Gezocht: tiny house bewoners voor natuurgebied

Droom jij er van om in een tiny house te wonen? Wellicht is dit je kans! In Noord-Brabant zoeken ze namelijk twee dappere dromers die daar (tijdelijk) in een eigen tiny house willen wonen. Vrees niet: je mag je gelukkig ook aanmelden als je nog moet beginnen met bouwen. Het gaat namelijk vooral om het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van de toekomstige bewoners. Wij zouden het liefst vandaag nog verhuizen want de locatie is zo ontzettend mooi!

Tiny house ambassadeurs

Deze week verscheen er een prachtig berichtje op de site van onze favoriete tiny house bewoner Marjolein Jonker. Er is namelijk een zoektocht gestart naar twee enthousiaste tiny house bewoners voor twee percelen in het groen. De eigenaar van de percelen wil nog even anoniem blijven, maar hij of zij wil er uiteindelijk samen met de twee geluksvogels voor gaan zorgen dat wonen in een tiny house in die omgeving legaal wordt. Hoe gaaf is dat?
Er wordt dus niet alleen gezocht naar tiny house bewoners, maar naar enthousiaste ambassadeurs die gesprekken met de gemeente willen voeren en er voor willen zorgen dat meer mensen in deze omgeving de kans krijgen om in een tiny house te wonen. En die omgeving, daar hebben wij wel oren naar..
tiny house bos

Een tiny house in het bos

Zie jij jezelf al in een bos wonen in een klein huisje? Zo middenin het groen met elke ochtend de frisse geur van dennennaalden, het gefluit van vogels en het geruis van bladeren om je heen? Dan zou dit wel eens je kans kunnen zijn. De deelnemers die uiteindelijk gekozen worden, mogen namelijk hun huisje neerzetten op een van de twee bospercelen in Noord-Brabant.
De eerste locatie ligt in Schaijk, gemeente Landerd. Dit grote bosperceel is gelegen nabij het grote natuurgebied De Maashorst en kent een rijke flora en fauna. Er staan een hoop eiken-, noten- en dennenbomen en er zijn allerlei sporen van wild, vogels en andere dieren te vinden. Je kunt uit twee locaties kiezen om je tiny house neer te zetten en er is zelfs ruimte voor een moestuintje!
De tweede locatie ligt in Schaijk Neerkant, gemeente Deurne. Het schijnt dat er in het verleden afgravingen zijn geweest, maar uit onderzoek is gebleken dat de grond en het grondwater gelukkig niet vervuild zijn. Meer informatie is er helaas nog niet te vinden over dit perceel.

Meld je aan!

Sta jij te trappelen om je aan te melden voor dit bijzondere project? Kijk dan eens op de site van Marjolein in het Klein voor de aanmeldformulieren. Op deze formulieren wordt er o.a. gevraagd naar je gezinssamenstelling, de realisatie van je tiny house en je motivatie. Als je alles invult wordt er zo snel mogelijk contact met je opgenomen. Wij wensen alle dromers en aanpakkers veel geluk!
Wil jij meer weten over deze oproep? Ga dan naar de site van Marjolein in het Klein voor meer info.

Verder lezen?

Woon jij liever in de stad? In Twente zoeken ze ook mensen die in een piepklein huisje willen wonen. Klik op de foto om naar het artikel te gaan.
tiny housing twente

Over de schrijver

24 reacties op “Gezocht: tiny house bewoners voor natuurgebied”

 1. Pingback: Dit was 2017! Een jaaroverzicht van de mooiste blogs.

 2. Ik sympatiseer met de tiny house movement maar niet op deze manier. Laten we eerst de overheid/gemeentes eens zover krijgen dat ze gaan meedenken en geloven in kleiner, kleiner…..kleinere verkaveling en het bouwbesluit herzien met een focus op klein….klein
  Ik zoek een bouwkaveltje van max 150 m2 waarop ik een vrijstaand klein huisje mag bouwen wat qua grootte past bij mijn behoefte…zeg 200 m3. Grond en stichtingskosten worden max 150.000,- voor een door aannemer gebouwd huisje, goed geisoleerd, met zonnepaneeltjes…geen gas, wel riolering. Ik wil dus geen hutje op de hei of in een bos, geen door mezelf in elkaar geknutselde hut op wielen, geen installaties die nog in experimentele fase zitten of voor een klein huisje eigenlijk helemaal niet rendabel zijn…ik wil een degelijk duurzaam gebouwd klein huisje…op de grond…tuintje…op een klein perceeltje! Maar kleine bouwperceeltjes voor kleine vrijstaande huisjes zijn niet te koop…hoe raar is dat? Ik wil maximaal een hypotheek van 150.000,- een vaste last van 500,- per maand incl aflossing……hoe mooi is dat? Gewoon parttime kunnen werken, tijd hebben voor je kind, je dure smaak kunnen volgen…geen folie keukenblokjes….geen leenbakker laminaatjes….alles is klein…weinig m2….kwaliteit wordt mogelijk door het volume, het oppervlak terug te brengen naar dat wat je nodig hebt……

 3. In mijn wijk merk ik dat veel mensen wel van bos houden maar niet van de bomen en wat daar bij hoort: bladeren, naalden, schaduw, vocht en vooral, weinig zon. Ergo, bomen verdwijnen in hoog tempo en van het bos blijft steeds minder over.

