Een mooie plek voor Marjolein haar tiny house (1)

Foto: Walden
Ruim een jaar geleden begon het avontuur van Marjolein Jonker. Zij droomde al een tijdje over kleiner wonen en werd spontaan verliefd toen ze plaatjes van tiny houses uit de Amerika zag. Ondertussen is haar eigen tiny house bijna af. Vandaag besloot gemeente Alkmaar dat zij haar prachthuisje daar voorlopig op een stukje grond mag zetten. Zij zal haar droomwoning daar zondag al naartoe rollen. Gefeliciteerd Marjolein!
Drie maanden geleden spraken we je voor het laatst. De bouw van je tiny house ging toen van start. Ondertussen is het huisje bijna af. Wat moet er nog gebeuren?
Mijn huisje is inderdaad bijna klaar maar er moet nog wel het een en ander gebeuren hoor! De badkamer moet nog betimmerd worden, het plafond en de meubels moeten worden gelakt, de geiser moet nog worden aangesloten en nog heel veel meer waar ik niet direct zicht op heb. Dimka is dus nog hard aan het werk tot zondag!
Gemeente Alkmaar vergaderde vandaag over jouw voorstel. Wat voor voorstel heb je ingediend?
Sinds vorig jaar ben ik op zoek naar een standplaats voor mijn huisje. Al vanaf het begin heb ik contact gehad met de mensen van Stichting behoud de GAS!Fabriek in Alkmaar. De Gasfabriek is een prachtig oud fabriekspand dat gekocht is door de stichting. Er zijn hele toffe initiatieven aan het ontstaan. Zo is er o.a. ruimte voor stadslandbouw, komt er een keuken voor kookworkshops en allerlei werkplekken voor ZZP’ers. Bij de GAS!Fabriek zit een stuk grond dat in bruikleen is van de gemeente. Daar hebben we samen een projectplan voor geschreven.
Het plan omvat plekken voor 6 tiny houses waarvan er 5 bewoond zullen zijn en eentje verhuurd kan worden. Zo kunnen mensen ervaren hoe het is om in een tiny house te wonen zonder er meteen eentje aan te hoeven schaffen. We willen dit project voor 5 jaar bij de Gasfabriek starten en samen onderzoeken wat het inhoudt om op deze manier te wonen. Daarnaast ligt het verzoek om mij met mijn off-grid tiny house al vanaf 22 mei bij de Gasfabriek te laten wonen. Mijn huisje heeft geen aansluitingen nodig. Het is een kwestie van neerzetten en wonen.
Zojuist heb ik gehoord dat ik toestemming heb om er in ieder geval 1 maand te wonen. In deze maand besluit Gemeente Alkmaar of zij het verdere projectplan ook goedkeuren. Gaaf he?
Waar was je heen gegaan als het niet door ging?
Ik ben sinds vorig jaar februari bezig met het realiseren van mijn droom. Dat heeft heel wat voeten in de aarde, dat kan ik je wel vertellen. Ik beschouw mezelf als Tiny House Nederland-ambassadeur. Daarom is het van enorm belang voor me dat ik een plek vind in samenwerking met de overheid, in dit geval de gemeente Alkmaar. Ik wil laten zien dat samenwerking mogelijk is, ik geloof daar heilig in. Ik hoor zo vaak mensen zeggen dat het niet kan of mag in Nederland, ik wil laten zien: hetkanWel!
Het besluit van de gemeente vandaag is dus ongelooflijk belangrijk voor me. Ik ben zo ontzettend blij dat de gemeente Alkmaar inziet dat deze vorm van wonen de toekomst heeft. Het zou mooi zijn als zij deze maand besluiten dat ze het als eerste gemeente in Nederland gewoon gaan doen. Als de gemeente langer de tijd nodig had gehad dan waren er enkele back-up opties. Ik ben heel blij dat het voorlopig doorgaat bij de Gasfabriek! Nu nog duimen voor de rest van het plan…
Foto: Marjolein In Het Klein

Aanstaande zondag rolt jouw huisje dus hoe dan ook richting Alkmaar. Is dat open voor publiek? Of kunnen mensen jouw huisje op een ander moment komen bewonderen?

Het is geen open huis hoewel ik wel wat mensen van de media uitgenodigd heb. Ik weet immers ook nog niet zeker waar mijn huisje heen gaat. Later dit jaar zal er zeker gelegenheid komen om mijn huisje te bewonderen. Er zit nog een Tiny House Nederland dag in de planning die heel goed op het terrein van de Gasfabriek plaats zou kunnen vinden. Tot die tijd heb ik het druk genoeg met etentjes en rondleidingen voor vrienden en familie, sponsors en alle mensen die me via mijn crowdfunding actie gesteund hebben. Ik hoef me voorlopig echt niet te vervelen!
Klik hier om naar het tweede deel van het interview met Marjolein te gaan.
Meer weten over Marjolein? Klik dan hier voor haar blog en Facebookpagina. Wil je op de hoogte blijven van Tiny House Nederland? Klik dan hier voor de site.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Marjolein in het Klein
Foto: Marjolein In Het Klein

Over de schrijver