Wapen jezelf tegen een burn-out!

Zit jij alweer in de mallemolen van het werkende leven? De maand september voelt altijd een beetje als een nieuwe start. Je pakt het gewone leven weer op na een lange, ontspannen vakantie. Maar de achtbaan van werk in combinatie met school- en sportactiviteiten en het sociale leven kan flink tegenvallen. Een burn-out ligt op de loer.
Een burn-out kan voor vage klachten zorgen. Je hebt weinig energie en geen zin om dingen te ondernemen. Het liefst hang je op de bank. Je piekert veel, slaapt slecht en je bent sneller geïrriteerd. Een burn-out kan ook zorgen voor lichamelijke klachten. Je conditie gaat achteruit en je bent vatbaarder voor griep en verkoudheid.
Als je heel gestresst op vakantie gaat, kan het zijn dat je bij terugkomst alsnog last krijgt van klachten. Ook als je twee of drie weken volledig hebt kunnen ontspannen. Na een paar dagen werken kom je erachter dat je werk nog steeds precies hetzelfde is. Dat kan zo’n grote teleurstelling zijn dat je een burn-out oploopt. Gelukkig kun je daar iets aan doen.

Tip 1

Versterk je weerbaarheid door af en toe even stoom af te blazen, bijvoorbeeld na een belastende gebeurtenis. Praat erover met een collega en geef het een plek. Op die manier leer je ervan (en je collega ook).

Tip 2

Stress kan een heleboel teweegbrengen en tast je weerstand aan. Ben je vaak verkouden of heb je regelmatig last van griepverschijnselen? Dat kan een seintje zijn dat je het te druk hebt of veel stress ervaart. Luister naar jezelf!

Tip 3

Ga bewust om met je energie. Het is misschien niet verstandig om een klus op te pakken die veel energie kost en niks oplevert. Besteed je energie liever aan goede dingen die extra energie opleveren.

Tip 4

Beweging zorgt voor minder stress. Ga dus wat vaker achter je bureau vandaan of ga een eind wandelen. Je kunt prima met een collega overleggen terwijl je buiten een rondje loopt.

Tip 5

Wees een beetje eerlijk tegen jezelf. Trek tijdig aan de bel als je merkt dat je veel stress ervaart. Dat heeft namelijk veel effect op je gemoedstoestand. Wat zijn je wensen? Heb het erover met je leidinggevende, vaak is er een heleboel mogelijk.

Tip 6

Denk ook eens in de zoveel tijd na over je ambities. Misschien zit je niet meer op de juiste plek of is er weinig ruimte om jezelf te ontwikkelen. Het lijkt rigoureus, maar een andere baan zoeken is in sommige gevallen de beste oplossing.

Verder lezen?

Meer weten over burn-outs? Dan zijn één van deze twee boeken misschien iets voor jou. Wij hebben ze alvast gelezen én een review geschreven. Zo weet je precies wat je kunt verwachten.
Work Management 907669 1280

Over de schrijver

3 reacties op “Wapen jezelf tegen een burn-out!”

  1. Pingback: De positieve invloed van muziek op stress

  2. Pingback: Gewoontes doorbreken met het nieuwe boek van Gretchen Rubin

Reacties zijn uitgeschakeld.