Marjolein verhuist met haar tiny house naar Olst

Marjolein gaat deze zomer verhuizen. En in haar geval betekent dat met huis en al. Hoewel haar tiny house op een trailer gebouwd is, die in principe achter de auto de weg op mag, kiest ze ervoor om het geheel op een dieplader te zetten. “Het is 2 uur rijden naar mijn nieuwe woonplaats Olst en ik verwacht dat na vijf jaar in mijn huisje gewoond te hebben de banden wel aan vervanging toe zijn, dus dit lijkt me het veiligst.”

Tiny house verhuizen

Het zal raar zijn, geeft Marjolein toe. Straks doet ze haar gordijnen open in haar oude vertrouwde huis waar alles hetzelfde is, maar is het uitzicht totaal anders. Daar waar ze de afgelopen vijf jaar met haar tiny house achter een waterzuiveringsbedrijf aan de rand van een park in Alkmaar staat, komt ze straks ‘gewoon’ in een woonwijk in Olst, Overijssel. “Nu kijk ik uit over het water met daarachter het park. In een woonwijk heb je dat natuurlijk niet. Het wordt ook de eerste keer in mijn leven dat ik niet in Noord-Holland vlakbij de zee woon, maar in Overijssel, vlakbij de bossen en de rivier. Dat zal even wennen zijn, maar ik heb me altijd meer aangetrokken gevoeld tot het bos dan de zee.”

Niet meer volledig off-grid

In Alkmaar heeft ze een tijdelijke woonvergunning, die tot maart 2023 verlengd kan worden, maar straks woont ze op een door haarzelf gekochte woonkavel waar ze zo lang kan blijven als ze wil. En terwijl ze nu volledig off-grid woont, kiest ze ervoor om haar tiny house straks aan te sluiten op het waternet en krijgt ze een stroompunt in de schuur. “Als back-up, voor als mijn zonnepanelen niet genoeg energie opwekken. Nu gebruik ik dan mijn aggregaat, maar dat kan straks natuurlijk niet in een woonwijk, want die dingen maken lawaai.”

Het water wat ze nu gebruikt, is gefilterd regenwater. Geen probleem als het met bakken uit de hemel komt, maar tijdens droge perioden in de zomer, komt Marjolein letterlijk droog te staan. “Dan ervaar je de gevolgen van klimaatverandering in je dagelijks leven. We realiseren ons niet altijd wat voor luxe het is om altijd stromend water uit de kraan te hebben,” zei ze al eens tijdens een eerder gesprek.

Natuur inclusieve woonwijk

Zo ‘gewoon’ is de woonwijk in Olst waar Marjolein straks gaat wonen trouwens niet. Het gaat hier om een natuur inclusieve woonwijk, zoals dat heet. “Het wordt een hele groene wijk waar mensen hun eigen huis mogen bouwen of laten bouwen. Om het natuur inclusief te maken, zijn daarvoor echt kaders opgesteld. Dat gaat bijvoorbeeld over vogelkastjes, vleermuizenkasten, groene daken en waterberging. In je tuin mag je niet spuiten met gif en moet je zoveel mogelijk werken volgens de principes van de permacultuur.”

Circulaire woningen en tiny houses

Er komen tiny houses en tiny houses-plus in de wijk te staan, maar ook huizen van een ‘normaal formaat’. “Het zijn allemaal verschillende maten kavels, voor elke beurs wat. Dat is ook zo leuk.” Voorwaarde is wel dat de woningen circulair gebouwd worden en van de kavel mag maar een bepaald percentage betegeld of bebouwd worden. “Zo mag ik maar 10 m2 aan bijgebouw op mijn kavel zetten. Ik wil graag een schuur én een kas, dus moest ik op zoek naar iets dat beiden combineert in één gebouw zodat het binnen dat oppervlak past. Dat is gelukt.”

Eetbaar groen in de straat

“Er is al bijna 2 jaar een bewonersgroep actief om de wijk samen met de gemeente vorm te geven. Op een gegeven moment heb ik me ingeschreven op de overgebleven kavels. Dat waren er een stuk of 30. Met de toekomstige bewoners zijn we nu werkgroepen aan het vormen om die onderlinge verbinding alvast te creëren. Denk aan een werkgroep bouw, sociaal of water. Ik zit zelf in de werkgroep groen.”

Die werkgroep gaat over het gemeenschappelijk groen in de wijk. “Dat kan de gemeente natuurlijk bepalen en verzorgen, maar de bewoners kunnen er ook voor kiezen om dat zelf te doen. “Dat is goedkoper voor de gemeente en wij hebben meer zeggenschap over wat er komt te staan. Zo kunnen we dan kiezen voor meer diversiteit en eetbaar groen.” Daarnaast komt er ook een voedselbos in de wijk, die trouwens grenst aan Nederlands enige wijk met aardehuizen waar we al eens eerder over schreven (op de site en uitgebreider in ons boek).

Eerste bewoners

“De grond wordt nu bouwklaar gemaakt. Als het goed is, gaat de bouw deze zomer beginnen. Dat is ook het moment dat ik er al ga wonen.” Samen met Marloes, die nu ook al haar buurvrouw is in Alkmaar en Tim, die met zijn tiny house vanuit Hengelo naar Olst komt. “Wij hoeven natuurlijk geen huis meer te bouwen, dus wij slaan die stap over en kunnen ons meteen gaan focussen op het aanleggen van onze tuin.” Natuurlijk blijven we Marjolein volgen tijdens haar nieuwe avonturen in de natuur inclusieve wijk Olstergaard.

Marjolein Jonker, alias Marjolein in het Klein, was één van de eerste tiny house bewoners van Nederland. Met haar Tiny House Nederland en Tiny Findy is ze een echte woonpionier geworden, die haar kennis graag deelt via lezingen en workshops.

Schrijf je in voor de Masterclass en Anders Wonen Maand

Op maandag 15 maart geeft Marjolein om 20.00 uur een online masterclass tiny wonen voor hetkanWEL als aftrap van onze Anders Wonen Maand. 

Schrijf je hier alvast in voor de Masterclass van Marjolein.

Inschrijven voor de Anders Wonen Maand kan hier . Als je je inschrijft, ontvang je elke week van ons een nieuwsbrief met informatie, inspiratie en tips over Anders Wonen.

Over de schrijver