Brabant krijgt 100 tiny houses voor vrijwilligers bij zorginstellingen

We schreven al eerder over het bijzondere initiatief van zorginstelling De Binckhorst in Rosmalen waar 250 mensen met een beperking wonen. In 2018 werden hier drie tiny houses neergezet voor vrijwilligers die de zorginstelling een handje helpen en zo het tekort aan handen wat ontlasten. Tegelijkertijd helpt het een heel klein beetje bij het oplossen van de woningkrapte in Brabant. Daarom heeft de provincie twee miljoen euro uitgetrokken voor nog eens 100 tiny houses bij zorginstellingen in de hele provincie. 

Tiny houses zorginstelling

Het idee komt van Stijn van Kreij. Hij wil met zijn sociale onderneming Butterfly Effect grote impact maken met kleine woningen door tiny houses te plaatsen bij zorginstellingen. “Vrijwilligers kunnen op deze manier heel dicht in de buurt wonen waardoor een echte gemeenschap van bewoners en vrijwilligers ontstaat,” zei hij dit weekend tegen Omroep Brabant.

Verbinding en voldoening

Ingrid woont inmiddels twee en een half jaar in een tiny house bij de zorginstelling in Rosmalen. Ze heeft een parttime baan en besteedt haar vrije tijd aan de bewoners van de instelling door bijvoorbeeld met ze te wandelen of fietsen of voor ze te koken. “Ik woon hier op een plek waar ik me verbonden voel met mijn omgeving,” vertelt ze bij Omroep Brabant. “En ik doe in mijn vrije tijd iets wat mij voldoening geeft.”

De vrijwilligers betalen gewoon huur voor het huisje, maar in ruil daarvoor wonen ze wel middenin het bos. “Ik woon niet alleen fijn, maar ik maak ook van alles mee hier. Het heeft mijn leven ook verrijkt,” benadrukt Ingrid. Met het project op De Binckhorst wilde Stijn van Kreij meer verbinding creëren tussen de bewoners van de zorginstelling en de ‘buitenwereld’. In 2018 zei hij al dat hij hoopte dat andere zorginstellingen dit voorbeeld zouden volgen. Dat gaat nu dus gebeuren in Brabant.

Veel geïnteresseerden

Iedereen kan zich voor de huisjes aanmelden. Je hoeft geen ervaring in de zorg te hebben. “We zoeken echt mensen die heel gemotiveerd zijn om hier te wonen,’ zegt Stijn. “En het mooie is, dat dat er heel veel zijn.” Gedeputeerde Ronnes verwacht dan ook dat het de komende jaren niet bij honderd tiny houses zal blijven, maar dat het er veel meer kunnen worden. ,,Er is opvallend veel animo voor deze manier van wonen en Brabant kent meer dan honderd geschikte zorglocaties waar huisjes te plaatsen zijn,” zegt hij tegen het Brabants Dagblad.

Leven in de brouwerij

De eerste tiny houses worden waarschijnlijk deze zomer gebouwd in Landpark Assisië in Biezenmortel. Op deze manier hopen ze daar het tekort aan vrijwilligers op te lossen. “Er is een tekort aan woonruimte in Brabant en wij hebben ruimte genoeg. Meer leven in de brouwerij is meer dan welkom,” zegt bestuurder Jaap de Bruin in het BD.

Wat vind jij van dit initiatief om tiny houses neer te zetten voor vrijwilligers van zorginstellingen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

10 reacties op “Brabant krijgt 100 tiny houses voor vrijwilligers bij zorginstellingen”

  1. Leuk verdienmodel. De provincie betaalt 20.000 per kippenhok. De huurder krijgt voor een hele prijs een half huis en de architect vind het niet eens belangrijk dat iemand met rolstoel of rollator naar binnen kan…..

  2. Fantastisch. Ook hoe de verbindingen worden gelegd. Sociale waarde, maatschappelijk waarde, schaarste en overvloed en domein overschrijdend vanuit een gedeelde ambitie. Het kan dus wel ????Zou er zo willen wonen !

  3. Is dit niet nog steeds een aanslag op de laatste beschikbare open ruimte? Kun je dan niet beter appartementen bouwen met beperkter grondoppervlak en gemeenschappelijke nutsruimtes en groenvoorzieningen. Kan ook heel energie-efficiënt, en nogmaals, er is al te veel van de schaarse, resterende groene zones in beslag genomen voor woningbouw.

  4. Het idee van Stijn is super en een handige oplossing voor het probleem van huisvesting en aanwezigheid van vrijwilligers voor zorg instellingen.
    De provincie Brabant is prachtig qua natuur en ruimte en ook het beleid van de provincie welke openstaat voor nieuwe ideeën.
    Mijn eigen plan voor het samen laten wonen van mensen in kleine huisjes en aanleun woningen in een zorg setting, lijkt er veel op en ik zou graag met hem in contact komen voor het uitzetten van eenzelfde plan in de noordelijke provincies.

  5. Dat is nog eens letterlijk een winwin situatie. Prachtig initiatief. Hopelijk start dit ook in de buurt van Bergen op Zoom, kan ik al mijn vrije tijd ook nog eens nuttig inzetten.

Reacties zijn uitgeschakeld.