Als het leven even tegenzit, biedt deze boerderij tijdelijke woonruimte

De woningmarkt in Nederland is volledig overspannen. De prijs van koophuizen blijft maar stijgen en voor een sociale huurwoning sta je eerst 8 jaar op de wachtlijst. Dat is lastig genoeg voor gelukkige singles en families, maar als een relatie op de klippen loopt en je bent acuut op zoek naar woonruimte, dan kun je er wanhopig van worden. Een echtpaar uit Groningen biedt hoop in donkere tijden en zij zijn niet de enige.

35.000 echtscheidingen per jaar

De kans dat een huwelijk ‘tot de dood ons scheidt’ niet haalt, is 40 procent. Het landelijke aantal echtscheidingen steeg in 2017 tot 35.000 per jaar. En dat heeft in een krappe huizenmarkt grote consequenties voor de mensen die uit elkaar gaan. Ze hebben acuut nieuwe woonruimte nodig, maar vallen voor de sociale huur tussen wal en schip en eindigen vaak bij vrienden en familie op de bank. Dat is natuurlijk niet houdbaar.

Tijdelijk onderdak

In Siddeburen (Groningen) vond het echtpaar Pieter Bouwman en Kirsten de Jong een oplossing voor mensen in scheiding. Zij verhuren op hun boerderij tijdelijke woonruimte aan mensen die snel onderdak nodig hebben. Het idee voor de ‘echtscheidingsboerderij’ was geen vooropgezet plan, maar ontstond tijdens de verbouwing van hun huis in 2006.

Bijgebouw blijven verhuren

Bouwman en de Jong woonden tijdens de verbouwing in een bijgebouw van de boerderij. Toen alles klaar was, verhuisde zij zelf naar de boerderij. Het bijgebouw stond leeg en ze verhuurden het tijdelijk aan een echtpaar, waar de verbouwing van uitliep. De verhuur beviel zo goed, dat ze na vertrek van het echtpaar besloten om het bijgebouw te blijven verhuren.

Vijf gemeubileerde woningen

Inmiddels zijn er vijf gemeubileerde woningen beschikbaar die ze verhuren aan mensen die acuut op zoek zijn naar tijdelijk onderdak. De huurders kunnen er een paar weken tot een jaar blijven wonen en ze staan in de rij. Meestal gaat het om een relatiebreuk, time-out, aardbevingsschade of een uitgelopen verbouwing. Het gaat de verhuurders niet om het geld, maar om het helpen van mensen die het echt nodig hebben. De boerderij is volledig duurzaam verbouwd en inmiddels een erkende sociale onderneming.

Noodlokalen en een zustersflat

De boerderij in Groningen is niet de enige noodoplossing voor mensen die direct op zoek zijn naar een woonruimte. In Hoofddorp maakte woningcorporatie Ymere van noodlokalen van een school 18 tijdelijke woningen, waar mensen in scheiding maximaal 2 jaar mogen blijven. Ook in Woerden verhuurt een woningbouwvereniging tijdelijke woonruimte in een oude zustersflat. Tenslotte zijn er nog vakantieparken die uitkomst bieden, maar waarschijnlijk is het daar niet zo fijn als op de boerderij in Groningen. Misschien zullen anderen hun voorbeeld volgen.

Over de schrijver