Gluur jij ook graag bij de buren? Struin je regelmatig op websites zoals Funda, terwijl je niet eens op zoek bent naar een huis? Marjolein Jonker, bekend van de website Marjolein in het klein (over wonen in een tiny house) en ambassadeur van Tiny House Nederland, lanceert nog vòòr de kerstdagen een nieuwe variant. TinyFindy wordt een website waarop mensen tiny houses en woonlocaties voor deze woonvorm kunnen zoeken én aanbieden.
Marjolein liep al een paar jaar rond met het idee voor TinyFindy, maar had eerder nog geen ruimte voor de uitwerking. “Al vanaf het moment dat ik bezig ben met de bouw van mijn tiny house droom ik over dit idee. Toen ik merkte hoeveel mensen deze droom delen, ben ik me gaan inzetten om het wonen in een tiny house voor meer mensen mogelijk te maken.” Nu ze anderhalf jaar in haar tiny house in Alkmaar woont, is de tijd rijp. Ze heeft samen met Marcel van Mierlo, bekend van het blog Leven in Tuinen, kaders opgesteld waaraan de site moet voldoen. Op dit moment is een webdesigner druk bezig met het maken van een website.
Tiny houses en kavels
“Bedrijven en eigenaren van tiny houses die bestemd zijn voor primaire bewoning, kunnen hun huisje te koop of te huur aanbieden”, vertelt Marjolein. Maar ook eigenaren van kavels die geschikt zijn voor bewoning kunnen hun aanbod op de website plaatsen. “Als je dus op zoek bent naar een stukje grond of een tiny house, kun je zoeken op TinyFindy. Je kunt ook een alert instellen zodat je een bericht in je mailbox ontvangt bij nieuw aanbod in jouw regio.”
Een sneak preview van hoe de website eruit komt te zien!
Wonen en recreatie
Het is wel van belang dat de aangeboden tiny houses en grond écht beschikbaar zijn voor bewoning, benadrukt Marjolein. “Je hebt al genoeg websites voor recreatiewoningen, zoals Airbnb. Voor de gemeente moet duidelijk zijn dat het om wonen gaat. In gemeentelijke bestemmingsplannen wordt een duidelijke scheiding gemaakt tussen recreatie en bewoning.” Marjolein gaat dan ook goed controleren of het aanbod dat op de site wordt geplaatst bestemd is voor primaire bewoning.
De verwachting
“De hele tiny house-beweging staat nog in de kinderschoenen, maar steeds meer gemeentes staan open voor deze woonvorm”, vertelt Marjolein. “Meerdere gemeentes geven aan dat ze de beweging interessant vinden. In Den Helder, Haarlem, Almere en Leeuwarden is al ruimte gemaakt voor tiny houses.” Maar het kan natuurlijk ook zijn dat een particulier een stuk grond in zijn of haar bezit heeft, maar dat in eerste instantie niet geschikt is voor wonen. Volgens Marjolein loont het dan wel om naar de gemeente toe te stappen. “De gemeente kan het bestemmingsplan van een stuk grond (tijdelijk) aanpassen naar permanente bewoning.”
Lancering
De nieuwe website wordt nog voor de kerstdagen gelanceerd. De precieze datum is nog niet bekend, maar je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief van Marjolein. Via die weg houdt ze iedereen op de hoogte rondom TinyFindy. De eerste reacties op de bekendmaking van de website waren positief. “Veel mensen geven aan dat ze ook graag in een tiny house willen wonen, maar niet weten hoe en waar dat kan. Zij kunnen echt niet wachten tot de website live is!”
Afbeelding bovenin: Leven in Tuinen / Marcel van Mierlo
11 gedachten over “TinyFindy is een Funda voor tiny houses”
Pingback: TinyFindy bestaat 500 dagen en viert dat met een winactie - hetkanWEL
Reacties zijn gesloten.