Een interview met Jan-Willem van de Tiny House Academy

Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman timmeren aan hun eigen tiny house in Rotterdam. Jan-Willem is architect op de RDM campus in Rotterdam. Daar wordt veel onderzoek gedaan naar innovatieve technieken en diverse woonvormen. Zijn missie is om al deze innovaties te verbinden met tiny houses. Dat doet hij niet alleen voor zijn eigen droomhuisje maar ook voor een ander gaaf project: de Tiny House Academy. We spraken hem over zijn motieven en toekomstplannen.
Genoegen nemen met genoeg
Jan-Willem en Noortje kiezen o.a. voor een tiny house omdat zij geen hypotheek willen aangaan. Jan-Willem vertelt:
“We willen niet vast zitten aan iets waar je 30 jaar over moet doen om af te betalen. Bij een tiny house is de financiering veel eenvoudiger. Je kunt het redelijk snel bij elkaar sparen en de maandlasten zijn straks bijna niet meer aanwezig. Dat geeft ons de vrijheid om te kiezen voor de dingen die we leuk vinden.”
“Wat ons verder erg aanspreekt is om genoegen te nemen met genoeg. In een tiny house heb je simpelweg de ruimte niet om veel spullen te hebben. Je zult toch echt voor kwaliteit moeten gaan, het liefst objecten met meerdere functies.”
Tiny House Academy

Het ontwerp

In januari 2016 begon het stel met de eerste schetsen en ideeën. Het uiteindelijke ontwerp is te zien op de afbeelding bovenaan dit artikel. Jan-Willem:
“In het begin gingen we alle kanten op met uitklapdelen en een bad op het dak. Het heeft ons ruim 6 verschillende ontwerpen gekost om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat je voor eenvoud moet gaan. Zeker bij een tiny house op wielen moet je opletten dat je niet onnodig veel toevoegt.”
“We hebben er voor gekozen om beneden te slapen. Het is lekkerder om gelijk te kunnen gaan liggen in plaats van te moeten klimmen. Ook het verschonen is eenvoudiger en in de zomer lig je niet in de hitte die opstijgt in de woning. Onze keuken hebben we overdwars gezet met een opklapbaar tussenblad. In onze badkamer hebben we een bad. Niet alleen om te relaxen maar ook om in te kunnen wassen.”
“Verder hebben we gekozen voor een compost toilet, koken op gas en een houtkachel met een warmtewisselaar die de boiler kan verwarmen. Op het dak komen zonnepanelen en het regenwater wordt opgevangen en gefilterd tot drinkwater. Zo proberen we volledig off-grid en zelfvoorzienend te zijn.”
Tiny House Academy

Tiny House Academy

Tijdens het bouwen van hun huisje ontstond het idee om anderen te helpen met de bouw van hun tiny house. Jan-Willem vertelt enthousiast:
“Het eerste plan was om casco’s te gaan bouwen en verkopen maar de tiny houses bieden juist de kans om een nieuw economisch model te omarmen. Het maken en verkopen van een product is de oude manier. Het leveren van een dienst is de nieuwe economie.”
“Wij hebben de Tiny House Academy opgericht om kennis te delen met onervaren zelfbouwers. Een architect of aannemer kost relatief te veel geld. Door mensen te leren ontwerpen en bouwen, kunnen ze enorm veel besparen en daarbij worden ze ook onafhankelijk!”
“De Tiny House Academy helpt door middel van cursussen, workshops, bijeenkomsten en bouwbegeleiding. Er is een werkplaats aanwezig en er is ruimte voor twee bouwers. Het is de bedoeling dat de Academy een community van zelfbouwers wordt die de Tiny House Movement naar een hoger niveau brengt.”

Tiny House Village

Noortje en Jan-Willem zijn niet alleen druk met het bouwen van hun eigen tiny house en de Tiny House Academy. Ze zijn ook nog bezig met het vinden van een plek om een Tiny House Village te starten. Jan-Willem licht toe:
“Tiny houses bieden een unieke kans om het circulair wonen op een kleine schaal te testen. Je kunt bijvoorbeeld met een paar huisjes ideeën gaan testen zoals een moestuin, afvalgebruik en allerlei deelconcepten. Dit zal dan ook de volgende stap zijn in ons avontuur. Samen met een groep gemotiveerde mensen zullen we dit proberen op te zetten.”
“Voor de toekomst dromen wij van volledige onafhankelijkheid. We zijn niet echt bezig met het maken van toekomstplannen, maar we dromen er wel over om met ons huisje ergens aan de kust te wonen. Tot die tijd willen we lekker in Rotterdam blijven. Er gebeuren hier zoveel nieuwe en leuke dingen dat we daar voorlopig van blijven genieten.”
Wil jij meer weten over deze gave projecten? Klik dan hier voor de site van Tiny House Rotterdam en hier voor de site van de Tiny House Academy.

