Met dit Tiny House bouwpakket kan iedereen zelf een huisje bouwen

Bernhard Hörl en zijn vriendin wilden uit hun huurwoning, maar liever niet veertig jaar sparen om een huis te kunnen kopen. Dus ging hij op zoek naar alternatieven. Hij bouwde zijn eigen tiny house en dacht daarna dat anderen deze kennis ook wel konden gebruiken. Zo ontstond het fri:dom Tiny House bouwpakket. “Ik wil de drempel voor zelfbouw verlagen.”

Een eigen huisje bouwen is een heel proces en een flinke klus. Je moet zoveel uitzoeken”, zegt Bernhard. “Welke koppeling past op welke kraan, allemaal onderdelen uitzoeken. Hoe moet je beginnen? Daar kan je mentaal ook best op stuk lopen.” Hij spreekt uit ervaring, want Bernhard bouwde zelf zijn eigen huisje zonder ervaring. “Ik ben taalwetenschapper en had nog geen hamer in huis. Maar het geeft ook empowerment. Je hebt zelf iets gebouwd, je eigen huis. Dan ga je denken: Wat is er in het leven wat ik niet kan?”

Tiny House Bouwpakket

Met andere woonpioniers

Helemaal onhandig was Bernhard niet. “Ik ben in Oostenrijk opgegroeid. Woonde naast het bos en bouwde boomhutten en zo. Maar toen ik ging werken, verdween dat een beetje.” Een jaar hebben ze erover gedaan, over het ontwerpen, uitzoeken en bouwen van hun huisje. Ze mochten twee jaar in Den Haag staan op een proefterrein op een braakliggend stuk grond. Nu wonen ze met andere woonpioniers op een vervolgtraject in Delft. Ook dit is tijdelijk. “Er schuilt een kracht in het tijdelijke. Zo bereik je op al die plekken mensen die je anders niet had bereikt. Het is inspiratie ook voor anderen.”

Tiny House bouwpakket

Bernhard wilde meer delen dan alleen inspiratie en besloot een Tiny House bouwpakket te ontwikkelen om de drempel tot zelfbouw te verlagen. “Het is een minimaal opstapje, zonder teveel dingen te bepalen voor de ander. Het is een soort houten zeecontainer-geraamte van zware houten balken. Die steek je in elkaar en de klant kan zelf de rest bepalen, zoals muren, ramen deuren, pui. Dat mogen ze zelf bij elkaar zoeken op marktplaats. Het idee is om zoveel mogelijk vrijheid te creëren, op een veilige manier.”

Bernhard en zijn compagnon Joop Geuze helpen met hun bouwteam het draagframe opbouwen. “In twee á drie dagen heb je een basisframe klaar, met waterdichte dakbedekking erop.” Er kan gekozen worden uit drie afwerk-levels. “Je kunt kiezen uit Base (basisframe), Shell (met afgewerkte muren) of Turnkey. Bij die laatste krijg je een leeg afgewerkt huisje opgeleverd.” Je kunt zelf bouwen met vrienden of familie, maar je kunt er ook voor kiezen om via Mindful Homes werkkrachten in te huren.

Tiny House Bouwpakket

Niet zo tiny

Inmiddels bouwt Bernhard ook huisjes die niet zo tiny meer zijn. “De Tiny House beweging hoeft wat ons betreft niet op te houden bij 25m2. Met vier kinderen kan 80m2 ook behoorlijk tiny zijn bijvoorbeeld. Wij willen klein wonen graag toegankelijk houden voor iedereen en niet alleen door een bepaald aantal vierkante meters definiëren.” Als het project maar aan onze vier kernwaardes voldoet: simple, affordable, mindful en empowering. Dan kunnen wij ook best een groter huis maken.” Dus werkt hij nu onder andere aan een huis van 150m2. “We hanteren hetzelfde principe. Wij leveren het frame, zij zetten er ramen en deuren in.”

En ja, echt iedereen kan zelf een huis bouwen met dit bouwpakket, beweert Bernard. “Iedereen kan schroeven indraaien. Wij zijn even aanwezig zodat alles veilig staat, dus alles wat je zelf doet, heeft geen invloed op de constructie. In zelfbouw heeft iedereen een kwaliteit die van pas komt.”

Meer weten? www.mindful-homes.com

Tiny House Bouwpakket

Over de schrijver

3 gedachten over “Met dit Tiny House bouwpakket kan iedereen zelf een huisje bouwen”

  1. Ik vind het prachtig die tiny houses, maar hebben jullie ook aandacht voor het feit dat dit soort bijzondere projecten kunnen bestaan bij de gratie van iedereen die in flatjes, appartementjes en rijtjeswoningen woont? Want wat we hier ook van mogen vinden, doordat zoveel mensen op postzegelformaat op een kluitje wonen, hebben pioniers zoals deze mensen nog eens ergens een veldje vrij om te kunnen staan…

Reacties zijn gesloten.