Tieners krijgen Kellog’s op de knieën

69114518 24C561E22C
Bron: Sushla (Flickr.com)

Dat een beter milieu begint bij jezelf, hebben Madison Vorva en Rhiannon Tomtishen uit Michigan goed begrepen. De vijftienjarige meisjes zijn er verantwoordelijk voor dat Kellog’s drastisch het roer omgooit. Kellog’s heeft onder hun druk beloofd om groene palmolie te gaan gebruiken bij de de productie van bijvoorbeeld Frosted Flakes en Rice Krispies. Madison en Rhiannon zorgden hiervoor door er bij bij de ‘Girl Scouts USA’ op aan te dringen om over te schakelen op koekjes die gemaakt worden van gezondere alternatieven, zoals olijfolie of koolzaadolie.

Onderzoeksproject
Jaarlijks verkopen duizenden Amerikaanse padvindsters ‘Girl Scout Cookies’, gemaakt door Kellogs. Al een aantal jaar voeren Madison en Rhiannon campagne om over te stappen op planeetvriendelijkere koekjes. Het begon met een onderzoeksproject naar Oerang-Oetans om een award bij de Girl Scouts te verdienen. Tijdens dit onderzoek ontdekten ze dat de grootste bedreigingen voor diverse bedreigde diersoorten, zoals de oerang-oetan en de Sumatraanse tijger, de ontbossing en verbranding van de regenwouden van Zuid-Oost Azie zijn. Rhiannon zei hierover: “We wilden eerst alleen mensen in onze omgeving bewust laten worden van dit feit, tot we er tot onze grote schrik achter kwamen dat de Girl Scouts zelf de koekjes verkocht, die dankzij het gebruik van palmolie voor deze ontbossing zorgen.”

Groene palm certificaat
De meisjes kwamen in contact met Dr Douglas Boucher, van de Union of Concerned Scientist. Hij schreef een brief aan de Girl Scouts met het advies om de campagne van de meisjes te ondersteunen. Er ging een kopie van deze brief naar Kellog’s. En met succes! Dankzij deze brief, en de aandacht in de social media, kondigde Kellog’s onlangs aan dat ze groene palm-certificaten zullen kopen. Deze certificaten worden verstrekt aan bedrijven die duurzame palmolie telen op land dat niet is ontbost sinds 2005. Daarnaast kondigde het bedrijf ook aan om uiteindelijk rechtstreeks duurzame palmolie te gaan aankopen. De aankoop van deze groene certificaten garandeert nog niet dat de oerang-oetans niet zullen uitsterven of dat de vernietiging van het regenwoud hiermee stopt.

Madison en Rhiannon zijn dus nog niet tevreden en werken nu samen met activisten van het het Rainforest Action Network. Zij hopen ervoor te zorgen dat niet alleen de Girl Scouts en Kellog’s hun werkwijze veranderen, maar dat ook de echt grote spelers in de palmolie-industrie zullen volgen.

Bron: grist.org, planetgreen.discovery.com

Lees ook:
Pepsi flest Coca Cola

De volgende oorlog draait op biobrandstof

Wat is nou groener? Een e-book of een echt boek?

1 reactie op “Tieners krijgen Kellog’s op de knieën”

  1. Zo en dit zullen we wel veel gaan zien.
    De bossen verdwijnen, palmolieplantages worden natuurlijk zo ingericht dat het een constante stroom aan olie binnen brengt dus duurzaam.
    Eerst slopen we de bossen, en dan maken we goede sier met het sustainable omgaan met de gewonnen ruimte.
    Lang leve de reclamejongens die deze common practice weten om te zetten in een extra marketingstool en laten we hopen dat de kopers zich er beter door voelen dan heeft het nog iets positiefs.

Reacties zijn uitgeschakeld.