5 tips om deze zomer duurzaam op reis te gaan

We weten allemaal wel dat we het vliegtuig tijdens de vakantie beter links kunnen laten liggen, maar hoe verklein je deze zomer je footprint nog meer? We geven je 5 tips om deze zomer duurzaam op reis te gaan.

1. Duurzaam op reis: investeer in duurzame spullen

Het soort vakantie bepaalt over het algemeen ook welke spullen je meeneemt. Ga je wandelen of op het strand liggen? Rondtrekken of blijf je op één plek? En ga je kamperen of wordt het toch een hotel? Wat je voorkeur ook heeft, soms is het nodig om iets nieuws te kopen. Kies dan voor een duurzaam merk, zoals bijvoorbeeld Thule. Thule verkoopt duurzame backpacks, tenten en kampeerspullen. Of kijk of je spullen kan lenen of huren. Zeker als je niet zeker weet of je ze vaker gaat gebruiken. Dat kan heel gemakkelijk via Peerby, een deelplatform voor spullen. Natuurlijk is tweedehands ook een goede optie. Bij een kringloopwinkel in de buurt of soms zijn er zelfs speciale winkels gericht op kamperen. Een mooi voorbeeld hiervan is Saint Christophers in Gorssel. Met een zoekopdracht op marktplaats vind je bijna altijd wat je zoekt. Al moet je af en toe wel wat geduld hebben.

Beach Clean-ups
Wat begon met een ‘clean-up’ op een strand in Zuidoost-Azië, groeide voor Tijmen Sissing uit tot een wereldwijde beweging en een stichting, Trashpackers. Inmiddels heeft hij een organisatie, die honderden beach clean-ups over de hele wereld organiseerde en kwamen er spontane opruimacties op gang. Wil je tijdens je vakantie ook iets opruimen? Kijk dan op de website van de Trashpacker hoe je je kunt aanmelden. 

2. Duurzaam op reis: pak je kleding slim in

Slim je koffer, fietstassen of rugzak inpakken is een ware kunst. Hoe zorg je ervoor dat je meeneemt wat je echt nodig hebt en niet onnodig veel spullen met je meesleept? Het belangrijkste is om te starten met de kleding die je echt nodig hebt, bijvoorbeeld om te wandelen, of om comfortabel door een stad te wandelen. Kijk daarna naar de items die je zou willen dragen, als je lekker uit eten gaat. Door vooraf al goede kledingcombinaties te maken voor verschillende gelegenheden, weet je zeker dat je niet te veel meeneemt. Met het oprollen van je kleding gebruik je de ruimte zo efficiënt mogelijk en wil je echt structuur aanbrengen, dan kun je ook voor zogenaamde ‘packing cubes’ kiezen. Dit zijn losse tasjes voor in je koffer, waarmee je je kleding – onderverdeeld in categorieën – kunt opbergen.

3.Duurzaam op reis: ga voor ‘naakte’ cosmetica

Juist op vakantie is het makkelijk om alle regels overboord te gooien en voor gemak en wegwerpproducten te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan die kant-en-klare miniflesjes die je bij de drogist kan kopen. Dit zorgt misschien voor een minder volle toilettas, maar levert tegelijkertijd een hoop extra plastic afval op. Kies daarom liever voor verschillende soorten verpakkingsvrije cosmeticaproducten. Je hebt soapbars om je gezicht, haar en lijf mee te wassen, die je kunt meenemen in een handig katoenen of jute zakje of bakje van gerecycled plastic of aluminium. Sommige merken leveren dit bewaarzakje mee. Tandpasta vervang je door tandpastatabletten, make-up of vuil kun je van je gezicht afhalen met herbruikbare wattenschijfjes. Na het gebruiken even goed schoonmaken met zeep en ’s nachts laten drogen. Wil je toch iets vloeibaars mee? Giet dit dan zelf van een grote fles in een herbruikbaar kleiner flesje dat vakantie na vakantie mee kan.

Compenseer je CO2
Ga je toch met de auto of met het vliegtuig met vakantie, dan kun je de schadelijke gevolgen voor het milieu compenseren. Er zijn verschillende soorten projecten, die met jouw geld speciale projecten financieren om het klimaat een handje te helpen. Denk bijvoorbeeld aan Trees for All, die duurzame bosprojecten overal ter wereld mogelijk maakt, of het Hivos Klimaatfonds, dat duurzame energieprojecten in Tanzania en Cambodja opzet. Op hun website vind je ook een CO2 calculator. Hier vind je meer informatie. 

4. Duurzaam op reis: kies voor plasticvrij

Naast cosmeticaproducten is het ook slim om een opvouwbare boodschappentas mee te nemen en wat kleine zakjes, zodat je ook op vakantie geen plastic zakjes nodig hebt als je in de supermarkt staat. En heb je nog ruimte over in je rugzak? Kies er dan ook voor om je eigen koffiemok, bakjes en waterfles mee te nemen. Zorg er sowieso voor dat je geen afval achterlaat in de natuur en ruim zelfs eens het afval op die anderen achter gelaten hebben (indien mogelijk). Wie weet inspireer je daar ook weer anderen mee om hun rommel of dat van anderen op te ruimen.

5.Duurzaam op reis: koop lokaal

Consuminderen is natuurlijk het allerbeste voor het klimaat, maar wij snappen ook wel dat je soms toch wat wilt kopen. Variërend van een maaltijd tot aan een nieuwe bikini of een souvenirtje voor thuis. Kies ervoor om je geld zoveel mogelijk te investeren in lokale bedrijven, zodat de plaatselijke bevolking profijt heeft van het feit dat je er te gast bent. Denk daarbij aan plaatselijke restaurants en cafés in plaats van internationale ketens, aan een lokale B&B, camping of hotel en aan lokale winkels in plaats van bekende ketens die je thuis ook hebt. Hier kan je natuurlijk vooraf research naar doen, maar meestal kom je terplekke met wat advies van de locals ook een heel eind. En je reis boeken? Doe dat bijvoorbeeld via de eerlijke boekingssite Moonback.

Samenwerking met Triodos Bank 
Triodos bank financiert veel ondernemingen, die duurzaam reizen mogelijk maken. 
Het vegan warenhuis Vega-Life verkoopt online en in de winkel een enorm divers aanbod aan cosmetica en andere producten. Bij de WAAR winkels en Waarenhuis.com vind je o.a. waterflessen, drinkbekers en broodtrommels. Door deze producten zelf mee te nemen op reis, vermijd het gebruik van plastic.  En ook bij Up to do Good vind je een grote diversiteit aan producten, van waterflessen tot warme dekens, die je reis een stuk comfortabeler maken. 
Maar Triodos Bank financiert ook andere bedrijven, zoals Susan Bijl of Atelier Sukha.  

Over de schrijver