Vaarwel koffie, hallo theebar

De afgelopen jaren dronken we massaal espresso’s, ristretto’s en cappuccino’s in een van de honderden knusse koffiebars. De liefde van de Nederlander voor koffie is groot, maar misschien verandert dat binnenkort. We krijgen er een nieuwe liefde bij: kwaliteitsthee. Deze thee drinken we in de speciale theebar, als alternatief voor wijn, tijdens de borrel of gewoon thuis op de bank. 
Kwaliteitsthee is in opmars. Met name in Amerika, Engeland en Europa zien steeds meer mensen thee als een goed alternatief voor koffie of wijn, maar het moet wel speciaal zijn natuurlijk. Het gaat niet alleen om de smaak, maar om de hele ervaring. Ook in Nederland lijkt deze trend te landen. Tijd voor ons om er eens in te duiken.

De Theewinkel

Gespecialiseerde theewinkels hebben de wind mee, want thee krijgt in rap tempo een nieuw imago. Het is gezond, lekker en je kunt het de hele dag door drinken. Het ‘gewone’ theezakje maakt plaats voor losse bladeren van topkwaliteit. Deze thee koop je niet in de supermarkt, maar in de (online) speciaalzaak.
Theebar

Winkel annex theebar

Zo’n tien jaar geleden en ver voor de trend uit, openden Sara en Fenja The Teabar in Amsterdam. In de (online)winkel koop je bijzondere thee, met namen zoals White Delight, Sensei Sencha of Hello Sunshine bio, maar ze verkopen bijvoorbeeld ook matcha poeder van goede kwaliteit. Allemaal super vers en met zetadvies. In april sluit de winkel en is de thee alleen nog online te koop. Dat gaat zo goed, dat ze daar op willen richten.
Theebar
Ook Sufian en Nazish liepen voor de troepen uit en kwamen lang geleden op het idee om samen een theebar te beginnen. Het idee bleef zo’n tien jaar in hun hoofd, totdat ze besloten om er voor te gaan. Ze openden T’s in Amsterdam. Bij T’s gaat het om de ervaring. Je kunt er thee kopen, maar ook in een prachtige omgeving drinken. De thee krijg je in een wijnglas, omdat je het moet kunnen ruiken en zien.
Theebar Speciale Thee

Thee bij het diner

De populariteit van thee is niet alleen terug te zien bij de speciaalzaak, maar ook in restaurants. Niet na het eten, of bij de kaasfondue, maar als alternatief voor wijn. Bij elke gang, drink je een passende thee.
Thee stimuleert je smaak en doordat het je mond verwarmt, proef je het eten op een andere manier. Fijne bijkomstigheid is dat thee ook nog goed is voor de vertering van je eten. In sommige restaurants is er zelfs een speciale thee-sommelier. Wil je het thuis proberen? In de (online)theespeciaalzaak kunnen ze je van uitgebreid adviseren welke thee bij welk gerecht past.
Theebar

Thee (Cocktail) tijd

Thee is niet alleen populair bij het eten, maar ook tijdens de borrel. Het is het perfecte ingrediënt voor een cock- of mocktail. De long island iced tea, die kennen we allemaal wel, maar wat dacht je van de Teatini, rose tea martini? Ze zijn er met en zonder alcohol.
Theecocktail
Je kunt met thee alle kanten op. Wat vind jij? Is thee voor jou een alternatief voor wijn of koffie?

Over de schrijver

1 gedachte over “Vaarwel koffie, hallo theebar”

  1. Pingback: 7 tips om écht lekkere thee te zetten - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.