Thuis wiet kweken kost energie van 30 koelkasten

Van Mij
Foto: Van_Mij (Flickr)

Hippies roemen graag hun milieuvriendelijke levensstijl. Wat ze daarbij wellicht over het hoofd zien, is dat marihuana thuis kweken veel energie kost. Een studie van Lawrence Berkeley National Labs leert dat daarvoor net zo veel licht nodig is als voor operatieruimtes in ziekenhuizen. Daarnaast is er 30 keer per uur luchtverversing nodig, 60 keer zoveel als in een modern huis. De electriciteit die nodig is voor wiet-kweek, laat zich daarme vergelijken met grote ICT-datacenters. Al met al kost de thuiskweek van pot 1% van de totale elektriciteitsconsumptie in de VS, goed voor 7 elektriciteitcentrales.

Nog twee aardige feiten uit de studie:
– Het roken van een joint staat gelijk aan het 17 uur laten branden van een 100-watt lamp
– Een kilo wiet laten groeien is het equivalent van 5 keer de VS doorcrossen in een zuinige auto (1 liter op 18 kilometer)

Lees in ons dossier Energie besparen, geld verdienen hoe je jouw elektriciteitrekening omlaag brengt.

Bron: Bnet

Over de schrijver

24 reacties op “Thuis wiet kweken kost energie van 30 koelkasten”

 1. In Nederland is het inderdaad gewoon gedoogd om een 5 tal planten te kweken. mits je geen professionele apparatuur gebruikt. En tegenwoordig is de cannabis ontwikkeling al zover dat er ook bepaalde soortjes zijn die in Nederland gemakkelijk buiten te kweken zijn. De zogenaamde autoflowering soortjes hoeven namelijk niet echt heel erg onderhouden te worden en zijn al te oogsten na 8 tot 12 weken. Deze kun je gewoon op je balkonnetje zetten en met een paar plantjes heb je dan genoeg voor het hele jaar. Ik bestel de mijne via http://www.zamnesia.nl/294-autoflowering-zaden er is een ruime keuze aan zaden beschikbaar en genoeg soortjes die ook goed zijn voor medicinaal gebruik.

 2. Echt geen zin om berekeningen uit te voeren.

  Zo ver ik weet en er zal heus iemand mij ongelijk geven:
  Ook de Nederlandse kassen groeien hun tomaten ed met lampen, welke lampen laat ik even in midden maar ga er maar van uit dat ze geen led lampen gebruiken. En dat wiet thuis kweken nou eenmaal energie kost is niet een geheim. Buiten groeien is gewoon net zo legaal als binnen en hoe je het ook wend of keert er zullen mensen zijn die wiet willen kopen en dus zal het gekweekt moeten worden net als de Nederlandse tomaat in onze mooie glazen kassen vol met kweek lampen.

 3. Echte hippies kweken wiet buiten in de tuin niet in een plantage in de kelder. En als je vrolijk wat wiet verbouwd in de achtertuin kost dat helemaal geen energie. Allemaal zonne energie. Beetje rare aannames dus.

 4. Trouwens, met 2.08 Kw per gram, en een verondersteld gemiddelde van 3 joints per gram, kom je uit op 0.69 Kw per joint, en geen 17 uur x 100 watt lamp = 1.7 Kw.

  De vraag is, nu dat toereikend en met een praktijkvoorbeeld is aangetoond dat het bovenstaande artikel onjuist is, rectificeer je het of laat je het staan?

 5. Oops, wacht even, daar doe ik iets verkeerd 😛 Ik vond het al zo verdacht veel.
  229,4 gram is het resultaat van 477000 Watt verbruik in 110 dagen.
  477000 / 229.4 = 2.08 Kw per gram tegen 0.2139 euro per Kw = 0.44 cent per gram. ( Dat is beter dan de crimineel door de overheid opgedreven prijs van 8.50 per gram die voor velen betekent dat als ze kiezen om te blowen, dit hen financieel uitsluit van maatschappelijke participatie, zeker als je ook nog rookt. )

  Ok, back on topic:
  2.08 Kw per gram x 365 = 759.2 Kw per jaar bij een dagelijks gebruik van 1 gram per dag.
  759.2 / 214 = 3.55 x meer verbruik in een jaar dan een energiezuinige koelkasst van AEG.

  (sorrie van mijn rekenfoutje daarnet, ik was duidelijk nog niet helemaal wakker 🙂

 6. Groeien onder 250 is trouwens ook zinloos. Dat gaat ook prima onder 100 watt TL, en het spectrum is daar ook beter geschikt voor,
  dus
  57000 Watt Groeitijd wordt dan 30000 Watt, en het totaal is dan 1.493 Mw en dat is nog maar 7.0 ipv 7.4 x een koelkast per jaar 🙂

 7. Lekker je wietplantjes buiten zetten, niet teveel in het zicht anders komen de lokale hangjongeren ze toppen 😉 En in de winter je voorraadje opmaken, ga je lekker vroeg slapen, minder lampen aan minder energieverbruik Peace Nouki

 8. Legaliseren van het verbouwen in de open lucht.

  Voordelen:

  – Nul stroomverbruik
  – Geen gevaarlijk gedoe met te zwaar belaste kabels
  – Prima materiaal voor de composthoop
  – Staat mooi in de tuin
  – Ruikt lekker in de tuin
  – Iets om over te praten met de buurman als die nieuwsgierig met zijn hoofd over de heg komt hangen
  – Voor de kleine – en nu stiekeme – thuiskweker geen angst meer voor ontdekking, dus minder stress

  Natuurlijk, er zullen mensen zijn die denken dat het in het Nederlandse klimaat niet kan, maar die hebben ongelijk. Je moet het alleen niet het hele jaar door willen verbouwen, maar het zien als seizoensgroente.

  Overigens wil ik wel even kwijt dat ik me verwonder over het gebrek aan niveau en beschaving van sommige 'bijdragers' aan de discussie. Probeer het eens in hele zinnen, met juist gespelde woorden en zonder te schelden, zou ik willen zeggen. (wie de schoen niet past, hoeft zich ook niet aangesproken te voelen)

 9. @Peter Lunk
  Gebruik dan recente gegevens (tenzij je doel is het energieverbruik van de wietkweek goed te praten): http://www.energielabelhulp.nl/content/apparaten/

  AAA: 84 kWh / jaar
  AA: 116 kWh / jaar
  A: 153 kWh / jaar

  "Gemiddeld" zou dan AA zijn, en 116 kWh per jaar. Als ik dan die lage schatting van jou neem ( 5 kWh per dag voor een kweeklamp) en dat inclusief ventilatie etc. verhoog naar 7 kWh, is dat 2555 kWh per jaar.

  En daarmee gelijk aan 22 (tweeëntwintig) koelkasten.
  Nu jij weer.

Reacties zijn uitgeschakeld.