Boyan Slat kennen we allemaal. Hij bedacht een V-vormige installatie waarmee plastic uit de zee kan worden opgevangen. Maar dat kan ook op een kleinschalige manier, moet dit Spaanse duo gedacht hebben toen zij de Seabin ontwikkelden.
De twee jongens hebben een drijvende prullenbak ontworpen dat afval, olie en wasmiddelen in havens of meren opvangt. De Seabin ligt aan de oppervlakte van het water en zuigt al het afval in de prullenbak. De prullenbak staat in verbinding met een waterpomp op de kant. Het water dat meegezogen wordt gaat via de pomp weer terug de haven (of het meer) in. In de pomp wordt olie en water van elkaar gescheiden, dus alleen het schone water gaat terug.
Al het gevangen afval blijft in de zogenaamde “catch bag” zitten. Als de bak bijna vol is, wordt hij vervangen door een nieuwe zak. Als de zak helemaal vol zit, werkt de Seabin nog steeds. Het afval blijft om de prullenbak heen drijven door de zuigende kracht.
Meer informatie kun je vinden op de website van The Seabin Project.
Bekijk het filmpje om te zien hoe de prullenbak werkt:
6 gedachten over “The Seabin Project: een oplossing voor plastic soep”
Prachtig al die gerealiseerde ideeën, maar wat als al dat plastic weer op de wal ligt weg te waaien? China wil ons afval niet meer hebben en andere arme landen weten het ook niet weg te werken! Met de stijging van de zeespiegel grote kans dat de boel weer gaat drijven? Nee wij Nederlanders zijn capabel genoeg om het zelf te verwerken en onze jonge techneuten (oa Eindhoven of Delft) zitten te springen om gehoord en gezien te worden. Uitgewerkte ideeën niet te snel naar Den Haag sturen (grote kans dat onder het kopje “overigen” in de la verdwijnt) met weinig kans van slagen. Mag ik zo’n jonge techneut eens prikkelen met mijn idee waar ik al jaren mee worstel? Uitgaande van een simpel “LEGO blokje”, misschien mag ik geen reclame maken dus noem ik het constructie blokje. Met mijn idee zit ik te denken aan de ophoging van onze zeewering of rivierbedding. Als je een aantal van die blokjes voor je neemt en omdraait met de nokken naar beneden dan krijg je een constructie van rechthoekige bakjes met twee buisjes in het midden. Als deze constructie wordt uitvergroot naar zeedijkniveau en we geven er een andere vorm aan de blokken waardoor ze in elkaar (puzzelvorm?) grijpen. De blokken zijn van afvalplastic en worden afgevuld met zeewaardig beton. Zo’n puzzelvorm kan gemakkelijk vervangen worden. De nokken onder de blokken geven houvast aan de ondergrond en het afvalplastic is tevens niet meer zichtbaar. Dit idee is ook toepasbaar voor rivierbedding, wegenbouw en andere toepassingen. Wie durft het aan om dit uit werken, hopelijk dat ik een werkelijk uitgevoerd resultaat nog mag meemaken (mijn tijd is kort), hé gabbers aan het werk want het plastic afval wordt de laatste tijd voor onze kust gedumpt (De Wadden), succes Sander Hosek 75jaar!
Pingback: De grote schoonmaak van Boyan Slat is begonnen! - Wyke Potjer
Pingback: De grote schoonmaak van Boyan Slat is begonnen! - hetkanWEL
En wat gebeurt er met vissen en andere levende organismen in het water??
pomp koppelen aan zonnepanelen dan kun je het wereldwijd inzetten op de oceanen, je hebt dan alleen nog wel een vuilophaaldienst nodig.
Supersysteem, overal inzetten aub..dank aan de uitvinders..
Reacties zijn gesloten.