10 top ideeën voor een groene en alternatieve vakantie

Mauritius
Foto: Femke Stroomer

Wordt het niet eens tijd om op een alternatieve manier vakantie te vieren? hetkanWel geeft je 10 tips om groener, eerlijker en leuker op vakantie te gaan.

1) In plaats van met de auto of het vliegtuig naar de Costa’s, pak eens de trein. Voor twee tientjes zit je in Düsseldorf of voor 70 euro in Milaan. Vanuit Amsterdam is er een dagelijkse  rechtstreekse verbinding naar Moskou. Oké je doet er wat langer over dan met het vliegtuig -dag twee ben je pas in Warschau- maar de reis van drie dagen is absoluut avontuurlijk.

2) Welke vervoer je ook pakt, je kunt de klimaatuitstoot van je reis compenseren. Tegenwoordig is dit heel eenvoudig. Bij veel luchtvaartmaatschappijen of reisorganisaties kun je dit aanvinken bij het online boeken. De calculator berekent je CO2 uitstoot aan de hand van de afgelegde kilometers en investeert jouw bijdrage in projecten die CO2 uitstoot reduceren. Zoals duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden of de aanplant en bescherming van bossen wereldwijd.

3) Ecolodges zijn niet alleen een verademing voor de natuur, vaak ook voor de bezoeker. Een mooi voorbeeld is het Ice Hotel in het Zweedse deel van Scandinavisch Lapland. Het hele hotel is, met oog voor design, gemaakt van ijsblokken en sneeuw. Overnachten doe je 200km ten noorden van de Pool Cirkel op een heus ijsbed.Guatemala

4) Doe onderzoek in een tropisch regenwoud. Ga Engelse les geven in China, organiseer theaterworkshops met straatkinderen in Brazilië of tel schildpadden in Mexico. Tot aan de meest exotische bestemmingen is er vrijwilligerswerk te vinden.
Ben je graag met je handen bezig? Help een school of weeshuis bouwen of doe archeologische opgravingen.

5) Zoek de bloem bij hotels en campings. Vaak zijn campings en toeristische accommodaties gelegen in een mooie maar kwetsbare omgeving. Afvalwater en energiegebruik kunnen de omgeving zwaar belasten. De bloem met het ‘E-tje’ en 12 sterretjes staat voor het Europees Ecolabel. Campings en hotels die voldoen aan het Europese Ecolabel besparen op water- en energiegebruik, scheiden afval en gebruiken producten die minder belastend zijn voor het milieu.

6) Probeer eens te liften of mee te rijden. Liften is lekker goedkoop, milieuvriendelijk en kan heel gezellig zijn. Naar bijna alle Europese landen is online een lift te vinden. Je betaalt vaak een deel van de benzinekosten aan degene die een plekje in zijn auto aanbiedt. Je kunt natuurlijk ook ouderwets je duim opsteken.

Fietsen7) Ga fietsen! Van het mergellandschap tot in de uitgestrekte graaslanden van Groningen via het Fietserspad, het broertje van het Pieterpad, de bekende wandelroute van Limburg tot aan de Wadden. De fietsroute is 574 km lang en afhankelijk van je conditie kun je hier een korte of een heerlijk lange week vakantie van maken.
Onderweg kun je kennis maken met de biologische boeren in het land. Stichting Van Eigen Erf heeft fietskaarten ontwikkeld met routes naar biologische boer- en tuinderijen in twaalf provincies.
Nederland te koud of te nat? Fietsvakanties kun je overal houden en zijn een uitstekende manier om in contact te komen met de lokale bevolking.

8 ) Ben je hotels waar de inrichting niets verraadt over het land waar je verblijft beu, kies dan voor een verblijf bij een local in huis. Je leert over de lokale cultuur en voelt je minder toerist. Om het echte leven in de stad te ervaren, hoef je niet zomaar aan te bellen maar kun je gericht opzoek naar een bed of bank op websites als Like-a-local, couchsurfing of AirbnB. Op Like-a-local kun je niet alleen een slaapplaats regelen maar ook een leuke activiteit zoals een boot- of kroegentocht met een local als gids. Heb je geen budget, kies dan via Couchsurfing voor een plekje op de bank bij iemand in een vreemde stad.

Rechtvlag
De Blauwe Vlag

9) Kies een badplaats uit met De Blauwe Vlag. Dit eco-label is uitgereikt aan 3500 stranden en jachthavens in 34 landen in Europa, Zuid-Afrika, Marokko, Nieuw Zeeland, Canada en het Caribische gebied.
De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn.

5113405021 9557520F29
Doe Mee, Verlos De Zee

10) Natuurlijk zorg je altijd dat je de plek die je bezoekt net zo netjes achterlaat als je ‘m aantrof. Maar je kan wat extra’s doen. Besteed je vakantiedagen eens om met een groep een strand, de oceaan of een stuk natuur op te ruimen.

 

Lees ook het dossier “Groen op vakantie” voor meer tips en weetjes

Meer informatie

Lees ook

 

Over de schrijver

3 reacties op “10 top ideeën voor een groene en alternatieve vakantie”

  1. Pingback: Duurzaam op vakantie

Reacties zijn uitgeschakeld.