The Living Village Festival

Afbeelding: The Living Village Festival
Afgelopen jaar spraken we Bob Radstake over zijn levende huis. Ondertussen is hij directeur van een splinternieuw en bijzonder festival: The Living Village Festival. Van vrijdag 16 t/m zondag 18 september 2016 kunnen mensen in Wierden komen meebouwen aan het eerste levende dorp ter wereld en genieten van een rijke programmering. We vroegen Bob Radstake naar dit groene festival.
Voor wie is het festival?
Het festival is voor iedereen die wil ontdekken hoe ze stappen kunnen maken naar een duurzamer en bevredigender leven. Daarnaast is er volop muziek, kunst, theater, ceremonies, wellness, vuurshows en nog veel meer. Uiteindelijk is het dus een festival waar iedereen welkom is en er ook voor iedereen wat te beleven valt.
Wil je iets meer over de programmering vertellen?
Het festival heeft meerdere area’s. Zo is er een eiland voor spiritualiteit en bewustzijn, een wellness veld en een gebied met houtkunst. Er is een theatertent voor kinderen én volwassenen en volop ruimte voor allerlei muziek. Verder is er een cateringtent waar zoveel mogelijk gezamenlijk en biologisch wordt gegeten.
In het Future Lab zijn de meest moderne technologieën op het gebied van energie en andere innovaties te vinden die bijdragen aan een betere, bewuste en duurzame leefomgeving. Op het marktplein bevindt zich het Ecodorpen Netwerk. Daar worden workshops en lezingen gehouden over alles dat met zelfvoorzienend leven te maken heeft. Voor het hele programma kan je kijken op de site.
Afbeelding: The Living Village Festival
Hoe ziet de camping er uit?
De camping ligt mooi aan het water en heeft een eigen EHBO: Eerste Hulp Bij Opstaan. Hier kan je lekker wakker worden met een warm bakkie terwijl er een fijn ontbijtbandje speelt. In het meer bij het festivalterrein liggen een paar eilandjes. Op één van die eilandjes is een bloemen-hartlabyrinth aangelegd waar stelletjes naar toe kunnen varen om even samen te zijn. ’s Avonds zullen alle vuurkunstwerken ontstoken worden om iedereen een warm haardje te bieden. Bovendien zullen vuurartiesten een show opvoeren.
Hoe kunnen mensen mee doen?
Je kunt een kaartje kopen die je toegang geeft tot het festival, de camping en alle workshops, lezingen en ceremonies. Mensen die zich als vrijwilliger aanmelden krijgen gratis toegang tot het festival en de camping. Verder wordt er heerlijk biologisch voor je gekookt.
Ik zag dat jullie al veel aanmeldingen hebben, ook vanuit het buitenland. Wat is de aantrekkingskracht van dit festival volgens jou?
Iedereen is zich bewust van het feit dat de wereld zoals hij is aan een verandering toe is. The Living Village Festival biedt in een feestelijke sfeer oplossingen voor de toekomst. Daarnaast is dit festival gebaseerd op een droom om een levend dorp te bouwen: een dorp waar huizen met levende bomen gebouwd worden en waar autarkie bovenaan staat. Het festival is een leertraject voor alle bezoekers om uiteindelijk samen op eigen land een dorp in elkaar te feesten.
Op de site hebben jullie het over de nieuwe wereld. Hoe ziet die nieuwe wereld er volgens jullie uit?
Een nieuwe wereld bouwen we samen met gebruik van innovatieve technieken en oeroude waarheden. We zijn ondertussen zo’n 10 jaar bezig met het ontwikkelen van technieken om huizen te bouwen van levende bomen. Het is een combinatie tussen het earthship-principe en levend bouwen.
Met deze technieken kunnen we huizen bouwen die voldoen aan alle eisen qua comfort en veiligheid en tegelijkertijd bijdragen aan de herbebossing van onze leefomgeving. Door fruit- en notenbomen te gebruiken is je huis tevens een bron van voedsel. Een volledige beschrijving van deze droom is te vinden op onze website.
Afbeelding: The Living Village Festival
Er zijn veel mensen die wel graag duurzamer willen leven, maar dan wel in een modern jasje. Hoe kijken jullie daar tegenaan?
Op dit moment werken we samen met een 3D-ontwerper aan 3D-geprinte bloembakken waarmee mensen op een simpele manier, een soort grote duplo, hun eigen huis kunnen ontwerpen en bouwen.
De bloembakken worden aangeplant met jonge boompjes die voldoen aan het klimaat en de ligging van het huis. De boompjes worden met elkaar verbonden middels enttechnieken waardoor er een levend skelet om het huis groeit. De bakken worden gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic zodat tegen de tijd dat de bomen de sterkte van het huis overnemen de bakken worden opgenomen door de wortels. Een mooie samensmelting van levend bouwen met moderne technieken. Natuurlijk staan wij achter elke vorm van duurzaam wonen en leven.
Jullie organiseren dit festival de komende drie jaar, wat hopen jullie in deze drie jaar te bereiken?
We willen het terrein omtoveren in een eetbaar en duurzaam belevingspark. We mogen van de beheerder permanente bouwwerken bouwen en o.a. een voedselbos achterlaten. We stemmen dit af met de wensen van de betrokken partijen zodat iedereen er baat bij heeft dat het festival op deze locatie gehouden wordt. Verder zullen de opbrengsten gebruikt worden om vanuit onze stichting land aan te kopen om het levende dorp een realiteit te laten worden.
Meer weten over Het Levende Dorp en The Living Village Festival? Klik dan hier voor een eerder interview met Bob Radstake, en hier voor de site en Facebookpagina.
The Living Village Festival heeft…

 • Biologisch eten & drinken, dus ook biologisch bier
 • 180 zonnepanelen tot hun beschikking zodat het festical grotendeels op zonne-energie draait
 • Composttoiletten op de camping De camping zal voorzien zijn van composttoiletten
 • Een Future Lab voor workshops en experimenten

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van The Living Village Festival.

Afbeelding: The Living Village Festival

Over de schrijver

1 reactie op “The Living Village Festival”

 1. Hallo beste mensen,
  Dit is geweldig en zeker wat ik al mijn hele leven wil.
  Ik ben nu 63 jaar en ben vanaf mijn zeventiende bezig met zo milieuvriendelijk leven en tevens heel leuke dingen doen.Zoals fietsen naar mijn werk fietstochten in de vakantietijd etc.
  Vanaf 2004 heb ik zonnepanelen op mij dak en vanaf 2011 winddelen.En vanaf mijn zeventiende eet ik 95 % veganistisch.
  Ik wil hier aan bijdragen.
  Dit is goed voor de huidige wereld maar zeker voor onze (klein)kinderen,
  Jullie horen nog van mij.
  Groeten van Adriaan

Reacties zijn uitgeschakeld.