TTIP: Wat houdt het verdrag eigenlijk in?

Ttip
Foto: Ondernemers Van Nu

Inmiddels heeft iedereen ervan gehoord: TTIP. Een handelsverdrag tussen Amerika en Europa dat ons een glansrijke toekomst belooft. Maar hoe steekt dit verdrag eigenlijk in elkaar en waarom levert het zoveel wrijving op? Waarom zegt de één dat het goed is voor de handel en trekt de ander de straat op om ertegen te demonstreren? Om erachter te komen aan welke kant jij staat is het nodig om het verdrag te begrijpen. Zou jij bijvoorbeeld aan je buurman kunnen uitleggen hoe het zit? hetkanWel zocht het uit voor de website Voor de Wereld van Morgen.

Een tipje van de sluier van TTIP: goudmijnen en chloorkippen

TTIP staat voor Transatlantic Trade and Investment Partnership: een transatlantisch handelsakkoord tussen Amerika en Europa. Beide partijen drijven al jaren handel met elkaar, maar volgens de voorstanders van TTIP kan dit efficiënter. Het is namelijk niet alleen een oceaan die ons van elkaar scheidt, maar ook regelgeving. Wist je bijvoorbeeld dat een geïmporteerde auto op beide continenten op veiligheid wordt getest? Dit komt door de verschillende veiligheidsregels die gelden.

De oplossing die TTIP biedt is als volgt: door de regels aan beide kanten gelijk te trekken besparen we een hoop tijd, energie en kosten. Zo meldt de site van Rijksoverheid dat TTIP in de toekomst meer banen, goedkopere producten en meer kansen biedt voor nieuwe bedrijven. Dat klinkt als een echte goudmijn aan mogelijkheden. Maar willen we wel dat de regels gelijk getrokken worden?

In de lijst met tegenargumenten is het voorbeeld van de chloorkip het meest genoemd. In de V.S. is het namelijk toegestaan om geslachte kippen te behandelen in een chloorbad. Dit is een goedkope manier om vlees te ontdoen van ziekteverwekkers. Verder is het in de VS toegestaan om cosmetica te testen op dieren en ze in te spuiten met hormonen. Door deze wetten gelijk te trekken zou het maar zo kunnen dat wij die gevreesde chloorkip op ons bordje krijgen. Dat klinkt tot nu toe nog niet erg appetijtelijk. Wat zijn de voordelen van TTIP en voor wie zijn die eigenlijk?

TTIP: dertigduizend banen en tijdelijke contracten

TTIP wordt neergezet als de goedkoopste weg om uit de crisis te komen: door vervelende regeltjes uit de weg te halen verdwijnen de zogenoemde handelsbarrières. Hierdoor staat de markt meer open voor nieuwe exportmogelijkheden en dat zorgt voor een grotere werkgelegenheid. De Europese Unie voorspelt dat TTIP alleen al in Nederland meer dan 29.535 banen zal opleveren. Volgens de actievoerders achter Stop TTIP zit het addertje onder het spreekwoordelijke gras hem in een aanname. De aanname dat bedrijven de extra winst die zij maken met dit verdrag zullen investeren in het aannemen van nieuw personeel. Maar is dat wel zo?

Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Alvast een voorproefje van wat je te wachten staat:
“Ze hebben een etentje en krijgen een contract met een mooi praatje onder hun neus geschoven. Ze zien het als een diplomatiek goodwill tonen en overzien de lange termijn gevolgen niet. Pas als ze 10 jaar laten honderdduizenden dollars moeten betalen beseffen ze de impact van het verdrag.”

Over de schrijver