Tips: zo doe je langer met je outdoorkleding

Dat het steeds kouder en natter wordt buiten is geen reden om binnen te blijven, integendeel. Naar buiten gaan is gezond! Of je nou meer houdt van wandelen, fietsen, klimmen of hiken. Met een lekkere warme jas en stevige waterdichte schoenen trotseer je moeiteloos wind en weer. Zo lang mogelijk met je kleding doen, is duurzaam en beter voor het milieu. Wij geven je de beste praktische tips.

Kwalitatief en milieuvriendelijk materiaal

Allereerst; outdoorkleding moet warm genoeg en waterbestendig zijn en je moet er tegelijk goed in kunnen bewegen. Dit begint met een goede keuze. Kwalitatief materiaal zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk met je kleding kunt doen. Wel zo duurzaam. Daarnaast kijk je naar de milieuvriendelijkheid van het soort materiaal en de manier van productie. Outdoorkleding kopen die perfect aansluit op je verwachtingen geeft meer en langer buitenplezier.

Onderhoud outdoorkleding

Een zorgvuldig onderhoud van je outdoorkleding verlengt de levensduur aanzienlijk. Vooral bij regenkleding is dit belangrijk om de werking goed te houden.

Waterdichte kleding onderhouden

Met de juiste onderhoudsmiddelen reinig en herstel je de waterafstotende en ademende werking van jouw kleding. Je kent vast wel het zweterige gevoel onder een regenjas die niet ademt of nog vervelender; natte onderkleding. Dit voorkom je door de kleding opnieuw te impregneren. Hiervoor zijn speciale middelen verkrijgbaar, in sprayvorm of als wasmiddel. Het voordeel van een spray is dat je deze alleen op de buitenkant hoeft te spuiten. Het inwassen zorgt ervoor dat het impregneermiddel gelijkmatig wordt verdeeld over het gehele kledingstuk.

Outdoorjas wassen

Hoe je je outdoorjas het beste kunt wassen, hang af van het materiaal. Sommigen wassen hun jas liever niet omdat ze bang zijn dat de kwaliteit hiervan achteruit gaat. Maar het is juist wel goed om dit af en toe te doen. Hierdoor blijven de poriën schoon en het ademend vermogen op hoog niveau. Dat doe je het beste zo:

  1. Rits alle ritsen dicht en zorg dat de trekkoordjes los hangen.
  2. Maak het bakje van de wasmachine schoon en verwijder alle zeep.
  3. Voeg wasmiddel toe zonder parfums, chemicaliën en/of zouten. Gebruik geen wasverzachter, want dit tast de kwaliteit van het materiaal aan.
  4. Bekijk de voorschriften op het waslabel voor het juiste programma en de juiste temperatuur.
  5. Laat de jas liggend (buiten) drogen. Doe outdoorkleding alleen in de droger wanneer op het waslabel staat vermeld dat het materiaal ervoor geschikt is.
Gaurav K Cv7Kprm6Fhc Unsplash

Donsjas onderhouden

Een donsjas kun je juist beter zo weinig mogelijk wassen. Maar als de frisse buitenlucht verdoezeld wordt door de geur van je jas, dan is het de hoogste tijd. Dit doe je het beste in de wasmachine zonder andere kleding. Gebruik bij voorkeur een speciaal donsprogramma en in ieder geval nooit op meer dan 40 graden. Doe er een stuk of vijf tennisballen bij zodat het dons losgeklopt wordt. Lees hier meer praktische tips over een donsjas onderhouden.

Fleecejas onderhouden

Sommige stoffen, zoals fleece, blijven zelfs na het wassen nog een beetje muffig ruiken. Dit verhelp je eenvoudig door de fleecejas te weken in water met een kopje azijn. Hang de jas ook regelmatig uit; buiten of op een kleerhanger voor een halfopen raam. Lees hier meer praktische tips over een fleecejas onderhouden.

Liever niet zelf wassen? Je kunt er ook voor kiezen je outdoor jas te laten wassen door een professionele wasservice.

Wandelschoenen

Ook de levensduur van je schoenen kun je verlengen met goed onderhoud. Reinig ze wanneer nodig met een zachte borstel en lauw water. Wanneer het buitenmateriaal vocht opneemt, kun je de (schone) schoen impregneren. Laat ze vervolgens goed opdrogen op kamertemperatuur. Berg je wandelschoenen op in bijvoorbeeld de originele doos. Zorg in ieder geval voor een droge en goed geventileerde plek. Om ze goed in vorm te houden kun je schoenspanners gebruiken of gewoon een prop krantenpapier.

Ashley Knedler Pf5Pj7A5Dda Unsplash

Outdoorkleding repareren

Ook al doe je voorzichtig met je outdoorkleding, het kan slijten en soms gebeurt er een ongelukje waardoor deze kapot gaat. Probeer dan altijd eerst om je kleding te repareren in plaats van weg te gooien. Zo kun je bijvoorbeeld prima scheurtjes in waterdichte kleding zelf repareren. Hoe je dit makkelijk doet, laat de onderstaande video in zes stappen zien.

Gaat het om een meer ingewikkelde klus of ben je niet zo handig, laat je kleding dan repareren waardoor deze nog gegarandeerd een ronde mee kan.

Extra tip: Op vrijdag 25 november is het bij Bever géén black friday, maar For Future Fridays. Dat betekent dat je bij alle vestigingen terecht kan voor gratis onderhoud van je schoenen en gratis reparatie van je kleding. Daarnaast krijg je als buitenvriend van Bever het hele jaar door 10% korting op reparatie én de wasservice.

Over de schrijver

2 gedachten over “Tips: zo doe je langer met je outdoorkleding”

  1. Ben verbaasd dat jullie zeggen dat de jas alleen in de droger kan als het label dat aangeeft. Helemaal duurzaam is het om niets in e droger te doen en de droger de deur uit te doen!

    1. Dat is absoluut waar: je kan je kleren (inclusief jas) beter aan de waslijn te drogen hangen. Dus dat is een goede toevoeging, die we er inderdaad even bij hadden moeten zetten. Feit blijft dat veel mensen nog steeds een droger hebben. Al neemt het gebruik wel af met de stijgende energieprijzen, volgens mij. Maar misschien is dat wishful thinking.

Reacties zijn gesloten.