Deze app koppelt klimaatverandering aan het weerbericht

Waarom moeten we eigenlijk wachten tot het nieuws ons op de hoogte brengt van een nieuw weerrecord? Hoe blijven we zelf op de hoogte van de opwarming van de aarde? Met die vragen in het achterhoofd gingen Wouter, Jan Paul, Roelof en Dennis aan de slag onder de naam ThermoMate. Samen ontwikkelden ze een app – én een fysieke Klimaatmeter – waarop iedereen op ieder moment van de dag kan zien hoe het weer zich verhoudt tot het weer van voorgaande jaren. Op deze manier probeert het viertal klimaatverandering op een laagdrempelige manier in beeld te brengen.

Het weerbericht

Het idee voor een app ontstond toen één van de bedenkers zich afvroeg waarom er eigenlijk alleen over klimaatverandering wordt gepraat als een temperatuurrecord de voorpagina haalt. Waarom is klimaatverandering niet veel meer verweven in ons alledaags praatje over het weer? Deze vragen, de wetenschap dat praten over het weer diep ingebakerd is in de Nederlandse cultuur én wat extra tijd vanwege het uitbreken van de coronacrisis zorgden ervoor dat ThermoMate het levenslicht zag. Met de app moet het makkelijker worden om met dat dagelijkse praatje over het weer ook het gesprek over klimaatverandering te openen, zonder ‘met het vingertje te wijzen’ of mensen angst aan te jagen. Bewustwording creëren op de lange termijn, dat is het doel.

De eerste klimaatmeter van Nederland

Naast het ontwikkelen van een app onthulde het viertal half oktober ook de eerste fysieke ‘Klimaatmeter van Nederland’ in het centrum van Groningen, waarop een voorbijganger in één oogopslag kon zien of de actuele temperatuur normaal was voor deze tijd van het jaar. Uit de data die ze gebruiken voor de Klimaatmeter – een gemiddelde van de periode 1950 tot en met nu, per uur gemeten – blijkt dat het dit jaar in Nederland 70% van de dagen warmer is dan normaal, met een gemiddelde temperatuurstijging van 1,8 graden. Zo proberen de bedenkers van ThermoMate niet alleen het weerbericht aan het weer uit het verleden te koppelen, maar kijken ze ook naar de trends die hier uit af te leiden zijn. “Zo proberen we klimaatverandering inzichtelijk te maken voor iedereen”, aldus bedenker Dennis. De app laat ook zien met welke andere Europese stad de temperatuur op jouw locatie – op dat precieze moment van de dag – te vergelijken valt. Hierbij maakt de app gebruik van data van OpenWeatherMap.

Overzicht App Thermomate

Een stapje verder

“We willen uiteindelijk dat mensen zelf een stapje verder gaan en trends ontdekken in het actuele weerbericht. Als het bijvoorbeeld voor de zevende dag op rij net zo warm is in Nederland als normaal in een Zuid Europese stad, dan kun je hier zelf een conclusie aan koppelen. We hopen zo dat het bewustzijn omtrent klimaatverandering hierdoor vergroot wordt.” Met hun motto: ‘bewustzijn is de smeerolie tot verandering’ proberen ze bij te dragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde. “We zijn te nuchter om een daadwerkelijk getal te hangen aan onze impact in dit stadium, maar geloven dat een toenemend bewustzijn zal leiden tot een verandering in gedrag. Daarnaast hopen wij vooral om een grote groep mensen handvatten te bieden om het gesprek over het klimaat net zo makkelijk te starten als het gesprek over het weer.” De app biedt ook de mogelijkheid om meteen bij te dragen aan een oplossing voor de toenemende klimaatverandering: door het organiseren van challenges bijvoorbeeld, of door via TreesForAll meteen een boom te planten terwijl de bedenkers van de app werken aan een heus ThermoMate bos.

Je kunt de ThermoMate app hier downloaden.

Over de schrijver

2 gedachten over “Deze app koppelt klimaatverandering aan het weerbericht”

Reacties zijn gesloten.