Tiener toont aan dat vliegjes gezonder leven met biologisch eten

Fruit Fly
Foto: Digicla, Flickr

Een opmerkelijk onderzoek uit de VS, dat nota bene gestart werd door een Amerikaanse tiener, testte of fruitvliegjes gezonder bleven met biologisch eten. En tot verrassing van de onderzoekers zelf bleken de vliegjes die biologische producten te eten kregen, langer te leven en meer eieren te leggen. Nu zijn fruitvliegjes heel wat anders dan mensen, maar toch worden ze vaker voor gezondheidsonderzoek ingezet. Het onderzoek lijkt dus een nieuwe aanwijzing dat biologisch eten ook voor ons gunstige gezondheidseffecten heeft. 
Lees ook
Is biologisch eten gezonder? Waarschijnlijk wel, maar meer onderzoek is nodig
Echte groene stroom uit Nederland, zo regel je dat gemakkelijk
Kristalsuiker vervangt olie als grondstof voor plastic
Het onderzoek ontstond toen Ria Chabra, een Amerikaanse highschool student,  een discussie met haar ouders hoorde over of biologisch eten gezonder was. Zij werkte als stagair bij een biologisch lab van het Southern Methodist University, een universiteit in Texas, de VS. Zij stelde haar mentor bioloog Johannes H. Bauer voor om er onderzoek naar te doen. Aldus gebeurde, en tot verrassing van de onderzoekers bleek er een duidelijk effect.
“Tot onze verbazing, deden de vliegen die een biologisch menu kregen het in de meerderheid van de tests veel beter in gezondheidstests dan de vliegen die gewoon eten kregen,” aldus Bauer. “Levensduur en vruchtbaarheid zijn twee van de meest belangrijke aspecten van het leven van vliegen. Op beide tests, deden vliegen op een biologische menu het veel beter dan vliegen die een gewoon menu kregen voorgeschoteld. Ze leefden langer, hadden een hogere vruchtbaarheid, en een veel groter voortplantingsresultaat gedurende hun leven.”
Journal.pone .0052988.G001
Afbeelding: Plos One

Fruitvliegjes worden vaker gebruikt voor gezondheidsonderzoek, ook voor menselijke ziektes. Het is een populaire methode om op een goedkope en snelle manier eerste resultaten te boeken. De onderzoekers zeggen wel dat er meer onderzoek nodig is om uit te vinden waarom deze gezondheidseffecten optreden.
Ria Chabra en haar mede-onderzoekers publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE

Over de schrijver