Over de schrijver

9 gedachten over “Een interview met Jan-Willem van de Tiny House Academy”

 1. Pingback: Maak van jouw dag een museumdag - Lekker in je hoofd

 2. Hoi Marjolein, we kiezen voor gas, omdat er voor ons nog geen haalbaar alternatief is. Elektrisch of inductie kost nu nog te veel energie, wat we niet kunnen genereren met onze zonnepanelen en accu’s. Wellicht in de toekomst met een windmolen of verbeterde accu’s. Niet helemaal off-grid dus, maar we werken eraan, stapje voor stapje.
  Hoi Saskia, we hebben inmiddels een kastje gemaakt, waar we de pannen kwijt kunnen. Het is inderdaad flink inkrimpen, maar je zult versteld staan hoe weinig je nodig hebt. Daarnaast gebruiken we de trap ook als kledingkast, zoals je kan zien, lopen de planken door naar achter. Ook hier weer, verbazing wederom. Daarnaast bewaren grote winterjassen en laarzen in een kist boven de badkamer (loft met opbergruimte). Het is een constante keuze tussen wat heb ik nodig en wat niet. Ik kan je wel zeggen dat het rust en ruimte geeft, zowel in je huis als in je hoofd. Ook alles wat in ons huis staat, wordt gebruikt of is bewust gekozen.

  1. Hoi Saskia, we hebben inmiddels een kastje gemaakt, waar we de pannen kwijt kunnen. Het is inderdaad flink inkrimpen, maar je zult versteld staan hoe weinig je nodig hebt. Daarnaast gebruiken we de trap ook als kledingkast, zoals je kan zien, lopen de planken door naar achter. Ook hier weer, verbazing wederom. Daarnaast bewaren grote winterjassen en laarzen in een kist boven de badkamer (loft met opbergruimte). Het is een constante keuze tussen wat heb ik nodig en wat niet. Ik kan je wel zeggen dat het rust en ruimte geeft, zowel in je huis als in je hoofd. Ook alles wat in ons huis staat, wordt gebruikt of is bewust gekozen.

 3. He! Volledig off gros, fantastisch! Mooie keuzes en mooi ontwerp, lijkt me een mooie woning te worden. Maar ik vraag me af waarom jullie voor gas kiezen? Is dat een bewuste keuze? Waarom geen inductie? Veel woonplezier!

  1. Hoi Marjolein, we kiezen voor gas, omdat er voor ons nog geen haalbaar alternatief is. Elektrisch of inductie kost nu nog te veel energie, wat we niet kunnen genereren met onze zonnepanelen en accu’s. Wellicht in de toekomst met een windmolen of verbeterde accu’s. Niet helemaal off-grid dus, maar we werken eraan, stapje voor stapje.

 4. Hallo waar ik zelf nieuwschierig ben, is het vochtgehalte in zo’n kleine ruimte. En ja ik snap rooster (die zie/hoor ik voorals nog niet) in de (voor mijn) bekeken
  tiny house ( mist,regen,winter). Omdat er met hout wordt gewerkt. Is de basis
  waarop de tiny houses gebouw wordt van staal? Heb je ook een zwaardere auto
  voor nodig? Deze video is 2 assig, als ik het goed schrijf/gezien heb. Wat voor rijbewijs heb je nodig om er mee te kunnen rijden, een aanhangwagen bewijs? Gezien het gewicht achter je auto, of vrachtwagenbewijs.
  Heeft iemand daar al ervaring mee? vr gr nan

  1. Hallo Nan, ventilatie in zo’n kleine ruimte is van groot belang. Wij kiezen ervoor om de badkamer en keuken actief te ventileren. Achter de kachel komt een passief rooster en helemaal bovenin de ruimte. Zo kan de kachel voldoende verse lucht naar binnen halen.
   De aanhanger is van staal, het contact met de houten constructie is onderbroken door tegeldragers. Hierdoor is de kans op problemen met vocht minder.
   Voor het rijden met een dergelijk zware combinatie is geen vrachtwagen bewijs nodig. Wel een aanhang rijbewijs. Wij kiezen er voor om een professioneel bergingsbedrijf in te zetten aangezien we niet maandelijks verhuizen.

Reacties zijn gesloten.