Duurzaam boodschappen doen: hoe pak je dat aan?

Als consument oefen je wel degelijk invloed uit door de keuzes die je maakt in de supermarkt. Vanuit dat idee schreef Alfred Slomp zijn boek Superwaar, een handboek zonder geheven vingertje. Hier vind je boodschappenlijstjes, argumenten, praktijkvoorbeelden, tips en recepten. Welke appels stoten bijvoorbeeld meer CO2 uit: de biologische uit Nieuw Zeeland of de ‘gewone’ uit de Betuwe? Kortom: praktische handvaten om duurzaam boodschappen te doen. 

De markt sturen met je aankoop

Superwaar is geschreven voor jou als consument. “Wij kunnen de markt sturen met onze aankopen,” zegt Alfred Slomp over zijn boek. “Of, zoals schrijfster Anna Lappé zegt: ‘Elke keer als je geld besteedt, breng je een stem uit op de wereld die je wenst.’ Je kunt het boek gebruiken als je duurzaam boodschappen wilt doen, maar niet weet waar je moet beginnen. Of als je al stappen hebt gezet, maar inspiratie en kennis nodig hebt om een volgende bewuste keuze te maken.”

Groener leven

Hoe raakte Alfred zo geïnteresseerd in groener leven? “Ik groeide op met een lieve moeder, die veel aandacht had voor de mensen om haar heen. En ik was veel in de natuur. Mijn ouders overleden jong en ik denk dat ik daardoor meer oog kreeg voor kwetsbaarheid. Maar ook het feit dat mijn broer minder vlees ging eten. zette me aan het denken. Het zijn vooral mensen en hun verhalen. die me inspireren en me steeds weer helpen de volgende stap te zetten.”

Superwaar
Vrouwenconferentie Lunteren 2017

Duurzaam boodschappen doen

In zijn studententijd ontmoette hij Arjan Schoonhoven met wie hij de interesse voor natuur en het bestrijden van onrecht en armoede deelde. Ze ontwikkelden samen een workshop over duurzaam boodschappen doen in de supermarkt. De deelnemers aan deze workshop inspireerden Alfred uiteindelijk tot het schrijven van het boek: “De trainingen leverden zo’n schat aan informatie, argumenten en tips op. Die wilde ik delen met een grotere groep mensen.”

Het tij ten goede keren

Een boek schrijven kost veel tijd en aandacht. Wat vindt zijn gezin ervan, dat hij zo met duurzaamheid bezig is? “Mijn vrouw vindt het prachtig, maar ze wordt soms ook wel kriegelig wanneer haar Japie Krekel kritische vragen stelt over haar aankopen. Mijn kinderen geven lekker tegengas en houden me met beide benen op de grond. Ik geniet van de open gesprekken met ze over de wonderlijke wereld waarop wij leven. Willen we het tij nog ten goede keren, dan zullen consumenten, bedrijven en politiek hand in hand samen moeten werken. Juist daarom voel ik de verantwoordelijkheid om nu zelf in actie te komen en schreef ik dit boek.”

Alfred geeft je vast een paar tips uit zijn boek:

  • Eet vleesvervangers op basis van planten. Sommige vleesvervangers zijn gemaakt van zuivel en hebben daarom een relatief hoge CO2-uitstoot.
  • Vervang dierlijke producten in stapjes en pas steeds iets in je eetpatroon aan. Melk in de koffie of in je ontbijt is bijvoorbeeld makkelijk te vervangen.
  • Negeer iedere voedselhype. Hoe voedzaam quinoa, chiazaad en rauwe chocolade ook zijn, leg jouw focus op gevarieerd en gezond eten.
  • Drink kraanwater. Het kraanwater in Nederland behoort tot het zuiverste ter wereld en is tot 1000 keer goedkoper dan water uit een fles. En vooral belangrijk: voor kraanwater hoeft geen plastic geproduceerd te worden.
  • Maak een principiële keuze en spreek met jezelf af je hieraan te houden. Het is makkelijker om duurzame keuzes te maken wanneer je duidelijke kaders hebt waarbinnen de boodschappen moeten vallen.

Wil je ook duurzaam boodschappen doen? We geven een exemplaar van Superwaar weg. Laat in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wil winnen en wie weet kun je er binnenkort mee aan de slag.

Voor meer informatie over het boek en de workshops kun je terecht op www.superwaar.nu of kun je Alfred mailen via info@superwaar.nu.

Over de schrijver

21 gedachten over “Duurzaam boodschappen doen: hoe pak je dat aan?”

Reacties zijn gesloten.