7 tips om de feestdagen betaalbaar te houden

Het jaar is bijna voorbij en iedereen is druk in de weer met kerstkaarten, cadeautjes, boodschappenlijstjes, receptenboeken en last-minute bestellingen. Het is dan ook niet voor niets dat december de maand is waarin we gemiddeld het meeste geld uitgeven. We geven je daarom graag een aantal tips waarmee je de laatste dagen van het jaar een beetje betaalbaar en gezellig kunt houden.
De eerste 3 tips zijn vooral voor de last minute shoppers onder ons. De andere tips zijn voor iedereen. Fijne feestdagen allemaal!
1. Ga voor tweedehands
In het kringloopcentrum liggen vaak een boel hebbedingetjes voor een klein prijsje te wachten op een nieuwe eigenaar. Ben jij meer een online shopper? Kijk dan eens op Marktplaats. Wie weet kan je daar een mooi poppenhuis, een paar schaatsen of een ander specifiek cadeau scoren. Het zal je nog eens kunnen verbazen hoeveel gave dingen er in jouw eigen stad of dorp te vinden zijn.
2. Geef een ervaring
Het schijnt dat we gelukkiger worden van ervaringen dan van spullen. Je zou bijvoorbeeld iemand als cadeau kunnen geven dat je een avond komt oppassen, of dat je diegene mee neemt op een mooie wandeling en je onderweg trakteert op een warme kop chocolademelk. Verder zou je misschien een lekkere maaltijd kunnen voorbereiden, een band kunnen plakken of iets anders kunnen doen waarvan je denkt dat de ander vrolijk wordt. Uiteraard maak je daar een mooie cadeaukaart van en stop je die in een gezellige envelop. Niks meer aan doen.
Afbeelding: Pixabay (Tips feestdagen)
3. Doe het zelf
Je zou ook zelf een mooi cadeau in elkaar kunnen flansen. Brei bijvoorbeeld een warme sjaal, plak een verrassingsfotoalbum in elkaar of bak iemand’s lievelingskoekjes en stop ze in een mooi versierde trommelt. Wellicht kan je op Pinterest nog wat last-minute inspiratie op doen. We snappen dat het voor dit cadeau waarschijnlijk al te laat is, maar je kunt het altijd in gedachten houden voor de volgende gelegenheid.
4. Creëer een derde kerstdag
Veel mensen hebben na de kerstdagen allerlei lekkere hapjes en drankjes over. Je zou kunnen voorstellen om met een groepje gezellige mensen een derde kerstdag te vieren. Als iedereen zijn of haar kliekjes meeneemt dan vormt dat samen waarschijnlijk een gevarieerde en feestelijke maaltijd. Slinger een paar kaarsen op tafel, zet een mooi muziekje op en de avond kan niet meer stuk.
Tip 4. Organiseer een spelletjesavond
Ben jij een spelletjesmens? Nodig dan een aantal mensen uit voor een ouderwetse spelletjesavond. Als iedereen een spelletje en wat lekkers mee neemt dan heb je de avond gauw gevuld. Heb jij geen spelletjes thuis? In de kringloop liggen vaak mooie spellen voor een klein bedrag. Deze tip kan je ook mooi combineren met tip 4.
Afbeelding: Pixabay (Tips feestdagen)
Tip 5. Haal herinneringen op
Hoe lang is het geleden dat je de fotoalbums of videos van jezelf en je familie bekeken hebt? Of heb je wel eens de foto’s van jouw vrienden gezien van toen zij klein waren? Samen herinneringen ophalen en delen is niet alleen heerlijk nostalgisch maar ook heel gezellig. Heb jij geen beamer of diaprojector in huis? Wie weet kan je er eentje lenen via Peerby. Dan kan je daarna gelijk je huis omtoveren in een echte thuisbioscoop.
Tip 6. Organiseer een ruilfeestje
Nu wil ik zeker niet stimuleren dat je jouw gekregen cadeautjes de deur uit moet doen, maar bijna iedereen herkent de onhandigheid van een misplaatst cadeau. Nu kan je dat cadeau natuurlijk in je woonkamer zetten en eeuwig blijven koesteren om de goede intentie van de gever, je zou het ook stiekem kunnen ruilen op een ruilfeestje. Wie weet word iemand anders er wel heel blij van!
Tip 7. Wees inventief
Nu zijn dit slechts een paar mogelijkheden, maar je kunt natuurlijk nog veel meer leuke dingen verzinnen. Zo kan je bijvoorbeeld ook thuis een filmavond organiseren, een middag zoetigheid bakken of een gratis vuurwerkshow bezoeken met oud & nieuw.
Verder is er een site waarmee je een brief kunt schrijven aan je toekomstige zelf. Je kunt zelf kiezen wanneer de brief (mail) weer bij jou terug komt. Het is vast heel bijzonder om volgend jaar rond deze tijd een brief te krijgen van jezelf. Je kunt de brief natuurlijk ook gezellig met je vrienden of familie schrijven en aan elkaar voorlezen. Zo kan je er samen even bij stil staan van wat er voor jullie belangrijk is.
Afbeelding: Pixabay (Tips feestdagen)

Over de schrijver

1 reactie op “7 tips om de feestdagen betaalbaar te houden”

  1. Pingback: Cadeaus inpakken zonder inpakpapier is gemakkelijker dan je denkt

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020