Hoe ervaart Marjolein het wonen in een tiny house?

Marjolein Jonker woont eind deze maand alweer een half jaar in haar tiny house in Alkmaar. We vroegen haar hoe ze de eerste 6 maanden ervaren heeft en of er dingen zijn die haar hebben verrast.
Je woont nu een half jaar in jouw tiny house. Hoe heb je die eerste periode ervaren?
Ik heb de eerste maanden heel goed doorbracht. Ik geniet met volle teugen van mijn prachtige huisje en de idyllische plek waar ik woon. Het was wel een puzzel om de watervoorziening te organiseren. Dat is nog steeds niet helemaal voor elkaar, maar ik kan me nu wel douchen en wassen met regenwater. Aan het drinkwater wordt nog gewerkt.
Natuurlijk is de zomer een makkelijk seizoen om in een zelfvoorzienend tiny house te wonen. Er is energie genoeg en er zijn geen zorgen rondom nattigheid of bevroren leidingen. Ik heb veel tijd rondom mijn huisje en op de vlonder door gebracht. Ik ben ook nog nooit zo bruin geweest in mijn leven. Heerlijk! Een continue vakantiegevoel maar dan met de gemakken en comfort van thuis.
Ik ben me nu aan het voorbereiden op de winter. Bijvoorbeeld door het isoleren van de leidingen en door er voor te zorgen dat de wind geen vrij spel heeft onder mijn huisje. Als de kachel brandt is het heerlijk warm in huis. Ik denk eigenlijk bijna niet terug aan mijn oude huis en heb nog geen moment spijt gehad van mijn beslissing. Ik heb echt alles wat ik nodig heb en wens hier in mijn kleine huisje!

Afbeelding: Marjolein Jonker
Afbeelding: Marjolein Jonker


Ondertussen heb je er echt je eigen plekje van kunnen maken, wil je iets vertellen over de inrichting?
Ik heb Studio Walden de opdracht gegeven om een tiny house voor me te ontwerpen met een aantal ‘must-haves’. Zoals bijvoorbeeld een ruime keuken en openslaande deuren. Ik was nauw betrokken bij het ontwerp en het was dus ook helemaal naar mijn wens.
Hoewel de keuze in materialen beperkt was, omdat we erg om het gewicht moesten denken en milieuvriendelijke keuzes wilden maken, zijn de materialen die we gebruikt hebben ontzettend mooi en passen ze goed bij elkaar. Ik heb na de oplevering wat plantjes opgehangen, kussens voor de zithoek gekocht, in de keuken een plankje gemaakt voor mijn blender en sapcentrifuge en een kruidenrekje opgehangen.
Ik heb enorm ‘ontspult’ voor mijn verhuizing dus alles past er in heeft zijn plekje. Ik zorg er voor dat het netjes opgeruimd blijft. Ik heb voor blauwtinten gekozen in de aankleding, koel, rustig en licht. Het is echt mijn huisje geworden.
Afbeelding: Marjolein Jonker
Afbeelding: Marjolein Jonker

Welke kanten van wonen in een tiny house hebben je verrast?
Wat me het meest heeft verrast is dat ik echt bijna niets mis. Ik heb alles wat ik nodig heb in mijn tiny house. Het is zo slim ontworpen! Alle ruimte is optimaal benut. Ik heb me er ook over verbaasd hoeveel spullen ik evengoed nog kwijt kon. Ik vind eigenlijk dat ik nog steeds te veel heb! Ik vind het heerlijk om zo te wonen en verwacht niet dat dat op korte termijn verandert.
Wat me ook verrast heeft is de enorme aandacht die er voor mijn huisje en tiny houses in het algemeen is. Er kwamen zelfs zo veel mensen langs dat ik een maandelijkse open huis middag ben gaan organiseren. De eerste trok ruim 500 bezoekers!
Zijn er ook dingen die je negatief hebben verrast?
Negatieve dingen zijn er natuurlijk ook, hoewel ik dat eigenlijk niet als heel negatief zie maar in verhouding kleine ongemakken. Om de watervoorziening te regelen, als je het zelf wilt doen en niet door een bedrijf laat leveren, is echt een hoop werk. Nu zijn we ook wel het wiel aan het uitvinden, dus hopelijk hebben we straks een ontwerp dat anderen kunnen overnemen.
Ik heb gelukkig hulp van Boy van Fablab de Kaasfabriek in Alkmaar. Hij is super handig en heeft enorm veel kennis op het gebied van techniek en off-grid mogelijkheden. Verder is mijn huisje best snel stoffig en vies. Dat heeft me ook verbaasd. Het is gelukkig ook weer in een uurtje schoon dus ik mag niet klagen denk ik.
Klik hier om naar het andere deel van het interview met Marjolein te gaan, waarin ze alles vertelt over haar tiny house agenda.

Meer weten over Marjolein? Klik dan hier voor haar blog en Facebookpagina. Wil je op de hoogte blijven van Tiny House Nederland? Klik dan hier voor de site.

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Marjolein in het Klein
Afbeelding: Marjolein Jonker
Afbeelding: Marjolein Jonker

Over de schrijver

2 reacties op “Hoe ervaart Marjolein het wonen in een tiny house?”

  1. Pingback: Bewoner gezocht voor piepklein huis! -

Reacties zijn uitgeschakeld.