Bewoner gezocht voor piepklein huis!

Zou jij graag in een tiny house willen wonen? Dan is dit je kans! De stuurgroep Tiny Housing Twente zoekt bewoners voor meerdere kleine huisjes. De organisatie is bezig met het verwezenlijken van een wijk in Enschede.
Het is de bedoeling dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op kunnen doen in de wijk. Daarnaast krijgen studenten van Saxion en regionale bedrijven de mogelijkheid om innovaties en nieuwe technologieën in de praktijk te brengen. “Dus zelf energie opwekken door gebruik van aardwarmte, zon en wind”, aldus de stuurgroep Tiny Housing Twente.
Marjolein Jonker, een tiny housebewoner in Alkmaar, steunt de plannen van de Twentse stuurgroep. Jonker wekt elektriciteit op met zonnepanelen en haalt water uit een regenton. Aansluiting op het riool is niet nodig door het gebruik van een composttoilet. Haar manier van wonen past helemaal in het straatje van Tiny Housing Twente.

Deeleconomie

In Nederland ontstaan steeds meer soortgelijke ideeën. Maar toch gaat het Twentse initiatief een stukje verder. Het is de bedoeling dat de deeleconomie centraal komt te staan in de toekomstige wijk. “In alles is het streven een zo minimaal mogelijke ecologische footprint achter te laten”, aldus stuurgroeplid Jan Willem Aardema. Dat betekent gezamenlijke wasmachines, een grasmaaier en een centrale werkplaats met gereedschap.
Afhankelijk van de grootte ben je volgens Aardema tussen de 40.000 en 100.000 euro kwijt. Maar de stuurgroep is niet op zoek naar mensen die alleen kiezen voor goedkoop wonen. Het is de bedoeling dat uiterlijk eind juni een lijst met serieuze kandidaat-bewoners naar de gemeente Enschede gaat.

Wil jij in een tiny house wonen?

Spreekt het idee voor een wijk met tiny houses je aan en zou je wel in Enschede willen wonen? Mail dan naar [email protected] of lees meer op de website.
Afbeelding: Tiny Housing Twente / Bart Oude Weernink

Over de schrijver

6 reacties op “Bewoner gezocht voor piepklein huis!”

 1. Pingback: Gezocht: tiny house bewoners voor in een natuurgebied

 2. Ik zou best in een buurtje met Tiny Houses willen wonen, waarin veel wordt gedeeld. Echter wel huurhuisjes, geld lenen om een huis te kopen kan (en wil) ik niet! Het belangrijkste vind ik: voldoende tuin om (liefst gezamenlijk) te voorzien in alle nodige groenten en fruit, misschien zelfs wat dieren te houden. Het leven hoeft dan niet veel geld te kosten.
  De ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’ zouden er zelf moeten kunnen wonen!

 3. Zeer aantrekkelijk initiatief. Dit valt sterk aan te moedigen, maar er moet goed nagedacht worden over de uitwerking. Het ontwerp op de foto lijkt niet erg efficiënt. Men kan bv meer open ruimte creëren en efficiënter isoleren als men de huisjes in groepjes van 2 of 3 aan elkaar bouwt. Zo wordt er nog meer bespaard en blijft de voetafdruk nog kleiner zonder dat het appartementsblokken worden.

 4. Een mooi idee, terwijl mijn kennis en interesse hier op kan aansluiten en de bedragen die hier tegenoverstaan niet voor mij toereikend zullen zijn. Ik heb dat geld niet. Je huurt grond en koopt een opstal. Het is niet jouw grond, Dus gebruikers deel. Omdat mensen met een uitkering voor bepaalde tijd geen lening krijgen sluit je een groep uit. Ik huur, je hebt ook volkstuin verenigingen met huur koop. Omdat volkstuinen ook vaak een doelgroep aanspreekt van recreatieve mensen met weinig tijd, verschilt de tuin en de interesse in tuinieren. Dan voel je je niet meer in je element. Gif gebruik, en gras of bestrating. Ik werk al 25 jaar als bodemtuinder en composteerbare delen. Zonne-energie en meer. Dit wil ik wel en heb dit al, enkel ik zit tussen verkeerd publiek. Een paradijs omzetten en terwijl we ook geteisterd worden door diefstal en vernieling. Het verschil zit in bestuur en regels van verenigingen, die eerder een mooie achtneming tuin waarderen en regereney een hamer ?. Ik zie liever de groep en de dirigent en de permacultuur en daar hoort ook bij de omgangsregeling in de groep. Ik krijg geen lening, en we zien met geld ook inderdaad de verkeerde mensen. Ik ben zeker geïnteresseerd, deed tuinbouw en vrees dat je met een project als dit meer moet weten bij de selectie. Mensenkennis, natuurwetenschap, Bob de bouwer en vakkennis. Een groeps commune, we elkaar aanvullen samen delen en zelfvoorziening, educatie en kennis maar ook samenwerking, met studenten aan de tu, en Wageningen. Nul energie huizen gaan mega kosten en niet voor iedereen toereikend en het zou mooi zijn als dus ook off grid, eetbare planten en de l nk naar de stad we een rol spelen in deze ontwikkelingen nu . Urban growing en zo ook een breed publiek kunnen bereiken en met gemeentes in deze wirwar van regels en zonder uitsluiten. De selectie kan enkel slagen op grond van een gemeenschappelijk gedachtegoed en anders wordt het utopia. Geld is een factor terwijl van niets iets maken, verbeelding en kennis de grote kracht is en ieders op zijn terrein elkaar kan dienen met delen. Ego of ecodorp haal geld weg en eigenbelang wordt dan vanzelf gemeenschappelijke belang en duurzaam. Als gemeentes open mind en gelijke kansen wil scheppen dan is regie belangrijk maar niet als sluitpost en standaard behuizing. Maar zolang niet alles nog Vast ligt zie ik een wens met een beperking.

  1. Hallo Rene,
   Ik herken wel het een en ander in je verhaal. Ik ga zelf binnenkort naar Ecolonie in Frankrijk. Een gemeenschap die daar leeft en werkt zoals jij het verwoord en graag zou willen zien. Niemand word uitgesloten. Helemaal niemand! Dat je je moet conformeren aan de regels daar lijkt mij heel logisch. Googel maar eens. Het ligt in de Franse Vogezen en bestaat sinds 1989 meen ik. Ik ben heel benieuwd hoe ik het daar ga ervaren.
   Met vriendelijke en vooral hartelijke groet
   Tjeerd Visser

 5. ik zie dat het woord grasmaaier wordt gebruikt. Worden er ook grazers o.a. schapen gebruikt? bij ons op het erf laten we cavias dat werk doen. de vrouwtjes in een grote itloopruimte van 20 meter bij 5 meter en er is geen sprietje gras meer. Dus voeren we afval groente en fruit, daarnaast snelgroeiend onkruid wat ze mogen eten. De mannetjes lopen dag en nacht los. Deze krijgen alleen water van mij. want zij doen het meeste werk. Wij behoeven niet meer het erf te maaien. Zolang er gras genoeg is blijven ze van mijn bloemen af. Echt een leuke gezellige aanrader.

Reacties zijn uitgeschakeld.