Wonen bij iemand in de tuin: eerste Tiny House op particuliere grond staat in Gouda

De krapte op de woningmarkt lijkt alleen maar toe te nemen en dat vraagt om creativiteit. Matthijs Rolleman van Microwoning.com is zo’n creatieve – en ondernemende – geest. Dankzij hem staat er in Gouda namelijk het eerste Tiny House op particuliere grond. Of wat minder formeel gezegd; gewoon bij iemand in de achtertuin.

Ruimte is schaars

Zuchtend kijkt een goede vriendin naar de overvolle kamer van haar 19-jarige zoon. Ze wonen in Amsterdam en ruimte in hun huis is schaars. Haar zoon studeert, maar woont nog thuis. Het vinden van een eigen plekje in een studentenhuis lijkt onmogelijk. Dan zegt ze: “Ik overweeg om een Tiny House in de tuin te zetten. Dan kan hij daar lekker wonen en hebben we allemaal wat meer ruimte”. Ik vind het een geweldig idee. Voor haar én voor haar zoon. Iets meer privacy is toch best lekker als je 19 bent.

Gemiddelde leeftijd om op jezelf te wonen stijgt

Mijn vriendin is niet de enige met een studerende zoon die nog thuis woont. Jongeren gaan door krapte op de woningmarkt steeds later op zichzelf wonen. De gemiddelde leeftijd is in Nederland nu 24 jaar, maar het is niet zo dat het daarna gemakkelijker wordt. Dat was ook de ervaring van de 25-jarige Lianne.

Eerste Tiny House op particuliere grond

Maar Lianne kreeg goed nieuws, want ik las in De Gelderlander dat er in Gouda een primeur is: het eerste Tiny House op particuliere grond. Zij gaat in de achtertuin van Tessa wonen. En ze zijn geen familie van elkaar. Het huisje van 25 m2 werd met een hijskraan op zijn plek gezet en mag permanent bewoond worden. Na twee jaar gaan alle betrokken partijen – waaronder de gemeente – evalueren hoe het gaat.

Microwoning Gouda
Foto: De Woning In Gouda Via Microwoning.com

Microwoningen.com

Het initiatief komt van Matthijs Rolleman. Hij verhuurt kleine, zelfvoorzienende huisjes, die geplaatst kunnen worden in de achtertuin van iemand anders. De huisjes zijn bedoeld voor alleenstaanden of starters en zijn doel is om ze door Nederland te plaatsen. Het loopt goed. Ze spreken nu met 30 locaties en de animo om er te wonen is natuurlijk enorm. Microwoning.com regelt ook alles. Van het intekenen van de woning in de tuin tot het vinden van een geschikte bewoner, maar ook het contact met de gemeente en de financiering. Daarnaast krijg ook nog wat geld voor het verhuren van je grond.

Helaas heb ik zelf niet genoeg ruimte in mijn tuin, maar als jij dat wel hebt, dan kun je misschien wel een starter de kans geven om eindelijk zelfstandig te gaan wonen. Zie jij dat zitten? Een tiny house op particuliere grond?

Over de schrijver