Tien tips om de ecologische pootafdruk van je huisdier te beperken

Dog Shoes Fun Holiday Dog Slipers
Wanneer je van de natuur houd, kan je beter geen huisdier houden. Volgens het boek ‘Time to Eat the Dog: The real guide to sustainable living’ vervuilt een middelgrote hond net zoveel als 10,000 km per jaar rijden met een 4.6 liter Land Cruiser. En het houden van een kat is, aldus de auteurs, net zo klimaatonvriendelijk als het rijden in een Volkswagen Golf. Omdat we in Nederland nogal gesteld zijn op onze huisdieren en de kans klein is dat we deze met kerst gaan oppeuzelen, hierbij tien tips om de ecologische pootafdruk van jouw huisdier te beperken.

Ongeveer 55 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. Bij elkaar zijn dit bijna 2 miljoen honden, ruim 3 miljoen katten, 1 miljoen konijnen, 5 miljoen vogels, 19 miljoen vissen en een kwart miljoen amfibieën en reptielen. Deze diertjes hebben allemaal voer nodig en laten heel wat vuiligheid achter aan afval.
Een onderzoek van Britse wetenschappers van the New Scientist bevestigde de gegevens uit het omstreden boek ‘Time to eat the Dog’. De ecologische impact van huisdieren was zelfs nog groter want er moet ook rekening worden gehouden met de uitwerpselen en de ziektes die ze veroorzaken. Zo heeft een grote hond dezelfde voetafdruk als een inwoner uit Nicaragua of Nigeria, en gebruikt meer hulpbronnen dan iemand uit India of Rwanda.
Wil je toch graag een huisdier en ook het milieu een beetje sparen? Hierbij tien tips om je op weg te helpen:
1. Wanneer je een huisdier neemt, neem dan een dier uit het asiel of uit de dierenopvang.
2. In plaats van een huisdier te nemen zijn er ook andere alternatieven: Deel de zorg van een hond of kat met de buren. Ga de hond uitlaten van kennissen of pas op de kat of kanarie van vrienden die op vakantie zijn.
3. Laat je huisdier steriliseren.
4. Schakel over op kleine nuttige huisdieren die bijvoorbeeld ook afval verwerken zoals kippen.
5. Gebruik producten met het Milieukeur of ECO-keurmerk en kies voor composteerbare kattenbakvulling. Kleikorrels zijn over het algemeen slecht: ze kunnen niet verbrand of verwerkt worden en worden van ver geïmporteerd.
6. Ga zuinig om met voer voor je huisdier. Elke dag een luxe vleespastei is echt niet nodig voor een kat. En natuurlijk kan de hond ook prima etensrestjes opeten.
7. Geef je hond of kat droge brokken uit groot verpakking dat scheelt weer verpakkingsmateriaal. Stop met de blikjes en mini-verpakkingen met natte voeding.
8. Kies voor biologische diervoeding. De ingrediënten komen dan niet van slachtafval van dieren die een slecht leven hebben gehad.
9. Ook verzorgingsproducten zoals vlooiendruppels of hondenshampoo zijn biologisch te verkrijgen. Zie bijvoorbeeld de dierverzorging op Allesduurzaam.nl
10. Ga met de fiets wanneer je naar de dierenarts of dierenwinkel gaat.
Een gastblog van Aidylistic, hét communicatiebureau voor duurzame initiatieven.
Bron: De Standaard, Lowimpactman, allesduurzaam
Lees ook
Drie redenen waarom een huisdier je gezond houdt
Kind met autisme socialer dankzij kat of hond
 
 

Over de schrijver

2 reacties op “Tien tips om de ecologische pootafdruk van je huisdier te beperken”

  1. Kattebak korrels gebruik ik allang niet meer. gebruik Lariks houtkrullen die ik geregeld gratis ophaal bij een hout en steen handel hier in de buurt. houtkrullen in overvloed daar zij veel maatwerk leveren XD. en als onkruid preventie in een mini moestuin werkt het ook perfect

Reacties zijn uitgeschakeld.