Duizenden hectaren natuur en tiny houses in De Peel

3.500 hectare nieuwe natuur, vijf à zes nieuwe dorpen met in totaal 10.000 tiny houses en financiële zekerheid voor boeren. Dat is wat Jan Ottens wil met zijn plan Peel Natuurdorpen. Daarmee wil hij De Peel in Noord-Brabant nieuw leven inblazen of, zoals hij het zelf tegen Omroep Brabant zegt, weer uit het moeras trekken. Want Ottens ziet het landschap al jaren achteruitgaan en ziet melkveehouderijen plaats maken voor grootschalige landbouw. “Het wordt alleen maar doodser,” zo stelt hij.

De Peel

Met zijn plan wil hij van De Peel weer een gevarieerd landschap maken met veel nieuwe natuur. Die natuur moet op een deel van het boerenland komen, terwijl een ander deel overblijft voor de aanleg van tiny houses. Boeren kunnen die huizen dan verpachten, zodat er toch inkomsten binnenkomen in een tijd waarin veel boerenbedrijven gedwongen moeten stoppen. Ook hoopt hij op die manier het woningtekort aan te pakken. Een heleboel vliegen in één klap dus.

Wonen in het groen

Ottens loopt al jaren rond met dit plan, maar vond de tijd er nu rijp voor om ermee naar buiten te komen. “Geef de boer de vrijheid om wat van zijn land te reserveren voor tiny houses in het groen,” zegt Ottens in het NRC. “Wie kan wonen in het groen, zijn eigen eten kan telen, wil daarvoor betalen. Maximaal drie huisjes per hectare nieuwe natuur. Tegen 2030 zouden het er zo’n tienduizend kunnen zijn. Het zorgt ook voor geld zodat agrariërs op een andere manier kunnen boeren, bijvoorbeeld de koeien weer de wei in kunnen sturen.”

Samen met de boeren

Ottens is zelf boer, natuurbeheerder en oud-docent in het agrarisch onderwijs. Zonder steun van de boeren gaat het plan niet door, want Ottens wil vooral samenwerken met de omgeving. Het plan moet van de boeren, voor de boeren, door de boeren en met de boeren. Eerder deze maand organiseerde hij daarom drie inspraaksessies met ruim honderd belangstellende boeren. Sommigen vonden het plan ronduit niets, omdat ze willen boeren en geen ‘huisjesmelkers’ willen worden. Anderen waren positief of ronduit enthousiast, zo is te lezen in het Brabants Dagblad. Naast de boeren moeten natuurlijk ook nog het lokale en regionale bestuur mee.

Tiny houses

Volgens Ottens bestaat er in ieder geval geen twijfel over de behoefte aan tiny houses in het groen. Door het toegenomen thuiswerken in verband met corona, zijn mensen minder gebonden aan de stad omdat ze niet meer per se dichtbij hun werk hoeven te wonen. Ook wij zien bij hetkanWEL een groeiende interesse voor wonen in de natuur en wonen in een tiny house.

Wat vind jij van het idee van Ottens om nieuwe natuur te ontwikkelen in De Peel met plek voor tiny houses? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  

Foto van woningcorporatie Zeeuwland, die 24 tiny houses in Renesse realiseert.

Over de schrijver

29 reacties op “Duizenden hectaren natuur en tiny houses in De Peel”

 1. Mijn voorkeur zou uitgaan naar een koop- in plaats van huur-tinyhouse. Misschien dat dat ook te realiseren is. Maar het initiatief is super. Overal miet je leuren voor een plek om tiny houses neer te zetten.

 2. Mooi plan voor een specifieke doelgroep die bewust dicht bij de natuur en duurzaam boeren wil staan. Het is de juiste tijd voor een compleet nieuw conceptdenken waar onze hele maatschappij behoefte aan heeft. Zeker als je ziet dat het voortbestaan van de huidige grootschalige boerenbedrijven langzamerhand steeds problematischer wordt, en waar nauwelijks nog sprake is van natuurlijke waardes. Het plan kan een vergroting van wederzijdse betrokkenheid en respect betekenen indien er in goed overleg met de betrokken partijen wordt geselecteerd op toekomstige bewoners. Dit staat los van de ‘vernatuurlijking’ van de bestaande woonomgeving die zeker ook alle aandacht verdient.
  Ik wil hier graag aan deelnemen en heb mij inmiddels aangemeld.

 3. De Peel is een mooi gebied met prachtige natuur en steeds minder beheer (zodat de natuur écht zijn gang kan gaan). Menselijke bezoekers zijn al lastige indringers.. maarja we willen ook genieten, en dat kan, maar alleen met heel veel respect. Laten we er dan vooral geen woonplek van maken. Goed ik begrijp de aantrekkingskracht en ik geloof het meteen dat mensen er zo vriendelijk als mogelijk willen leven maar alleen de aanwezigheid van mensen op zich het verstoord de boel ernstig. Mensen zullen er toch naar toe moeten, rondbewegen.. toch wel lekker een keer een klein onschuldig vuurtje maken.. mensen zijn mensen.. en er zijn er te veel. Laten we liever proberen onze eigen omgeving te ‘vernatuurlijken’ in plaats van de natuur te ‘vermenselijken’ #

 4. hoi
  het kan wel en het hoeft niet per sé tiny, er is ruimte zat, als we maar zombiegrond willen omzetten naar rijke, toegankelijke natuur.
  Kijk maar eens naar onze ervaringen met het ontwikkelen van een natuurgebied, door op een heel klein oppervlak woningen te bouwen in nieuwe natuur in o.a. http://www.depeindermieden.nl, @gerardlitjens @bureaustroming.nl

 5. Dag tiny houses in de (Brabantse?) Peel, ik kom graag in contact met jullie om in de (net LImburgse)Peel hier ook mee aan de slag te gaan. Hanneke Rombouts (graag berichtje via Linkedin)

 6. Het gaat er altijd om om zowel boeren als gemeentes te verleiden met goede plannen. Een plan moet mensen boeien en dan komt de verbinding vanzelf. Het plan is goed maar maak het concreet en geef voorbeelden hoe het wel kan en wat je niet wilt bereiken. Boeren zijn geen verhuurders maar zeker niet onbekend met grond pachten. Biedt goede info en mogelijkheden hoe een en ander werkbaar en behapbaar te maken en dan is er voor de boeren toch ook niets mooiers dan weer echt boer te kunnen worden zonder geheim van overheid en banken in hun nek. Maar geef ook perspectief en de overheid/banken moeten ook initiatief nemen want dankzij die twee partijen is echt boeren steeds moeilijker geworden en zijn zij gedwongen om immens grote schulden aan te gaan die nooit terug te betalen zijn

 7. Ik vind het super, heel erg creatief bedacht deze oplossing. Zeker omdat het de boeren kan helpen. Ik wens de initiatiefnemer Jan Ottens heel veel succes toe.

 8. Mooi plan maar weet wel dat in Brabant en Limburg héél veel huisvesting nodig is voor de buitenlandse werknemers, juist bij de boeren. Dus moet er wel een goed beleid zijn om de kwaliteit van wonen en landschap te waarborgen. En weet dat er dus ook wegen moeten worden aangelegd, meer verharding, meer verlichting en meer infrastructuur.

Reacties zijn uitgeschakeld.