Tieners maken generator die op urine werkt

Sustainable Sanitation, Flickr.com
Sustainable Sanitation, Flickr.com

Zes uur elektriciteit genereren uit een liter menselijke urine. Dankzij vier meiden van 14 en 15 jaar oud uit Afrika, is dat niet langer een wilde droom, maar werkelijkheid. Zij ontwikkelden een generator die gevoed wordt door urine en presenteerden deze op de Maker Faire Africa in Lagos.

Het systeem
Om het systeem te laten werken, wordt de urine in een elektrolytische cel geplaatst. Die haalt de waterstof uit de urine. Die waterstof wordt vervolgens door een filter gehaald en gereinigd en daarna door een gascilinder gedrukt. Daarna wordt het door een cilinder met vloeibaar borax gehaald. Hierdoor wordt het vocht uit het waterstofgas gehaald. Dat gereinigde waterstofgas zorgt voor de aandrijving van de generator.
Maker Faire Africa
Het Maker Faire Africa evenement wordt jaarlijks georganiseerd, maar het is ook een gemeenschap van mensen die dingen maken. Tijdens het evenement komen al deze mensen samen om hun plannen en uitvindingen met elkaar te delen en ze nog beter te maken. De MFA vond dit jaar plaats in Lagos, maar is eerder al georganiseerd in Nairobi, Accra en Cairo.
Bron: MakerFaireAfrica.com, Treehugger
Lees ook:
Geen eigen zonnepanelen, wel eigen groene stroom
Google vindt miljard nieuwe internetgebruikers in Azië en Afrika
 14 november: deel met elkaar op Global Sharing Day

9 reacties op “Tieners maken generator die op urine werkt”

 1. Het is waar dat dit verhaal per saldo energie kost. Wel interessant is dat met energie van een zonnecel het ontleden van urine/ ureum veel meer H atomen oplevert als uit gewoon water en ook waar beperkt water voor handen is is het doel tweeledig. Het opvangen en bewaren van de H atomen tot je electriciteit of licht nodig hebt ( telefoon, computer, etc) het dan omzetten als de zon niet of minder schijnt. Ongeveer de helft van de 24 uurs periode die wij een dag noemen. Is zeer handig. doen dus dit soort dingen.

 2. Ik ben bang dat Ewald gelijk heeft.
  Je gebruikt elektriciteit om water te splitsen in zuurstof en waterstof. Tijdens die electrolyse gaat een deel van de energie verloren als warmte.
  Als je vervolgens de waterstof weer verbrandt (in een generator of een brandstofcel) dan kun je weer elektricieit opwekken. Maar ook bij dit proces gaat een deel van de energie verloren als warmte.
  Vanwege Tweede Hoofdwet levert dit proces geen energie op, maar kost het juist energie.

 3. "Zes uur elektriciteit genereren uit een liter urine" Onjuist en onduidelijk.
  Hoeveel elektriciteit en wat betenkt "zes uur"?
  Zoals Ewald schrijft kost dit meer stroom dan het levert.
  Graag minder warrige berichten als blijkbaar iets te melden is en niet alleen maar de site te vullen is.

 4. Als ik het goed begrijp, is die electrolytische cel de standaard manier om waterstof uit water te halen: gewoon met electriciteit. Je zet stroom op water, en er komt waterstof en zuurstof vrij. Het probleem daarmee is, dat er nogal wat electriciteit nodig is om die waterstof uit het water (of urine) te halen.
  Als je dit artikel oppervlakkig leest, lijkt het net alsof er op een slimme manier energie gemaakt wordt. Maar dat is niet zo. Er wordt electriticeit gebruikt om waterstof te maken om weer electiciteit mee te maken. Hierbij komt er gegarandeerd minder electriciteit uit als erin gestopt werd. Grappig, maar zinloos.

  1. Dit doe je om het op te slaan, want je kunt elektrisiteit niet opslaan, alleen in accu's of batterijen maar die zijn duur om te maken en slecht voor het mileu

Reacties zijn uitgeschakeld.