Zonnepanelen vergelijken: 4 dingen om op te letten

ell brown, Flickr.com
ell brown, Flickr.com

Als je overweegt zonnepanelen aan te schaffen, zul je merken dat er veel mogelijkheden zijn. Waar moet je op letten als je gaat voor de beste prijs-kwaliteitverhouding? Met deze tips kun je gemakkelijk zonnepanelen vergelijken.

Terugverdientijd
Maximaal rendement haal je uit zonnepanelen met een relatief korte terugverdientijd. Hoe sneller je je investering terug hebt verdiend, des te sneller je winst kunt gaan maken. Zoek naar panelen met een terugverdientijd die kort is ten opzichte van de geschatte levensduur. De meeste zonnepanelen van tegenwoordig gaan zo’n 25 jaar mee en hebben een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar.

Installatie
Als je hele handig bent kun je zonnepanelen zelf installeren. De meeste mensen zullen echter aangewezen zijn op een bedrijf. De kosten voor het installeren van zonnepanelen kunnen oplopen. Vergelijk tarieven, vraag offertes aan voor pakketprijzen en let ook op ‘verborgen’ kosten, zoals voorrijkosten, extra materiaalkosten en kosten voor afwijkende situaties.

Omvormer
Een omvormer heeft veel invloed op het rendement dat zonnepanelen bieden. Controleer daarom altijd of de omvormer die geleverd wordt voldoende is voor de gekozen installatie. Dit kun je eenvoudig doen door de capaciteit van de omvormer te vergelijken met de capaciteit van de paneleninstallatie. Kijk ook naar de levensduur van de omvormer. Het is gebruikelijk dat de omvormer één keer vervangen moet worden gedurende de (verwachte) levensduur van de zonnepanelen. Als je een omvormer hebt die 7 jaar mee gaat, terwijl je panelen 20 jaar mee gaan, betekent dat dat je de omvormer 2 keer moet vervangen en daar dus 2 keer kosten voor kwijt bent.

Vermogensgarantie
Nieuwe panelen leveren meer op dan gebruikte panelen. Als je panelen aanschaft, is het belangrijk om ook te kijken naar de vermogensgarantie die de fabrikant levert. Dat geeft namelijk aan welk rendement je per jaar kunt verwachten. In de eerste jaren is dit vaak nog 100%, na een jaar of 10 kan het dalen naar 90% en na een jaar of 20 blijft er nog zo’n 80% over. Neem dit mee in je berekeningen.

Bron: Greenybros, Consumentenbond

Lees ook:

Doe mee met Nudge en win een Waka Waka Power LED lamp op zonne-energie
Lees in ons dossier Zonnepanelen hoe je het rendement van zonnepanelen berekend
Eerste kerk met zonnepanelen in Noord-Nederland