Een Tiny Forest in je achtertuin? Dat kan! 

Ze lijken overal in Europa op te poppen: Tiny Forests. Het idee? Vrijwilligers leggen kleine – ter grootte van een tennisbaan – en dichtbegroeide, inheemse bosjes aan met een biodiversiteit die vergelijkbaar is met grote, wilde varianten. In de Tiny Forest kunnen buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken maar de mini bossen fungeren ook als ‘biodiversiteit-hotspots’ en dragen bovendien bij aan de luchtzuivering, waterberging en CO2-opslag. En jij kunt er nu, met hulp van IVN – het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie – ook een aanleggen! 

Zelf een Tiny Forest aanleggen

IVN is op zoek naar twintig particulieren – al dan niet verenigd in bijvoorbeeld een stichting – voor het ‘ultieme doe-het-zelf-project’: het planten van een Tiny Forest in je eigen achtertuin. Je hoeft dat gelukkig niet alleen te doen, want IVN is bereid om je van de nodige hulp te voorzien. Zo krijg je onder andere een cursus Tiny Forest plantmethode, een financiële bijdrage van €750,- die je mag gebruiken voor de aanschaf van materialen en toegang tot de online leeromgeving. 

Een Tiny Forest voor iedereen

In de afgelopen jaren zijn er in Nederland al tientallen Tiny Forests gerealiseerd in samenwerking met verschillende gemeenten (zie ook dit artikel), maar waren er ook 25 particulieren die een eigen minibos opstartten. IVN wil meer mensen enthousiasmeren en helpen een droom van een eigen minibos in de achtertuin te realiseren. Een nobel streven, want een Tiny Forest heeft tal van positieve effecten op zowel mens als natuur. Zo stimuleren de minibossen de biodiversiteit, brengen ze de natuurbeleving dichterbij en verkleinen ze daarmee de afstand tussen mens en natuur, vergroten ze de waterbergingscapaciteit, verbeteren ze de luchtkwaliteit en gaan ze hittestress tegen. Bovendien hebben de kleine bossen een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stress-gerelateerde klachten. 

De checklist

Om in aanmerking te komen voor je eigen Tiny Forest heeft het IVN een checklist opgesteld. Zo is het belangrijk dat je al een stuk grond van 100m2 tot je beschikking hebt (al dan niet van jezelf, of een stuk waarvan de toestemming zwart op wit staat) en dat je kunt deelnemen aan de tweedaagse cursus Tiny Forest plantmethode op 24 oktober en 7 november 2020 in Nijmegen. Ook wordt er gevraagd om een eigen investering in tijd en geld en moet je de intentie hebben om eind maart 2021 je eigen Tiny Forest te planten. Is dat allemaal geen enkel probleem? Dan helpt het IVN je graag op weg!

Het herstellen van inheemse bossen

Het Tiny Forest-concept is gebaseerd op de bosbouwmethode van de Japanse botanist Akira Miyawaki, die in de jaren 70 een methode ontwikkelde om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. In tien jaar tijd ontwikkelde de ruim 1700 bossen die hij aanlegde zich tot veerkrachtige ecosystemen. In Nederland werd het de eerste bos in Zaandam aangelegd en sindsdien zijn de minibossen mateloos populair. 

Over de schrijver