 4. Ik woonde in het bos van Hertsberge,bij Brugge. Iedereen wilde in dat bos wonen. Het eerste dat men deed was de hoge bomen kappen,omdat men zon wilde! Niets van dat bos overgebleven.

 5. Daar er veel overleg opbasis wonen in de natuur een goed initiatief kan ziin zoek ik mensen die samenwerking met eenheid een goede groep zouden willen opstarten als project in Friesland
  En gemeente zouden betere resultaten kunnen boeken dmv verhuur ipv koop selectief wie zou met mij samen in regio Friese palen
  Werkgroep willen starten om ons in de gemeente te melden onderzoek doen .naar haalbaarheid presentatie
  Stuur mij een mail .

 6. Leuk initiatief, blij dat iemand het doet maar wel is erg veel nog niet uitgewerkt. Het grootste probleem van dit initiatief is dat men geen garantie heeft dat je er naderhand mag blijven wonen. Daarnaast moet ook de bestemming bij de gemeente aangepast worden. Als je de bewoners die garantie geeft, dan bouwen ze waarschijnlijk een tinyhouse die volledig voldoet aan de bouwregels in NL (op de opp. van bepaalde vertrekken na, logisch en acceptabel). Voor 10.000 tot 25000 euro eigen investering en een hoop uren, zijn de tinyhouses dan helemaal spik en span met een nette keukens en badkamers! Dan is het bij de overheidsinstanties/marktpartijen ook een verkoopbaar concept waar je mee de boer op kan gaan!
  Als je dit niet doet, dan trek je excentrieke mensen aan die het allemaal wel goed vinden. Dan wordt het een grote onverkoopbare rampidee, die meer schade toebrengt aan het concept “tinyhouse in NL” dan het goed doet. Je moet bijvoorbeeld geen ex-krakers in zo’n woning willen hebben, om maar wat te noemen maar eerder bouwvakkers en klussers. Je moet immers de potentie kunnen aantonen van het concept “vrij en klein wonen in de natuur/park/landbouwgrond” en dat gaat niet lukken met flierefluiters.
  Ik hoop dat het concept “Tinyhouses in Nederland” ooit van de grond komt, maar ik verwacht van niet omdat de lokale huizenprijzen zal drukken. Dit met als uitkomst dat de lokale woningmarkt zou kunnen stagneren. Want waarom zou een twintiger nog een doorzonwoning van 2 of 3 ton kopen als het voor tienduizend euro een miniwoning zelf mag bouwen in een bos op erfpachtgrond?

  1. Dag allemaal, als ik dat allemaal zo lees, is mij eens te meer duidelijk dat Nederland geen land is voor een een gemeenschap van kleine huisje in de natuur.
   De Nederlander is in zijn doen en denken al zo gewend aan ; huis en hypotheek, regels regels, ambtenarij, met zijn allen op een hoop wonen, en natuur is er nog zo weinig dat het net genoeg is voor een wandeling met z’n allen op een zondagmiddag.
   Daarom is het meer zinvol om te kijken in een land waar nog ruimte is, en voldoende natuur, en niet alles is dichtgetimmerd met regels.
   Zelf heb ik nu 20 jaar ervaring in Tsjechië, en zie dat daar meer mogelijk is, in wat voor vorm moet men samen uitzoeken.
   Hier in het Böhmerwald hebben wij grond in een natuurpark waar wel wat mogelijk is, het is al ontsloten en deels is er al gebouwd.
   Daar hier in de buurt geen werk is te vinden, zie ik alleen mogelijkheden voor mensen die ergens een inkomen hebben.
   De mogelijkheid van permanent wonen, kan men omgaan door in dorpen in de buurt een zeer goedkope zolder kamer te huren, waar men dan de rest v d tijd doorbrengt heeft men hier geen interesse in, ten minste zolang men zich niet met criminele zaken bezig houd.
   Ook kan men in Nederland blijven wonen, en hier lange vakanties doorbrengen.
   De kosten van levensonderhoud zijn veel lager als in Nederland, en vervoer zou men ook goedkoop kunnen maken door een gemeenschappelijke auto, E-bikes,
   De tijd heeft mij geleerd dat je wel mensen moet hebben die zichzelf kennen, leven in de natuur heeft ook schaduw kanten, een theater, winkelstraat, bejaardensoos is hier niet.
   Dus men moet met elkaar overweg kunnen, en wat belangrijk is een bezigheid hebben, klussen, tuinieren, iets met kunst, en niet te zweverig willen leven, een zekere nuchtere levenshouding is ook hier nodig, en fles en drugs geeft alleen maar problemen.

 7. lijkt mij heerlijk om je te mogen terug te trekken op een plek waar je kan aarden.een te zijn met moeder natuur,en het te respecteren.heb zelf 2 jaar in een bos mogen wonen.had ook zelf mijn huisje gemaakt.weg uit de drukte.weer een worden met moeder natuur. alleen maar wou!!!

Reacties zijn uitgeschakeld.