Met deze theeplant kan je zelf thee maken

Drink jij vaak thee? De kans is groot dat het geproduceerd is in een land buiten Europa. Het klimaat in landen zoals Nederland zijn over het algemeen niet geschikt voor het telen van theeplanten. Tot nu. De Nederlandse kwekerij Special Plant Zundert heeft na een proces van tien jaar een theeplant ontwikkeld die goed groeit in ons koude kikkerlandje. HetkanWEL sprak met Anne Adams.
Het idee voor Nederlandse thee ontstond toen Johan Jansen, eigenaar van de kwekerij, dertien jaar geleden in China was. Hij werd getriggerd door de thee die in dit land wordt gedronken. Vooral het feit dat je meer dan 500 smaken thee uit één theeplant kunt trekken, was voor Johan een eye-opener. Eenmaal thuis wilde hij ook theeplanten kweken in zijn eigen kwekerij, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Anne: “Het heeft uiteindelijk tien jaar geduurd voordat we de plant zó hebben ontwikkeld dat het bestand is tegen ons klimaat.” De Chinese theeplant simpelweg importeren naar Nederland kan niet, want dat is verboden. Uiteindelijk is het toch via een omweg gelukt om de plant deze kant op te krijgen. “De meeste universiteiten hebben een eigen plantencollectie en mogen wél uitheemse planten importeren en aan de collectie toevoegen”, legt Anne uit.

Schermafbeelding 2018 05 02 Om 16.45.08

Camellia Sinensis

De kwekerij kon vanaf toen aan de slag met de theeplant Camellia Sinensis. “Door middel van kruising en stekken hebben we uiteindelijk een eigen theeplant ontwikkeld. Het is een groen blijvende plant en er groeit een mooie bloem in.” De theeplant wordt verkocht onder de labelnaam Tea by Me. De plant staat gewoon buiten of in een polyester tunnel, zodat de planten diffuus licht krijgen. “In de winter gebruiken we af en toe een warmtekanon, zodat de temperatuur net boven het vriespunt blijft. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen. Onkruid dat in de pot groeit halen we er met de hand uit, vertelt Anne.”
In eerste instantie lag de focus op de theeplant, maar gaandeweg is de kwekerij ook zelf thee gaan maken van de plant. “We hebben uitgezocht hoe je thee maakt en zijn aan de slag gegaan. We zijn in Europa de enige die zelf thee maakt. Er zijn wel theeplantages in Europa, maar daar wordt amper thee gemaakt.”

Zelf thee maken

Aan elke theeplant hangt een gebruiksaanwijzing, zodat je zelf thee kunt maken. Het is wel een tijdrovend klusje, benadrukt Anne. “Het is niet zo dat je het blad van de theeplant in heet water zet en meteen kunt drinken, het kan tot wel 5 uur duren voordat je drinkbare thee hebt.” Tijdrovende klus of niet, het kán wel! “Voor groene thee moeten de bladeren eerst heel hoog verhit worden, zodat er geen oxidatie plaats kan vinden waardoor de bladeren bruin worden”, legt Anne uit. “Daarna worden de bladeren gerold, alsof je deeg gaat kneden. Dat is om de sappen vrij te krijgen. Tot slot worden de bladeren gedroogd op een grote wok. Een soort paella-pan, maar dan veel groter.”
Schermafbeelding 2018 05 02 Om 16.45.55 E1525272412115

Crowdfunding

Special Plant Zundert wilt graag op korte termijn opschalen, zodat machines kunnen worden aangeschaft die een deel van het werk uit handen kan nemen. Een andere droom van de kwekerij is het realiseren van een biologisch buitenveld. “De planten staan nu in potten, maar we willen ook graag een biologische plantage maken.” De kwekerij geeft al workshops en tea tastings, zodat mensen meer kunnen leren over thee, maar ook deze activiteiten mogen worden uitgebreid. Voor alle dromen is veel geld nodig. Om die reden is de kwekerij een crowdfundingcampagne gestart. Iedereen kan tot 1 juni een bedrag investeren. Dit betekent dat je geld terug krijgt met rente. Iets voor jou?

Over de schrijver

1 gedachte over “Met deze theeplant kan je zelf thee maken”

Reacties zijn gesloten.