Tijd voor actie, want plastic is zó 2017

Misschien herinner je de beelden nog van een paar weken geleden. Een aantal mensen in Engeland protesteerden tegen de vele plastic verpakkingen in de supermarkt door al dat plastic achter te laten bij de kassa. Het leverde mooie plaatjes op van winkelwagens vol met bergen plastic. En dat inspireerde Lavinia van Goat Organic Apparel in Amsterdam om ook in actie te komen. “Ik wilde al een tijd echt wat dóen en dit leek me een goed begin.”

Oproep via Facebook

Ze plaatste een oproep op Facebook om 1 mei boodschappen te komen doen bij de Albert Heijn op de Jodenbreestraat in het centrum en dan alle plastic verpakkingen achter te laten bij de kassa. Het event heeft inmiddels 511 geïnteresseerden en 62 mensen hebben aangegeven dat ze ook echt gaan. “Stel dat er honderd mensen komen,” bedenkt Lavinia hardop, “dan is het een uit de hand gelopen actie.” “Maar,” voegt ze er meteen toe “het is wel leuk! Daar krijg je energie van: samen in actie komen. Het maakt me niet uit hoeveel mensen er komen. Ik vind het leuk om op deze manier wat meer te doen aan duurzaamheid dan alleen marketing in je markt.”

Goat Organic Apparel

Lavinia runt samen met haar tweelingzus Abigail het Amsterdamse merk Goat Organic Apparel. Ze verkopen duurzame kleding dat organic, eerlijk en betaalbaar moet zijn, zodat zoveel mogelijk mensen duurzaam kunnen shoppen. “Deze actie is geen marketing tool voor ons merk,” benadrukt Lavinia nog maar eens. “Ik wilde al langer iets doen op plaatselijk niveau en na deze actie bij de Albert Heijn van volgende week, wil ik nog meer acties opzetten. Het strand opruimen in de zomer bijvoorbeeld. Of helpen bij opruimen van een terrein na een festival.”

Een explosie op social media

Bij de actie in Engeland was nadrukkelijk de pers uitgenodigd om zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Dat is gelukt. Lavinia wil de pers wel inlichten, maar de actie hoeft wat haar betreft niet persé gefilmd te worden. “Het is wel leuk om veel foto’s te maken en er zullen heus wel filmpjes van ons zelf op instagram komen,” vertelt ze. Lavinia hoopt dat de actie een soort explosie op social media teweeg brengt met de #plasticisso2017. “Na afloop van de actie hopen we met de store manager te praten en we hopen natuurlijk dat het dan ook hoger terecht komt, zodat er écht wat gedaan wordt aan al die verpakkingen.”

#Plasticisso2017

De actie vindt plaats op dinsdag 1 mei van 19.00 tot 20.00 uur. “We zullen daar met een wit T-shirt van Goat klaar staan om alle deelnemers te woord te staan en wegwijs te maken,” zegt Lavinia. Dus heb je zin om mee te doen: meld je dan vooral aan via Facebook of ga volgende week dinsdag gewoon naar de supermarkt op de Jodenbreestraat.

Over de schrijver

3 gedachten over “Tijd voor actie, want plastic is zó 2017”

  1. Pingback: Wat je nog niet wist over plantaardig plastic

  2. Goeie actie! Het moet maar eens klaar zijn. Jammer dat gewoon praten niet helpt en we met ludieke acties moeten komen. Maar dat maakt het ook wel weer erg leuk. ik woon ook helaas te ver weg van Amsterdam maar ik kan ook iets in mijn eigen buurt organiseren.

Reacties zijn gesloten.