‘Genoegen nemen met genoeg’: wat Mirjam leerde van een jaar lang Tiny leven

Zo’n twee jaar geleden namen Mirjam en haar man Corné een beslissing: ze wilden hun verlangen naar een kleiner leven niet langer onderdrukken. Kort daarvoor hadden ze de landelijke Tiny House dag in Almere bezocht en konden ze eindelijk in het echt aanschouwen hoe het wonen in een Tiny House er in de praktijk uitzag. Minder huis, meer leven: dat is precies waar ze naar op zoek waren. Ze zetten hun mooie nieuwbouwhuis te koop, ontdeden zichzelf van het grootste deel van hun spullen en namen hun intrek in een speciaal voor hun ontworpen Tiny House. Inmiddels wonen Mirjam en Corné een jaar in hun Tiny House in Burgh-Haamstede en hoewel de inhoud van hun huis nog steeds minimalistisch te noemen valt, is de rugzak aan ervaring dat zeker niet. Mirjam vertelt over een jaar lang Tiny leven.

Tiny leven: leven vanuit je hart

“Het begon met documentaires en boeken maar toen we er uiteindelijk eentje in het echt mochten aanschouwen wisten we het zeker: er is geen weg meer terug, we wilden wonen in een Tiny House. We maakten samen een lijstje met onze woonwensen – een verplaatsbaar huis, veel licht, een bad, ramen die open kunnen, een extra kamertje – en lieten een architect onze wensen en ideeën omzetten in tekeningen van een droomhuisje. Toen we de plannen zagen realiseerden we ons eigenlijk pas dat we veel te lang geleefd hadden zoals van ons werd verwacht. We waren volmaakt gelukkig in een huurappartementje maar kochten een duur koophuis met een hoge hypotheek omdat dat nou eenmaal in de lijn der verwachting lag. Na vijf jaar in ons nieuwbouwhuis, wat we maar voor een kwart intensief bewoonden, begonnen we ons af te vragen wat we nu écht wilden. Ik ben onszelf nog steeds dankbaar dat we de tijd hebben genomen en de moed hebben gehad om onszelf die vraag te stellen. Een goede baan, een groot huis, mooie auto, kinderen, verre vakanties: volgens de huidige standaard van onze maatschappij zijn dat de elementen die je succesvol maken. Wij wilden daar los van komen: minder leven vanuit verplichtingen en meer vanuit ons hart.”

‘Genoegen nemen met genoeg’

“Dit is de quote waarmee de Tiny House beweging in Amerika ontstond. Een zin die naadloos aansluit bij een diep verlangen naar meer eenvoud in mijn leven. Want wanneer heb je genoeg? Is binnen onze maatschappij de maatstaf om ‘genoeg’ te meten niet een beetje doorgeslagen? Met als resultaat dat we regelmatig ongelukkig, ontevreden en ondankbaar zijn? Mijn vader is nog niet zo oud, maar als hij over zijn kindertijd vertelt merk ik hoe groot het verschil is tussen 1970 en 2020. Mijn vader had maar vier setjes kleding. Kapotte kleding werd hersteld en te kleine kleding doorgegeven aan broertjes of zusje. Het zet dingen in perspectief, want uiteindelijk hebben we maar één stoel nodig om op te kunnen zitten en hebben we aan één dikke jas genoeg als het koud is. Ik wil uit die cyclus van ‘meer, meer, meer’ stappen zodat tevredenheid en dankbaarheid nog meer de boventoon kunnen gaan voeren.”

Tiny Leven

Een verlangen naar eenvoud

“Hoe meer wij ons in de Tiny House gedachte verdiepten, hoe meer het verlangen groeide naar een eenvoudiger en duurzamer leven dicht bij de natuur. Zonder de ballast van schulden en bezit houden we meer tijd en energie over om te doen wat ons gelukkig maakt en komen we dichter bij wie we zijn en hoe we ons leven graag willen vormgeven. Sinds we hier wonen stel ik mezelf vaker de vraag wat we écht nodig hebben. Niet alleen aan spullen, maar ook aan elektriciteit en geld, bijvoorbeeld. Het leven in een Tiny House dwingt mij ertoe om mijn leven anders vorm te geven. Het is een leven met minder comfort, maar ook een leven waarin ik een tevredener en dankbaarder mens ben geworden.”

Hoe eenvoud niet altijd eenvoudig is

“Eenvoudiger leven betekent trouwens niet dat alles ook meteen eenvoudig is. Inmiddels wonen we ruim een jaar in ons Tiny House en dat betekent dat we steeds meer ervaren hoe het Tiny House leven écht is, in alle seizoenen. De zomers zijn goed te doen. Als het echt warm is zetten we de ramen wij dopen en hangen we doeken voor de ramen om de ergste warmte buiten te houden. Tijdens de winters is het soms wel behoorlijk afzien. Waar ik maar moeilijk aan kan wennen is de temperatuur in ons Tiny House nadat het een nacht flink heeft gevroren. Ons huis is goed geïsoleerd, maar bij temperaturen rond het vriespunt wordt het vaak niet warmer dan een graad of vijftien. Ik kan er al vrij moeilijk uitkomen ’s ochtends, maar uit bed stappen als het maar tien graden is, dat doe ik nog minder graag. Een tijdje geleden was ik voor het eerst ziek in ons huisje. Ik lag dagen brak in onze slaaploft – sleepte mezelf alleen af en toe naar ons composttoilet – en vond mezelf best een beetje zielig. Dus nee: het is heus niet altijd fantastisch om in een Tiny House te wonen. We hebben behoorlijk wat luxe ingeleverd waardoor ons leven vaak minder makkelijk en comfortabel is dan voorheen. Maar de dingen die we hebben waardeer ik enorm en ik heb nu ten minste het gevoel dat ik lééf.”

Toekomstdromen

“Na een jaar op een camping te hebben gestaan zijn we heel blij met ons huidige plekje in het groen. We staan midden in een oude boomgaard waar je momenteel naar hartenlust peren, appels en bramen kunt plukken. Onze kipjes scharrelen hier vrij rond en ik heb voor het eerst van mijn leven een moestuin. Ik hoop dat we nog lang van deze plek kunnen genieten, maar we dromen ook van – ironisch genoeg – groter. Een Tiny House leefgemeenschap voor tien Tiny Houses op Goeree-Overflakkee, dat is onze droom. Een plek in de natuur met een voedselbos, een gezamenlijke moestuin, een helofytenfilter en een opslagplaats voor gezamenlijke spullen als tuingereedschap of een wasmachine. Maar ook een paar huisjes om mensen op te vangen: vluchtelingen of jongeren die begeleiding nodig hebben. Daarnaast houden we beiden van reizen en zouden we in de toekomst graag nog een langere reis maken met onze camper.”

Mirjam schreef een boek over haar zoektocht naar een eenvoudiger leven. In ‘Bewuster leven’ deelt ze haar verhalen, worstelingen en inzichten maar geeft ook handvatten voor een bewuster leven met een positieve en soms christelijke insteek. Het boek is als paperback verkrijgbaar voor €15,99 of als e-book voor €9,99 in de (online) boekenwinkels. De online boekpresentatie en rondleiding door het tiny house kun je bekijken via de link  https://tinyurl.com/bewusterleven. Meer informatie over het tiny house leven vind je op Mirjam haar Instagramaccount @mirjamlooij

Over de schrijver

3 reacties op “‘Genoegen nemen met genoeg’: wat Mirjam leerde van een jaar lang Tiny leven”

Reacties zijn uitgeschakeld.