Tip van de loodgieter uit Utrecht: verstoppingen voorkomen met een afvalvermaler

Afbeelding: Loodgieter Utrecht Bas
Afbeelding: Loodgieter Utrecht Bas

Etensresten en GFT afval gooien we in Nederland vaak in een biobak in de keuken. Vervolgens legen we deze in de groene GFT container. Wanneer we echter de etensresten van borden schrapen blijven er altijd nog wat resten aan de borden hangen. De borden spoelen we vervolgens schoon in de wasbak waardoor er nog altijd etensresten in de afvoer verdwijnen.
Vaak zijn deze etensresten de oorzaak van verstoppingen die in de afvoer ontstaan. Daarbij komt ook nog eens dat een biobak met rottende etensresten, fruitschillen en ander GFT afval een aantrekkingsbron is voor vliegen en bacteriën. Deze problemen zijn echter te voorkomen. De loodgieter Utrecht adviseert het gebruik van een afvalvermaler in de keuken waarmee je etensresten door de gootsteen kunt spoelen zonder dat je hoeft te vrezen voor verstoppingen.

Wat is een afvalvermaler?

In de Verenigde Staten is iedere keuken voorzien van een afvalvermaler. Hier staan de apparaten beter bekend als garbage disposal of food waste disposal. Het is een apparaat dat onder de gootsteen wordt geïnstalleerd en die etensresten en GFT afval vermaalt voordat het door de afvoerbuizen wordt verwijderd. De meeste afvalvermalers doen dit door centrifugale krachten. Dit wil zeggen dat het een elektrisch apparaat is dat enorm hard begint te draaien wanneer je deze aanschakelt. De krachten die hierbij gegenereerd worden zijn groot genoeg om zelfs kippenbotten tot een pulp te vermalen. Nadat de etensresten tot minuscule deeltjes zijn vermaalt worden deze gewoon door de afvoer weggespoeld.

Etensresten en GFT afval verwijderen

Door de werking van een afvalvermaler kunnen etensresten en GFT afval gewoon door de gootsteen worden gespoeld. Het op deze manier verwijderen van etensresten en GFT afval biedt vele voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld minder last van vliegen en bacteriën in de keuken doordat je het afval niet meer in de biobak hoeft te dumpen. Ook zal de groene GFT container minder vaak geleegd hoeven te worden waardoor je minder geld afrekent aan het afvalverwerkingsbedrijf van de gemeente. Zo zorgt de loodgieter Utrecht met de installatie van een afvalvermaler voor een hygiënischere keuken, een besparing van geld en het voorkomen van verstoppingen.

Verstoppingen in afvoer voorkomen

Een ander voordeel van een afvalvermaler is dat je hiermee verstoppingen van de afvoer voorkomt. In de keuken voorkom je namelijk nooit dat etensresten toch in de afvoer terechtkomen. In veel gevallen zijn deze etensresten de oorzaak van verstoppingen. Door een afvalvermaler te gebruiken kan je deze verstoppingen in de afvoer voorkomen. De etensresten worden namelijk zo fijn vermalen dat je deze makkelijk door de afvoerbuizen kunt wegspoelen. De centrifugale krachten van de vermaler zorgen dat er geen enkele vaste materie meer overblijft. Alle resten worden tot stof vermalen.

Over de schrijver

6 reacties op “Tip van de loodgieter uit Utrecht: verstoppingen voorkomen met een afvalvermaler”

  1. Dankjewel voor dit artikel over het voorkomen van verstopping met een afvalmaler. Ik vind afvalmalers hartstikke enge dingen. Altijd als deze in films voorbijkomen denk ik dat er iets vreselijks staat te gebeuren. Maar eigenlijk zijn ze hartstikke handig. Zeker wanneer ze krachtig genoeg zijn op zelfs kippenbotjes te vermalen. http://www.rtk-riooltechniek.nl/

  2. Ik kan bevestigen dat in de Verenigde Staten iedere keuken is voorzien van een afvalvermaler omdat mijn zus daar woont. Helaas heb ik geen zo’n apparaat onder de gootsteen, daarom gebeuren verstoppingen wel vaak in mijn huis. Ik geloof dat als het gebeurt het beter is om een professionele loodgieter te bellen en het probleem snel op te lossen dan zelf iets proberen te doen.

  3. Zo overdreven is het echt niet!
    Een afvalvermaler word gebruikt als je je bord omspoelt voordat het de vaatwasser in gaat. Ik zie in NL veel mensen stukjes eten de gootsteen in proppen met als vervolg dat het smerig is en grote kans op verstopping.
    En over eten verspilling.. NL is daar ook heel goed in. In Amerika heb je tenminste de keuze om in een restaurant je overige eten mee naar huis te nemen maar in NL word het eten weg gegooid.

  4. Dit doen stuurt je in de richting van een ‘luie’ gewoonte. Gelukkig zijn ze verboden bij ons, maar in Amerika zie je waar dit toe leidt. Je kunt ook gewoon bij de bron van het probleem beginnen: niet te veel koken, gebruik een maatbeker voor rijst en pasta, daarna eventuele resten in een compostbak in de tuin of een goed afgesloten emmer in huis. Wanneer je hygiënisch je keuken verzorgt, krijgen vliegen en muizen ook weinig kans. Grote oorzaak van dit probleem: we leren niet meer hoe de natuur werkt en doen alsof we dit weg kunnen stoppen, terwijl we zelf er gewoon deel van uit maken. Dus gewoon die biefstuk helemaal opeten en oud brood roosteren, lekker als toastje met kaas.

Reacties zijn uitgeschakeld.