Duizenden hectaren natuur en tiny houses in De Peel

3.500 hectare nieuwe natuur, vijf à zes nieuwe dorpen met in totaal 10.000 tiny houses en financiële zekerheid voor boeren. Dat is wat Jan Ottens wil met zijn plan Peel Natuurdorpen. Daarmee wil hij De Peel in Noord-Brabant nieuw leven inblazen of, zoals hij het zelf tegen Omroep Brabant zegt, weer uit het moeras trekken. Want Ottens ziet het landschap al jaren achteruitgaan en ziet melkveehouderijen plaats maken voor grootschalige landbouw. “Het wordt alleen maar doodser,” zo stelt hij.

De Peel

Met zijn plan wil hij van De Peel weer een gevarieerd landschap maken met veel nieuwe natuur. Die natuur moet op een deel van het boerenland komen, terwijl een ander deel overblijft voor de aanleg van tiny houses. Boeren kunnen die huizen dan verpachten, zodat er toch inkomsten binnenkomen in een tijd waarin veel boerenbedrijven gedwongen moeten stoppen. Ook hoopt hij op die manier het woningtekort aan te pakken. Een heleboel vliegen in één klap dus.

Wonen in het groen

Ottens loopt al jaren rond met dit plan, maar vond de tijd er nu rijp voor om ermee naar buiten te komen. “Geef de boer de vrijheid om wat van zijn land te reserveren voor tiny houses in het groen,” zegt Ottens in het NRC. “Wie kan wonen in het groen, zijn eigen eten kan telen, wil daarvoor betalen. Maximaal drie huisjes per hectare nieuwe natuur. Tegen 2030 zouden het er zo’n tienduizend kunnen zijn. Het zorgt ook voor geld zodat agrariërs op een andere manier kunnen boeren, bijvoorbeeld de koeien weer de wei in kunnen sturen.”

Samen met de boeren

Ottens is zelf boer, natuurbeheerder en oud-docent in het agrarisch onderwijs. Zonder steun van de boeren gaat het plan niet door, want Ottens wil vooral samenwerken met de omgeving. Het plan moet van de boeren, voor de boeren, door de boeren en met de boeren. Eerder deze maand organiseerde hij daarom drie inspraaksessies met ruim honderd belangstellende boeren. Sommigen vonden het plan ronduit niets, omdat ze willen boeren en geen ‘huisjesmelkers’ willen worden. Anderen waren positief of ronduit enthousiast, zo is te lezen in het Brabants Dagblad. Naast de boeren moeten natuurlijk ook nog het lokale en regionale bestuur mee.

Tiny houses

Volgens Ottens bestaat er in ieder geval geen twijfel over de behoefte aan tiny houses in het groen. Door het toegenomen thuiswerken in verband met corona, zijn mensen minder gebonden aan de stad omdat ze niet meer per se dichtbij hun werk hoeven te wonen. Ook wij zien bij hetkanWEL een groeiende interesse voor wonen in de natuur en wonen in een tiny house.

Wat vind jij van het idee van Ottens om nieuwe natuur te ontwikkelen in De Peel met plek voor tiny houses? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Foto van woningcorporatie Zeeuwland, die 24 tiny houses in Renesse realiseert.

Over de schrijver

29 gedachten over “Duizenden hectaren natuur en tiny houses in De Peel”

  1. FANTASTISCH INITIATIEF, zo gaat Nederland er steeds mooier uitzien en zorgen we beter voor de natuur de dieren en voor onszelf. Obstakels zijn om over na te denken en nieuwe stappen te zetten, kan er alleen maar beter van worden. Mensen, verenigt u, dit is de toekomst!!!!!!!

Reacties zijn gesloten.