
In Nederland wijzen we graag met het vingertje naar opkomende economieën die de wereld nog viezer gaan maken. Vooral China wordt vaak als een boosdoener gezien. Maar het immense land probeert ook actief ecologische initiatieven te ontplooien. Een voorbeeld is de eco-stad bij Tianjin. 350.000 mensen zullen hier wonen in 2020 in een omgeving die zo schoon mogelijk gebouwd is, CO2 arme vormen van transport bevordert en ruimte biedt voor technologische innovatie.
Veel ecologische plannen blijken achteraf vaak luchtkastelen. Zeker China heeft ervaring met mislukte ecosteden. Het lijkt er echter op dat dit project wél gaat lukken.
Onze blogger Sjoerd berichtte in 2009 al over Tianjin, en hij was licht optimistisch over de kans van slagen van dit project. Nu twee jaar later spreekt ook de New York Times positief over Tianjin. Volgens een Amerikaanse expert die in China woont, Richard Brubaker, heeft de stad veel kans om te slagen “Ecostad Tianjin heeft duidelijke doelen, sterke politieke ondersteuning en het is nu al bezig om de eerste investeringen te ontwikkelen. Het is de beste uitvoering die ik tot nu toe in China heb gezien.”
Grote ondernemingen hebben ook hun steun toegezegd. Onze eigen Phillips bijvoorbeeld gebruikt Tianjin als een belangrijke testcase voor milieuvriendelijkere verlichting. De eerste bewoners zullen eind volgend jaar zich gaan vestigen in de wijk.
Volgens Richard Register, een Californiër die twintig jaar geleden de term “eco-city” introduceerde en nu hoofd is van een Amerikaanse organisatie voor duurzaam bouwen, leidt China ook op dit terrein de wereld. “Een ding die je gewoon kunt zien is dat China probeert om een ecologische stad te bouwen. De Verenigde Staten proberen het zelfs niet.”
Bron: NY Times
Lees ook
Pecha Kucha Night over de groene stad: win twee kaartjes