The New Farm: een broedplaats voor nieuwe voedselproductie

Van een stoffige fabriek voor de productie van telefooncentrales tot een pand met tientallen start-ups gericht op stadslandbouw en vertical farming. Het voormalig Philips-gebouw in Den Haag heeft de laatste jaren een ware transformatie doorgemaakt. The New Farm is de overkoepelende naam van meerdere initiatieven die zich hard maken voor het duurzaam en circulair verbouwen, produceren, maken en verwerken van voedsel in de stad. HetkanWEL sprak met Jaap van den Braak.
Na het vertrek van Philips was de zes verdiepingen hoge fabriek jarenlang een rommelhok van partijen die niets met elkaar te hadden. Om de wijk een impuls te geven heeft de gemeente Den Haag ervoor gekozen om Urban Farmers een plek te geven in het pand. “De toekenning van Urban Farmers heeft uiteindelijk geleid tot het concept The New Farm“, vertelt Jaap. “Er zijn heel veel initiatieven die zich bezighouden met binnenstedelijke voedselproductie en voedselbewustzijn. Wij willen hen bij elkaar brengen en onder één dak huisvesten, zodat we mensen in de randstad kunnen inspireren en motiveren om gezonder te gaan eten. We doen onderzoek, zijn bezig met technologische innovaties, organiseren exposities en betrekken het onderwijs bij onze plannen.”

Ingrijpende verbouwing

De afgelopen maanden is The New Farm vooral druk geweest met de verbouwing van de voormalige Philips-fabriek. “We hebben bijna de volledige beglazing aan de buitenzijde vervangen, van enkelglas naar dubbelglas. Binnen waren veel aparte kantoortjes met verlaagde systeemplafonds. We hebben nu veel open ruimtes gecreëerd met veel lichtinval.” De verbouwing is nu bijna klaar. De officiële opening wordt halverwege oktober verwacht.

Start-ups

“Op de vierde etage zit nu Haagse Zwam, een circulair bedrijf dat oesterzwammen kweekt op koffiedik. Dat doen ze naar het voorbeeld van Rotterzwam”, vertelt Jaap. “En een stukje verderop zit Uptown Greens, een kleine start-up dat voedsel kweekt voor schoolmaaltijden.”

Maar er zitten niet alleen start-ups gevestigd in de oude fabriek, er is ook ruimte voor initiatieven die gericht zijn op social impact. “I-did is daar een goed voorbeeld van. Zij maken van oude bedrijfsuniformen en ander stoffen nieuwe producten, zoals geluidsabsorberende panelen voor binnenin het gebouw en verpakkingen waarin Urban Farmers groente en fruit in kan doen. We kijken nu ook of de materialen die zij nu gebruiken ook geschikt zijn als bodem voor de groei van planten. I-did heeft 35 mensen in dienst die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.”

Kennis- en innovatiecentrum

Om ervoor te zorgen dat The New Farm echt impact gaat maken op het gebied van voeding, worden nu plannen gemaakt voor een kennis- en innovatiecentrum: Living Lab. “We willen met allerlei partijen, zoals onderwijsinstellingen, lokale overheden en mensen uit de buurt onderzoek doen naar bijvoorbeeld indoor teelttechnieken en vertical farming.” Het is de bedoeling dat op korte termijn een mooie indoor vertical farm gebouwd wordt waarin onderzoek gedaan kan worden.

Doe ook mee!

The New Farm is regelmatig open voor mensen die graag een kijkje willen nemen. “Urban Farmers geeft rondleidingen door de stadsboerderij bovenop het dak van het pand en we organiseren regelmatig evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn.” Maar The New Farm is ook op zoek naar ‘vertical thinkers‘. Iedereen met een goed idee kan contact opnemen en meedenken over voedselproductie en -bewustzijn.

Toekomst

“We merken aan ondernemers zoals Haagse Zwam dat kleinere businessmodellen goed werken in steden”, vertelt Jaap. “Dat maakt dat in alle steden ruimte is voor een concept zoals The New Farm. In alle steden zijn mensen bezig met vernieuwende voedingsconcepten en het is goed om deze bij elkaar te brengen, zodat kruisbestuiving en samenwerking kan ontstaan. We willen heel graag de manier van denken over voeding veranderen. Meer groente en fruit en plantaardig.”

Over de schrijver