10 dingen die je over de avocado moet weten

We eten in Nederland steeds meer avocado’s. In 2016 importeerde ons land voor een recordbedrag van 433 miljoen euro, zo bleek uit cijfers van het CBS. Tijd om wat feiten over deze vrucht voor je op een rij te zetten. Want waar komt onze avocado vandaan en hoe duurzaam is het eigenlijk?

1. Er bestaan meer dan 400 soorten 

Er bestaan meer dan 400 soorten, maar in Nederland kennen we vooral de Hass-avocado. Daarin zijn we overigens niet de enige, want 80% van alle avocado’s die ter wereld gegeten worden is van de hass-variant.

2. De populaire Hass-variant is vernoemd naar een postbode

Deze meest populaire soort ter wereld werd door postbode Rudolph Hass in zijn achtertuin in Californië ontdekt. Het bleek een kruising te zijn van twee verschillende soorten. In 1935 vroeg hij er patent op aan.

3. Het woord avocado komt van hetzelfde woord als teelbal

De soortnaam ‘avocado’ komt van het Nahuatl-woord ahuacatl, wat overigens ook teelbal betekent. De Spaanse kolonisten konden dit woord niet goed uitspreken en gebruikte daarom het woord ‘aguacate’. Dat woord kom je nu nog regelmatig tegen als het om de avocado gaat.

4. We eten meer dan 39 miljoen kilo per jaar

Net als veel exotisch fruit kwam de avocado voor het eerst in de jaren ’70 van de vorige eeuw naar ons land. Maar het eten ervan neemt vooral de laatste jaren een vogelvlucht. We zijn in tien jaar tijd vier keer zoveel avocado’s gaan eten. In 2016 aten we ongeveer 39 miljoen kilo, zo blijkt uit cijfers van het CBS. UberEats voorspelde ook voor 2018 dat de avocado nog steeds het meest populaire ingrediënt zou blijven.

5. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste importeur

Mexico is het land met de grootste productie, maar die avocado’s gaan grotendeels naar de Verenigde Staten. Nederland haalt de avocado’s vooral uit Chili, Peru en Zuid-Afrika en in de toekomst wellicht uit Colombia. Want dat land is hard op weg om de tweede plek in te nemen op de wereldranglijst van avocado-producenten.

6. Nederland is ook één van ’s werelds grootste exporteurs 

Uit cijfers van 2016 blijkt dat Nederland op de derde plek staat met 151.000 ton avocado’s, terwijl er hier toch geen avocadoboom groeit. Dat komt omdat we vier van de vijf avocado’s die we importeren ook weer exporteren. Voornamelijk naar andere landen binnen Europa. Dat Nederland zo’n spil is in de avocadohandel komt door de Rotterdams haven. De vruchten worden namelijk vanuit de verschillende landen per boot naar Europa vervoerd.

7. De avocadoboom is een waterslurper

Voor een pond avocado’s is 280 liter water nodig. Ter vergelijking: een pond tomaten kost 38 liter. Toch wordt de vrucht ook in drogere gebieden zoals Californië geteeld. Door klimaatverandering komt daar minder water vanuit de bergen naar de landbouwgronden. Veel boeren lossen dit op door grondwater te pompen, maar dit zorgt ervoor dat de ondiepe putten van kleinere boeren of dorpen droog komen te staan.  In Peru dreigt hierdoor bijvoorbeeld waterschaarste te ontstaan voor de lokale bevolking.

8. De avocado is duurzamer dan je denkt

Dat de avocado van ver moet komen en veel water nodig heeft, is duidelijk. Toch scoort de avocado niet slecht op het gebied van duurzaamheid. Volgens Milieu Centraal krijgt de vrucht de score B op een schaal van A tot E. De avocado uit Zuid-Afrika scoort met een C iets slechter, omdat daar door het droge klimaat meer grond- en oppervlaktewater nodig is om te vrucht te verbouwen.
Hoe milieubelastend je fruit en groente is, kan je trouwens heel makkelijk controleren via de milieuklasse van Milieu Centraal. Hier wordt groente en fruit gekoppeld aan het seizoen en het land van herkomst.

9. De avocado is knettergezond

Er zitten veel gezonde vetten, vitaminen en vezels in de avocado. Sterker nog: de avocado bezit veruit de meeste vezels van alle fruitsoorten en heeft in tegenstelling tot ander plantaardig eten veel vet. Volgens het Voedingscentrum bevat één avocado zo’n 35 gram vet. Het gaat hier voornamelijk om oliezuur. Dat is een onverzadigd vet dat het LDL-cholesterol van het bloed kan verlagen.

10. De avocado is breed toepasbaar

De avocado is onder meer populair omdat je er zoveel verschillende dingen mee kan doen. Denk aan guacemole, avocado op toast, door je smoothie of in je salade. Om maar een paar populaire toepassingen te noemen. Maar avocado wordt voor veel meer gebruikt. Zo werd het vorig jaar ineens trendy om je cappuccino in een avocadoschil te schenken: de avolatte. En doken er overal ter wereld ineens avocadorestaurants op waar de vrucht in alle gerechten werd verwerkt. Ook is er zoiets als avocado art.
Wil je je eigen avocadoboom kweken? Kijk dan hier hoe dat moet.

Over de schrijver