Theater: Niemand wacht op je

De 85-jarige Jantje uit Limburg heeft het heft in eigen hand genomen en is begonnen met het opruimen van afval. Want, zo zegt ze: “Mijn ergernis is mijn zaak en uw ergernis is uw zaak.” Oftewel: we moeten ophouden met naar elkaar wijzen en wachten tot de ander of de politiek iets doet. Als iets je dwars zit, kan je zelf in actie komen om het te veranderen.

Theater in raadszalen

Jantje is één van de drie personages in het toneelstuk Niemand wacht op je. Theatergroep Matzer uit Den Bosch speelt het stuk op locatie, in de verschillende gemeenteraadszalen door het hele land.  Dit in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Na afloop van het toneelstuk praten publiek, politiek en het gezelschap onder andere met elkaar over wat ze zelf kunnen doen om een betere wereld te creëren. Op die manier worden mensen op een positieve manier aan het denken gezet en hopelijk raken ze geïnspireerd om zelf verschil te maken.
Niemandwachtopje Matzertheaterproducties Fotobenvanduin 102 Lr E1518096650755

Zelf in actie komen

Zo vertelt Klaartje Wouters van het gezelschap dat ze zich al tijden ergert aan het feit dat iemand bij haar in de straat stelselmatig zijn vuilniszak bij de boom zet in plaats van in de daarvoor bestemde container 50 meter verderop gooit. In plaats van zich nog langer te ergeren, heeft ze besloten in actie te komen. Nu pakt ze elke week de vuilniszak op bij de boom en gooit ze hem zelf in de container. Niet denken, maar doen: geïnspireerd door het personage van Jantje.
Regisseur Madeleine Matzer: “We wilden graag een voorstelling maken om weer politieke inspiratie te genereren. In Niemand wacht op je wordt de vraag gesteld bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor onze samenleving, bij de politiek of bij de burger. We zijn allemaal betrokken, hebben allemaal onze rol, de voorstelling zet je daarover aan het denken”.
Niemandwachtopje Matzertheaterproducties Fotobenvanduin 103 Lr Fb E1518096716419

Falen kan niet meer

Naast Jantje spelen nog twee personages een hoofdrol in Niemand wacht op je. Zo is daar de politica, die zegt dat er in de politiek weinig ruimte meer is voor een eigen stem. Alles wordt geregeerd door de publieke opinie en de mediacratie. Als politicus moet je onmiddellijk reageren en is er geen plek meer om door ‘trial & error’ te leren van je eigen fouten. Falen kan niet meer.

Verandering komt vanuit rust

Als derde personage is er de actrice zelf. Zij stelt dat ze eigenlijk te ongeduldig en gefrustreerd is om verandering teweeg te kunnen brengen. Alleen als ze eerst rust vindt en neemt, kan ze dingen veranderen.

Burgerinitiatieven

Het toneelstuk wordt opgevoerd voor zowel politici als burgers. In het nagesprek na het stuk delen zij niet alleen hun mening over het stuk, maar ook en vooral hun eigen ervaringen als het gaat om de huidige maatschappij en het veranderen van wat je ergert.
Zo worden er ook regelmatig initiatiefnemers van unieke projecten uitgenodigd om na het toneelstuk mee te praten. Zo zijn in Haarlem de initiatiefnemers van De Dakkas aanwezig en komt in Arnhem iemand praten die betrokken is bij het burgerinitiatief Coehoorn Centraal, de creatieve herontwikkeling van het Coehoorngebied in Arnhem.
Zij kunnen met hun initiatieven niet alleen inspireren, maar ook uitleggen hoe je nou eigenlijk begint als je iets wil veranderen. Want één ding is duidelijk: het kan wél.
Check de site van Matzer Theaterproducties  voor een speeldatum bij jou in de buurt.

Over de schrijver