Tips om duurzamer te werken als eenmanszaak

In Nederland zijn steeds meer mensen aan de slag als zelfstandig ondernemer. De vraag is hoe je ook als eenmanszaak duurzamer kunt werken, zonder veel moeite of kosten natuurlijk. Wij leggen het je uit.

Bewust kiezen

Iedereen heeft zijn eigen redenen om voor zichzelf te beginnen: meer vrijheid, flexibiliteit, hoger inkomen of doordat bedrijven in jouw sector steeds minder met vast personeel willen werken. Als mini onderneming creëer je ook impact op de maatschappij. Daarbij kom je voor keuzes te staan, zoals wat voor auto gebruik ik of welke leveranciers schakel ik in.

Een duurzamere bedrijfsvoering begint met bewustzijn. Neem je bedrijf eens onder de loep en bedenk waar je als ondernemer een milieubewustere werkstijl kan hanteren. Dit betreft je primaire bedrijfsprocessen, maar ook het verbruik in je werkruimte, de wijze waarop je reist naar je opdrachtgevers en je leverancierselectie. Neem bij de keuze voor een toeleverancier niet alleen de kosten en de kwaliteit mee, maar stel ook de vraag hoe men om gaat met duurzaamheid. Wellicht maakt dit de keuze voor een bepaalde partij eenvoudiger en zo geef je ook andere bedrijven een signaal dat duurzaamheid een belangrijk aspect is voor hun klanten. Ook bij het bestellen van verbruiksartikelen als pennen en schrijfblokken, kan je kiezen voor ecologisch drukwerk . Recycled papier is net even milieuvriendelijker. Ook FSC papier en karton

Logistiek

Bijna elke zelfstandige heeft te maken met logistiek. Dit kan de inkoop van materiaal zijn, het verzenden van bestellingen of het bezoeken van klanten. Afhankelijk van jouw bedrijfsactiviteit is het ongetwijfeld mogelijk om te kiezen voor milieubewustere vervoersvormen. Zo kan je als ondernemer gebruik maken van fiscale voordelen voor electrische auto´s en fietsen. Ook kan je je verdiepen in het beleid van leveranciers. Heb je een online shop? Denk dan eens aan een groene bezorgvariant, al is het maar voor de ´last mile´. Dit is niet alleen goed voor de omgeving, maar geeft ook een positieve indruk van jouw onderneming. Een pakket dat afgeleverd wordt door een fietskoerier maakt immers een betere indruk op jouw klanten dan een stinkende dieselbus.

Gebruik minder papier

Als kleine ondernemer heb je ook te maken met papierwerk. Dit betreft bijvoorbeeld offertes en facturen. Veel bedrijven sturen geen facturen meer per post, maar printen wel een exemplaar voor de eigen administratie. Ook een offerte van een leverancier wordt vaak even geprint omdat dit zo makkelijk leest. Wees streng voor jezelf en print alleen wanneer dit echt nodig is. Dit vergt een goede digitale infrastructuur en een geordende werkwijze, maar uiteindelijk wordt niemand blij van stapels papier. Stel jezelf een paperless office als uitdaging en je zult zien dat het mogelijk is minder te printen zonder de controle te verliezen.

Zet apparaten uit

Bij veel mensen is het bekend dat apparaten nog steeds verbruiken in de standby stand. Toch blijven beeldschermen en printers vaak aan staan. Dit zijn vele nachten en weekenden dat niemand het apparaat gebruikt en met een kleine moeite zet je ze uit. Werk je altijd op vaste tijden? Dan kan je jouw apparaten ook met een tijdslot automatisch uitzetten buiten werktijd. Dat scheelt geld en is beter voor het milieu.

Duurzamer werken als eenmanszaak

Kortom, met weinig moeite en beperkte kosten kan je als kleine ondernemer duurzamer werken. Alles begint bij bewuste keuzen en de juiste houding. Heb jij nog tips? Laat het ons weten.

Over de schrijver