TNO adviseert: koop een elektrische typemachine

In 1989 leek dit nog modern. Foto: wikimedia commons
In 1989 leek deze Brother WP1 elektrische typemachine nog modern. Foto: wikimedia commons

De experts van TNO geloven nog in schaliegas. Ze willen dat Nederland schaliegas een kans geeft, als overgangsbrandstof naar een volledig duurzame energiehuishouding. Ons doet het advies denken aan het jaar 1989: terwijl de buurman al een pc op zijn bureau heeft staan, wil TNO dat wij een elektrische typemachine aanschaffen. Maar waarom zouden wij geld investeren in een overgangstechnologie als de technologie die we willen hebben allang prima functioneert in Duitsland en Denemarken?
Dit zei TNO expert René Peters vandaag voor BNR nieuwsradio: “Uiteindelijk willen we naar een duurzame energievoorziening toe. Gas kan daarbij een rol spelen in de transitie omdat het de variabele energieopwekking van zon en wind kan balanceren. We zien gas als de schoonste brandstof om de transitie te faciliteren. Maar uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal naar een energievoorziening die een minimale CO2 uitstoot heeft. Uiteindelijk zal zon en wind, en wellicht waterkracht en geothermie de belangrijkste energiebron moeten worden.”
Maar zijn verhaal over transitie is onzin. In Duitsland is de energierevolutie namelijk al in volle gang. 23% van elektriciteit aldaar wordt opgewekt met schone energiebronnen, vooral zon en wind. De Duitse economie is meer dan vier keer zo groot als Nederland — wij zouden dus met wat daar opgewekt wordt nu al 100% van onze elektriciteitsbehoefte kunnen dekken.
Opmerkelijk genoeg hebben ze bij onze oosterburen weinig problemen met het balanceren van de energieopwekking, is schone energie rendabel, en heeft het een groot draagvlak bij de bevolking. En de Denen? Die wekken zelfs 40% van hun elektriciteit op met ‘variabele’ wind.
Voor schaliegas is het nog maar de vraag of het economisch rendabel is en laten we het over draagvlak maar helemaal niet hebben.
Kortom, laten we typemachines naar het museum sturen, of voor andere creatieve dingen gebruiken:

Over de schrijver

3 reacties op “TNO adviseert: koop een elektrische typemachine”

Reacties zijn uitgeschakeld.