Tips voor een duurzame woonkamer

Afbeelding: Nori, Flickr
Afbeelding: Nori, Flickr, Cc By-Sa 2.0

In de woonkamer komen we samen met de mensen die ons dierbaar zijn. We praten er over ons leven, spelen spelletjes, kijken films, vieren verjaardagen en ploffen er tevreden op de bank na een lange werkdag. Misschien heb je al een pracht van een woonkamer waar je iets aan toe wilt voegen, of ben je net verhuisd en op zoek naar inspiratie. Met deze tips tover je jouw woonkamer om tot een duurzame plek.
Duurzame slaapkamer: winkeltips
Ga je op jacht naar nieuwe meubels? Let er dan op dat ze van duurzaam materiaal zijn gemaakt. Zoals bijvoorbeeld bamboe, FSC-hout of hergebruikt materiaal. Kijk ook of je een meubel makkelijk kunt repareren als er iets sneuvelt, en of het demonteerbaar is. Zo kunnen de grondstoffen altijd worden hergebruikt als je meubel ‘op’ is. Verder is het goed (en bovendien erg leuk) om te kijken of je jouw meubels lokaal (of in ieder geval in de buurt) kunt kopen. Zo help je de lokale economie een beetje en maak je de milieu-impact wat kleiner.
Duurzame woonkamer: upcyclen
Ben je aan verandering toe maar heb je weinig budget of wil je gewoon langer met je meubels doen? Bedenk dan eens hoe je jouw oude dingen in een nieuw jasje kunt steken. Zo kan je bijvoorbeeld van een oud nachtkastje een snoezig kinderkeukentje maken, een oude lade omtoveren tot een frisse kapstok of een prachtige origami-lampenkap maken van oud papier. Op de site van DaWanda en Beautylab vind je de allerleukste tips. Uiteraard kom je met een vers likje verf ook al een heel eind. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest voor inspiratie.
Lees meer over een duurzame woonkamer op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver