Zo gebruik je thee als ingrediënt tijdens het koken en bakken

Drink jij veel thee? Dan heb je vast veel verschillende smaken in huis. Wist je dat je thee ook heel goed als ingrediënt voor een gerecht kunt gebruiken? Van matcha tot jasmijn: je kunt er heerlijk mee koken en bakken. HetkanWEL dook in de wereld van thee en geeft een paar handige tips!

Een gerecht combineren met thee begint met het zoeken van een overeenkomst in de smaak van beiden, want dat versterkt elkaar. Denk bijvoorbeeld aan: Marokkaanse stoofpot met muntthee of een toetje met een zoete witte thee.

Matcha

Matcha heeft van nature een bittere smaak, maar door de zoete ondertoon kun je het heel goed toevoegen aan baksels. De smaak van de matcha wordt namelijk beïnvloed door de andere ingrediënten. De romige smaak van witte chocolade verzacht de bittere smaak van matcha. De frisse smaak van citrusvruchten geeft matcha een frisse boost: citroen zorgt voor een pittige smaak en limoen maakt het kruidiger. Hier vind je een aantal lekkere recepten met matcha.

Groene thee

Dit is één van de minst bewerkte theesoorten en het bevat daardoor de meeste antioxidanten. Gezond dus! En je kunt er heel goed mee koken en bakken. Je kunt cupcakes maken, gezonde sapjes en ijs. Tip: gebruik een combinatie van groene thee en citroen of gember voor visgerechten en thee met fruit voor zoete gerechten.

Earl grey

Dit is een klassieker. Earl grey is een zwarte thee die op smaak wordt gebracht met bergamotolie, gewonnen uit de schil van de vruchten van de bergamotplant. In de keuken kun je er veel kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan een pruimentaartje of gebruik earl grey als basis voor lekkere broodjes. Maar je kunt earl grey ook heel goed door je homemade granola gooien.

Dit kan ook

De conclusie van dit verhaal is eigenlijk dat het zonde is om thee alleen te drinken. Je kunt er veel meer mee! Welke smaak je kiest, is aan jou.

Havermoutpap
Doe theeblaadjes in hete melk en laat het even trekken. Zeef de thee eruit en maak je havermoutpap zoals je dat normaal gesproken ook doet.

Kruidenboter
Maak kruidenboter eens op een andere manier! Laat de boter zacht worden, mix de thee naar keuze erdoorheen en laat het weer hard worden in de koelkast et voilà.

Marineren
Ga je iets marineren? Wrijf het in met theeblaadjes in plaats van kruiden. Weer eens wat anders!

Rijst
Kook de rijst eens in thee! Dat geeft een hele andere smaak aan je gerecht. Jasmijn is een aanrader.

Nog meer inspiratie nodig? Hier vind je een heleboel recepten.

Speciale korting voor lezers van hetkanWEL

De lekkerste thee zet je met zo zuiver mogelijk water. Deze blog is daarom mede mogelijk gemaakt door ZeroWater. De filter van ZeroWater verwijdert alle glyfosaat uit jouw drinkwater. Met de kortingscode genietenvanthee ontvangen lezers van hetkanWEL een korting van 20 procent op alle waterkannen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Zo gebruik je thee als ingrediënt tijdens het koken en bakken”

  1. Vooral je koude thee zo toch nog gebruiken is een leuke. Ik probeer het al dit hele jaar met mn teveel gezette en koud geworden koffie: nog niet gemaakt: tiramisu, en allerlei leuke caramelachtige snoepjes, maar die staan op de lijst, en tot nu toe steeds gebruikt als haarspoeling voor mn haar, om haar kleur op te halen, en .. ouderwetse boeren koffie: warme melk of rijst/havermoutmelk opkloppen in steelpannetje en kouwe kof erbij. Als zwarte koffie drinker niet mijn ideaal, maar voornemen is voornemen: niet teveel koffie zetten.. Lukt best behoorlijk. Tot nu toe toch bijna twee liter “teveel” gezet.

Reacties zijn gesloten.