Tips voor een opgeruimde zolder

Foto: Tammy Strobel
Foto: Tammy Strobel

De zolder is (meestal) de ruimte van het huis waar spullen worden opgeslagen. Dozen vol herinneringen, oude souvenirs en andere vergeten schatten. Vaak staan er tassen met kleding, speelgoed en spullen die misschien ooit nog van pas komen. Of je nou een heel klein zoldertje hebt of een grote: met deze tips maak je er een opgeruimde plek van.

Ontspullen

De boeken van James Wallman (Stuffocation) en Marie Kondo (Opgeruimd!) zijn niet voor niets razend populair. Psychologen hebben onlangs met hormoonmetingen aangetoond dat het hebben van teveel spullen stress veroorzaakt en andersom. Wallman stelt dat we onze focus meer moeten leggen op ervaringen in plaats van spullen. Kondo helpt ons ontspullen met haar handige opruim tips. Zo kan je volgens haar het beste per categorie opruimen. Schuif alles op een hoop en ga per item na of je er écht blij van wordt. Als dat niet het geval is kan het weg.

Overzicht

Heb jij moeite met overzien wat er wel of niet weg kan? Dan kan het helpen om verschillende stapels te maken. Bijvoorbeeld een stapel met dingen die je sowieso wilt houden, een stapel met spullen die sowieso weg kunnen, en een stapel met dingen die je eigenlijk vooral elke keer mee verhuisd maar al tijden niet gebruikt hebt. Soms kan het helpen om afstand te doen van spullen als je weet dat je er iemand anders nog blij mee kunt maken. Of dat je heel veel spullen makkelijk kunt lenen bij je buren via Peerby. Verder hoef je natuurlijk niet je zolder in één dag op te ruimen. Plan een paar sessies in, zet een gezellig muziekje op en neem de tijd.
.

Over de schrijver

1 gedachte over “Tips voor een opgeruimde zolder”

  1. Pingback: Gewoontes doorbreken met het nieuwe boek van Gretchen Rubin

Reacties zijn gesloten.