Deze tiny houses staan (bijna) in Nederland

Het is wel duidelijk dat de Tiny House Movement hier is om te blijven. Anderhalf jaar geleden stonden er nauwelijks tiny houses in Nederland. Tegenwoordig schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Wij vinden dat zo gaaf en hoopvol dat we een overzicht maakten van tiny houses die (bijna) in ons land staan. Van bewoonde minihuisjes tot gave bouwprojecten en van kleine B&B’s tot tiny houses waarvoor ze nog bewoners zoeken. Welk huisje spreekt jou het meeste aan?

Tiny house bewoners

Tiny Houses In Nederland
We beginnen natuurlijk bij Marjolein Jonker. Deze ambassadrice van tiny houses in Nederland van het eerste uur woont alweer een jaar in haar prachtige tiny house in Alkmaar. Het is 15 m2 en werd gebouwd door Dimka Wentzel en Studio Walden. In haar huisje schrijft ze over haar avonturen en één keer per maand houdt ze een open dag voor geïnteresseerden. Prijskaartje: onbekend.
Tiny Houses In Nederland
Irene Ubeda en Martijn Wenting gingen vorig jaar samenwonen op 15 m2 en dat bevalt ze hartstikke goed. Op dit moment staat het huisje (dat ook te zien is op de foto boven dit artikel) op een camping in Ouddorp, maar ze zijn nog druk op zoek naar een vaste locatie. Ze zijn via deze pagina te volgen.  Prijskaartje: onbekend.

Tiny house bouwers

Tiny Houses In Nederland
Dimka Wentzel bouwde samen met Studio Walden het huisje van Marjolein. Voorafgaand aan dat huisje bouwde hij het exemplaar op de foto hierboven. Op dit moment is hij met een nieuw model bezig. Wij zijn benieuwd! Prijskaartje: onbekend.
Tiny Houses In Nederland
De Tiny TIM (Timber Independent Mobile) is ongeveer 13 m2 groot en volledig autarkisch. De Tiny TIM heeft o.a. een energiedak met hybride zonnepanelen, windmolens, een groene water-zuiverende wand voor gerecycled drinkbaar water en een slimme inrichting. Prijskaartje: vanaf €50.000.
Tiny Houses In Nederland
Jelle Glas van Woonpioniers bouwde een wonderschone mobiele woonunit: de Porta Palace. Dit huisje van 15 m2 is van alle gemakken voorzien. Verder zijn de materialen zoveel mogelijk biobased, zoals bijvoorbeeld de hennep jute isolatie en het vele houtwerk. Er wordt nog steeds geschaafd aan dit huisje en deze zal uiteindelijk volledig autarkisch zijn. Prijskaartje: vanaf €15.000.
Tiny Houses In Nederland
Daniel Venneman, ook van Woonpioniers, bouwde de Indigo. Het bestaat uit verschillende modules die allemaal van biobased materiaal gemaakt zijn. Zo kan je bijvoorbeeld met een klein huisje beginnen en het huis groter maken als je meer ruimte nodig hebt. Prijskaartje: vanaf €52.000
Tiny Houses In Nederland
MiniStek is op dit moment druk aan het bouwen aan een bijzonder rond huisje. Dit huisje wordt 22 m2 en krijgt een schuin dak zodat het optimaal benut kan worden voor zonnepanelen. Daarnaast kan het huisje met de zon meedraaien en krijgt het een grote glazen gevel zodat de bewoner altijd kan genieten van een ander uitzicht. Prijskaartje: vanaf €60.000.
Tiny House Van Noortje En Jan-Willem - Gebouwd Door Tiny House Academy.
Jan-Willem van der Male en Noortje Veerman timmeren aan hun eigen tiny house in Rotterdam. Daarnaast hebben ze de Tiny House Academy opgericht om anderen te helpen met het bouwen van tiny houses in Nederland. Ze geven cursussen, workshops, bijeenkomsten en bouwbegeleiding en hebben een werkplaats voor twee bouwers. Prijskaartje: onbekend.
Mill Home - Tiny House Straatje Hardegarijp
Mill Home bouwt Smart Tiny Houses op maat met alles er op en er aan. Er zijn verschillende varianten. Deze maand opende het allereerste straatje met tiny houses in Nederland! Je kunt dit leuke straatje vinden in Hardegarijp in Friesland. Prijskaartje: vanaf €85.000.
Wikkelhouse
Wikkelhouse is een designhuis van golfkarton dat langer mee gaat dan een nieuwbouwhuis! Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl kan je het huis zelf vormgeven. De grootte hangt dus af van jouw wensen. Prijskaartje: vanaf €50.000.
Sustainer Home Modular
De Sustainer Home Modular is zelfvoorzienend en bestaat uit verschillende modules die makkelijk zijn te combineren zodat je jouw droomhuis precies op maakt kunt maken. De grootte van deze woning hangt dus ook af van jouw wensen. Prijskaartje: vanaf €80.000.
Finch Buildings
Finch Buildings is een milieuvriendelijk bouwsysteem dat bestaat uit stapelbare massieve houten modules van 29 m2. Ze kunnen zonder hulpconstructies wel vijf lagen hoog worden gebouwd en onderling geschakeld worden. Handig als je met je vrienden wilt ‘samenwonen’ in een complex van tiny houses in Nederland. Prijskaartje: vanaf €60.000.
Tiny Houses In Nederland
De Heijmans ONE  is een tijdelijke en verplaatsbare huurwoning voor jonge starters. Veel mensen vinden dit geen tiny house omdat de woning 38 m2 is, maar wij vinden het ontwerp zo mooi en compact dat we het toch met je delen. Het huis kan in slechts 1 dag opgebouwd worden en is bedoeld voor plaatsing in leegstaande gebieden. Zo worden er twee problemen opgelost: het tekort aan huurwoningen én het leegstaan van een terrein. Prijskaartje: te huren vanaf 700 euro per maand.

