Experttip voor iedereen die een hekel heeft aan plastic

Bijna al ons voedsel zit tegenwoordig in een plastic verpakking met als resultaat dat we ook veel plastic afval hebben. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je minder plastic afval maakt (zie: tips om afval te verminderen) en één daarvan is het kopen in “bulk“. Hiermee bedoel ik dat je een product in grote hoeveelheden tegelijk koopt waarbij uiteindelijk minder verpakking nodig is. Zelf bestel ik bijvoorbeeld bij de natuurwinkel graansoorten in grote (papieren) verpakking zoals rijst, meel en havermout. Een grote zak rijst van 5 kilo bespaart dan heel wat kleine plastic verpakkingen van 500 gram!

1014715_619140824824139_2107452573_O

Afgelopen december kocht ik een bak van 500 gram speculaaskruiden voor het maken van ontbijtkoek, speculaas en pepernoten. Hoewel het dan lijkt alsof je dat nooit op krijgt (normaal zou je hooguit 50 gram speculaaskruiden kopen in de supermarkt) is het zeker de moeite waard om producten te kopen in bulkverpakking.
Je hebt er duidelijk minder afval van, maar het is vaak ook veel goedkoper en het leuke is dat je het product kan verdelen met familie of vrienden. Zo had ik net zo goed een kilo speculaaskruiden kunnen kopen want het is nu alweer bijna op doordat het verdeeld is in potjes en in onze familie en vriendenkring heeft iedereen er van kunnen profiteren.

Het zijn maar kleine voorbeelden, maar uiteindelijk scheelt het enorm veel plastic afval. De zakken rijst die ik deze week heb gekocht zijn voor het grootste deel ook gemaakt van papier. Het is misschien even sjouwen als je 5 kilo rijst koopt, maar dan hoef je het ook voorlopig niet meer in huis te halen.

1614287_619140104824211_352834190_O

Dat je het product niet op tijd op krijgt….daar hoef je je ook geen zorgen over te maken want de meeste granen en kruiden zijn wel een jaar houdbaar. De grote zakken bewaar ik op een donkere en koele plek, bij ons de kelderkast. Thuis stop ik de producten die ik gekocht heb in bulk in weckpotten zodat ik niet tijdens het koken grote zakken te voorschijn hoef te halen. Staat toch heel gezellig in je keuken?

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.

Lees ook
Gevolgen van plastic voor het milieu
Tip: zo haal je boodschappen zonder plastic verpakking
Blog over leven zonder afval

Over de schrijver

13 gedachten over “Experttip voor iedereen die een hekel heeft aan plastic”

  1. Pingback: Zo komt plastic uit de oceaan op jouw bord terecht: » hetkanWel.nl

  2. Misschien een beetje kortzichtig van mij,maar 10 kleine zakjes/pakjes etc geeft toch net zoveel gewicht aan afval dan één groot pak?

      1. Nee! 🙂 Denk maar eens aan de verhouding oppervlakte/inhoud. En dan aan een glazen kubus van 1 m3 met water erin ofzo. Om die 1 m3 aan water te krijgen in allemaal kleine kubusjes van 10x10x10cm3 kost veeeeeeeeeeeeelllll meer glas. Want als je ze dan opstapelt tot een nieuwe kubus van 1x1x1m3 heb je allemaal dubbele oppervlakken (de bovenkanten, onderkanten en zijkanten van de kleine kubusjes). Zo werkt het dus ook met plastic verpakkingen. Hoe meer inhoud, hoe kleiner de verhouding oppervlakte plastic/inhoud. Dus hoe minder plastic, relatief dan. 🙂

  3. En weet je wat mij in de supermarkt vreselijk stoort? Dat héél veel mensen de groenten staan te 'bepotelen'. Ze bevoelen, knijpen en bekijken kritisch soms wel zes stuks groenten die ze weer terugleggen. En dat doet minstens 50% van het winkelende publiek. Vóórdat ik een stuk groente of fruit koop, is het al door 20 mensen betast. Ik vind dat vies.

  4. En het is een beetje een misvatting dat papier milieuvriendelijker is dan plastic. Voor het maken van papier is namelijk heel veel water nodig. Ook niet goed ….

  5. Ik ben een grote voorstander van een leven met minder plastic hoor maar als ik rijst koop bij de supermarkt zit het gewoon in een kartonnen doosje.

Reacties zijn gesloten.