The Salt Project vergroent de woestijn met zeewater

Afbeelding:The Salt Project
Afbeelding:The Salt Project
Woestijnen breiden zich uit en er ontstaat een schaarste aan zoet water op veel droge plekken in de wereld. Er wordt daarom steeds meer zeewater ontzilt om er drinkwater van te maken. Bij dat proces ontstaat brijn, een soort superzout water. Dat wordt nu terug de zee in gepompt. Dit is duur én slecht voor het milieu. The Salt Project probeert al dat zout een andere bestemming te geven. Door zeewater op te pompen en met zonne-energie te splitsen in zoet water en zout kunnen ze met het zoete water gewassen groeien en met het zout een nieuw type architectuur maken.
“Ons doel is dit afvalmateriaal als bouwmateriaal te gebruiken”, vertelt Eric Geboers, oprichter van The Salt Project. “We hebben een bio-based afbreekbaar materiaal ontwikkeld dat voor 90% uit zout bestaat. Doordat het wit is reflecteert het de zon en zorgt het voor een prettig binnenklimaat. Bovendien is het makkelijk te beschermen in het geval dat er toch een buitje valt. Ons doel is het bouwen van steden, volledig gemaakt uit zeewater.”

Steden van zeewater

Eric Geboers schetst een prachtig plaatje van deze steden van zeewater:
“De architectuur van deze witte steden zal bestaan uit bogen en gewelven. De gebouwen zullen niet veel hoger zijn dan drie lagen en zullen dicht op elkaar gebouwd zijn om schaduw te creëren. De gebouwen hebben dikke muren om de koelte van de nacht vast te houden. Er zouden planten kunnen groeien die van zout houden – denk bijvoorbeeld aan dadelpalmen.”
“Deze stad zou aan de verdampingsvijvers kunnen liggen waardoor het door de waterdamp gekoeld kan worden. Er zouden algenfarms zijn die de polymeer produceren die het materiaal bij elkaar houdt. Er zouden ook fonteinen van zeewater kunnen zijn waar het zout in kristalliseert.”
Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020