Unieke kans: in Buurtschap te Veld in Eindhoven is nog plek voor 10 tiny houses, dus schrijf je in

Wonen in een zelfgebouwd tiny house is voor veel mensen een droom, maar hoe vind je een plek voor dat tiny house? In Buurtschap te Veld in Eindhoven zijn nog tien plekken vrij voor tiny houses met een oppervlakte van maximaal 40 m². Je kan je nog inschrijven via Minitopia (de organisatie die ook achter Poeldonk in Den Bosch zit, zie ons eerste boek voor dat verhaal) en hopelijk wordt jouw voorstel gekozen en kan jij je droom verwezenlijken. Het gaat om een tijdelijke woonplek van 15 tot 30 jaar (dus hoe tijdelijk is dat feitelijk nog?)

Buurtschap te Veld is een nieuw woongebied in Eindhoven Noord dat volop in ontwikkeling is. Graafmachines rijden af en aan, wegen worden aangelegd, huizen worden gebouwd en het eerste groen is al geplant. In de wijk is plek voor een mix van zelfbouw- en kant en klare woningen bestemd voor sociale huur, vrije sector of koop. Binnen de wijk is ruimte gereserveerd voor maar liefst 100 tiny houses of compacte woningen waarvan sommigen er al staan, anderen nog in aanbouw zijn en er dus nog een paar plekken vergeven moeten worden. En dat is waar het interessant wordt, want hier kan jij misschien jouw woondroom realiseren.  

Tiny houses van maximaal 40m²

Minitopia is nog op zoek naar creatieve zelfbouwers, Tiny House lovers en duurzame vernieuwers die het liefst wonen in huis van natuurlijke of hergebruikte materialen. Dit huis mag twee lagen hebben en een maximale oppervlakte van 40 m². Uit de inschrijvingen wordt een selectie gemaakt op basis van originaliteit van het ontwerp, de gekozen materialen en het duurzame en circulaire karakter van de woning. Ook je motivatie waarom je hier wilt wonen en je sociale karakter spelen een rol.

Buurtschap te Veld is niet zomaar een wijk die bestaat uit rechte wegen en eindeloze rijen huizen, maar uit ‘kamers’ (zoals ze dat zo mooi noemen) waar de huizen kriskras door elkaar lijken te staan langs kronkelige smalle paadjes van asfalt. Het is de bedoeling dat hier echt een community ontstaat en dat je dus een relatie aangaat met je buren en elkaar -waar nodig en gewenst- helpt. Bijvoorbeeld door gereedschap te delen of elkaar te helpen met de kennis en ervaring die je hebt opgedaan met bepaalde aspecten van zelfbouw (hoe leg je bijvoorbeeld elektriciteit aan?) Maar ook met het gezamenlijk aanleggen van groen in de buurt bijvoorbeeld.

Zelfbouw Buurtschap te Veld

Zoals gezegd gaat het hier om creatieve zelfbouwers, maar zelfbouw is een ruim begrip. Je kan kiezen voor een kant-en-klaar tiny house dat je alleen nog maar op z’n plek hoeft te zetten. Een bestaande woonunit die je op locatie afbouwt. Of een huis dat je helemaal vanaf de grond zelf opbouwt in Buurtschap te Veld. Minitopia kan ook helpen bij het ontwerpen en bouwen van je eigen woning. Meer informatie vind je hier (lees alle info even goed door). En je inschrijven kan hier. De inschrijving sluit op 20 oktober.

Over de schrijver