Tien tips om je kledingkast op te ruimen

Afbeelding: Hetkanwel
Afbeelding: Hetkanwel


(Gastbijdrage De Kleine Toekomst) Waar je kort geleden nog zwetend in je kortste broekje op een willekeurig terras schoof, sta je nu opeens te zoeken naar je 90’s regenpak en hertentrui. De hoogste tijd om je kledingkast eens onder de loep te nemen. Dit is wellicht niet je lievelingsklusje, daarom geven we 10 tips om de pijn wat te verzachten. Uiteraard zitten hier ook tips tussen waarmee je alle opgeruimde schatten een mooi tweede leven kunt geven.

1. Ga de uitdaging samen aan
Je zou maar zo kunnen terugkrabbelen doordat je dingen gaat denken als: ‘Dat glitterpak ga ik echt nog wel een keer dragen’ en ‘Wie weet is schoudervulling volgend jaar terug in de mode.’ ?Daarom is het slim om iemand te vinden die de uitdaging met jou aan gaat.

2. Maak er een gezellige activiteit van
Er zijn genoeg spelletjes die een vervelende taak als opruimen gezelliger maken. Knal een gezellig muziekje aan en ga van start. Het doel van het spel is om alleen nog kleding in je kast te hebben die je draagt. Degene die aan het eind van de rit de meeste items heeft weggedaan heeft gewonnen.

Hierbij kan je de volgende technieken gebruiken:

3. De ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ techniek
Vraag iemand om een aantal items uit je kast weg te halen. Raad wat er weg is. Lukt het niet? Dan kan het waarschijnlijk weg. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je meteen als een gek dingen van elkaar weg gaat gooien, doorgaans is dit geen goede formule voor een gezellige middag.

4. De ‘ik-doe-net-alsof-ik-ga-verhuizen-techniek’
Deze techniek is meer voor de radicale mensen onder ons die het liefst vol gas gaan met een nieuw project. Om te beginnen stop je al je kleding in dozen alsof je gaat verhuizen. Vervolgens ga je kijken wat je bij een verhuizing mee zou nemen naar een volgend huis. De items waarvan je zeker weet dat je ze gaat dragen, hang je terug. De rest breng je met doos en al weg.

5. De omgekeerde hanger techniek
Ben je zo iemand die niet cold turkey allemaal dingen weg kan doen? Dan is deze techniek wellicht wat voor jou. In een maand tijd ga je de kledingstukken die je gedragen hebt andersom terug hangen in je kledingkast. Na een maand kan je precies zien welke kledingstukken je wél draagt, en welke er eigenlijk (letterlijk en figuurlijk) maar een beetje bij hangen.

6. De 100 dingen uitdaging
Raak je gemotiveerd van getallen? Dan kan je bijvoorbeeld The 100 Thing Challenge doen, of zelf een getal kiezen waar je je goed bij voelt. De uitdaging is dan om niet meer dan zoveel items in je kast, garage of (voor de fanatiekelingen) in je huis te hebben.

7. De stapel techniek
Haal je kledingkast leeg en sorteer op items die je graag draagt, items die nooit gedragen zijn, items die je al zeker een jaar niet hebt gedragen, items die ongemakkelijk zitten en tot slot items waarvan je hoopt dat je er ooit weer in zult passen. Alleen de eerste categorie bewaar je.

8. De maand van het minimalisme
In deze maand ga je van zoveel items af komen als het getal van de kalender. Dus 1 item op de eerste van de maand twee op de tweede, en uiteindelijk tot 31(!). Het wordt elke dag een stukje moeilijker, waardoor het slim is om hier een vriend bij te vragen die mee doet.

9. Doe het met liefde
Wellicht dat je die te korte lange broek beter weg kunt doen, maar die stropdas van je opa of die jurk van je moeder hebben misschien wel grote sentimentele waarde. Sorteer je kleding dus met liefde. Je wilt straks niet huilend met je arm in een kledingcontainer vastzitten omdat je toch spijt kreeg van je onfortuinlijke keuze.

10. Schatten weggeven
Afscheid nemen van items kan opeens een stuk makkelijker zijn als je weet dat ze naar een goed doel gaan. Je kunt ze bijvoorbeeld doneren aan vluchtelingen in Calais via Doneer Je Deken. Verder kan je ze gratis per post opsturen via PackMee, of langs brengen bij de lokale kringloopwinkel, een kledingcontainer of Leger Des Heils. Op deze manier hebben andere mensen nog iets aan de stukken die jij niet gebruikt. Via de site SpullenSchenken kan je de dichtstbijzijnde goede doelen vinden waaraan je kleding kunt doneren.

Over de schrijver

5 gedachten over “Tien tips om je kledingkast op te ruimen”

  1. Dat is nog eens een leuke manier om mijn verjaardag door te brengen! Waar in Friesland is het? Hoe laat enz? Heb al de nodige kleding klaarliggen, eigenlijk om in een Leger des Heils container te doen, maar ruilen is natuurlijk veel leuker!

   1. Op zaterdag 3 oktober 2015 kan er weer op de inmiddels welbekende manier worden geruild in Hajé Heerenveen. Vanaf 11 uur ben je van harte welkom om kleding in te leveren. Er wordt door onze vrijwilligers goed gelet op de kwaliteit van de kleding (voor meer informatie over de spelregels zie de website).

    Voor de ingebrachte kleding ontvang je punten waarmee je tussen 12:45 en 14:30 weer nieuwe items uit kunt zoeken! We ruilen dameskleding, maar ook kinderkleding, zowel voor jongens als meisjes. Kinderen tot 12 jaar betalen geen entree, dus neem ze gerust mee! De kinderkleding die over is schenken wij aan Kinderkledingbank Mid-Friesland.

    Er is nieuwe kleding te koop van Juffrouw Nientje. Om de dag nóg completer te maken zijn er ook dit keer weer tafels beschikbaar voor de mediaruil; boeken, tijdschriften, cd’s en dvd’s. We hanteren hierbij geen puntensysteem. Leg neer wat je weg wilt geven en neem mee waar je blij van wordt.

    http://kledingruilbeurs.weebly.com/

 1. Een capsulegarderobe – een garderobe met een beperkt aantal kledingstukken die allemaal op elkaar zijn afgestemd- is ook leuk! (Google op ‘capsule wardrobe’). Er hangen nog maar 22 kledingstukken in mijn kast. 🙂

Reacties zijn gesloten.