Overnachten in tiny houses in Nederland

Waterland-Huisje Fotografie/ Maartje Meesterberends Concept &Amp; Styling/ Ingrid Hamels

Het Waterland-huisje is 10m2 en staat op Strijp-S in Eindhoven. Daar wordt het verhuurd als werkplek of bed & breakfast. Alle ervaringen van tijdelijke bewoners worden benut om het huisje te verbeteren. Het ultieme doel van de makers is om een off-grid en zelfvoorzienend huisje te creëren. Prijskaartje voor één overnachting: €75.
Tiny Houses In Nederland
De Tiny Inn is een klein huisje dat is gebouwd met veel liefde voor de natuur. Het ecologische paleisje is zelfvoorzienend en staat middenin het groen, maar dichtbij Amsterdam. Bovendien krijg je er een lokaal en organisch ontbijtje en twee fietsen bij. Prijskaartje voor één overnachting: vanaf €89.

Bewoners gezocht

Een eigenaar van twee bospercelen in Noord-Brabant is op zoek naar twee dappere dromers die daar tijdelijk in een eigen tiny house willen wonen. De eigenaar wil uiteindelijk samen met de twee geluksvogels gaan zorgen dat wonen in een tiny house in die omgeving legaal wordt. Hoe vet is dat? (Je mag je ook aanmelden als je nog moet gaan bouwen!) Klik hier voor meer info over tiny houses in Noord-BrabantPrijskaartje: onbekend.
De stuurgroep Tiny Housing Twente zoekt bewoners voor meerdere kleine huisjes. De organisatie is bezig met het verwezenlijken van een tiny house wijk in Enschede. In deze wijk gaan ze zelf energie opwekken en  zal de deeleconomie centraal staan. Prijskaartje: €40.000 tot €100.000.Tiny Houses In Nederland
De afbeeldingen bij dit artikel zijn (v.b.n.b.) eigendom van Martijn Wenting, Marjolein Jonker & Studio Walden, Martijn Wenting,  Dimka Wentzel,Tiny TIM, Woonpioniers (x2), MiniStek,​ Tiny House Academy, Mill Home, Wikkelhouse, Sustainer Homes, Finch Buildings, Heijnmans ONE, Waterland-huisje, Tiny Inn en Tiny Housing Twente.
Ken jij nog tiny houses in Nederland, die aan deze lijst moeten worden toegevoegd. Laat het ons dan vooral weten door hieronder een reactie achter te laten of ons te mailen op redactie@hetkanwel.nl
Dit bericht schreven wij oorspronkelijk Voor De Wereld Van Morgen.

Over de schrijver