TNO: burgers moeten Nederland van fossiele verslaving afhelpen

Foto: wikimedia commons

TNO presenteerde gisteren een rapport over hoe ons toekomstige energiehuishouding eruit moet zien. Volgens TNO is Nederland zodanig afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas dat een onzorgvuldige transitie naar een groene energiehuishouding grote kosten met zich mee zal brengen, bijvoorbeeld als het gas in Groningen op is en we geen (hernieuwbare) alternatieven voorhanden hebben. Het rapport doet verschillende aanbevelingen, maar ééntje valt in het bijzonder op: TNO erkent dat burgers zelf een grote rol zullen moeten spelen in de groene energietransitie.
Het TNO rapport valt op meerdere manieren te interpreteren. Wie bijvoorbeeld het FD leest, krijgt de indruk dat de TNO tot voorzichtigheid maant bij het overstappen naar groene energie omdat gas en olie zo belangrijk voor de Nederlandse economie. 20% van de rijksbegroting is immers indirect of direct afkomstig van fossiele brandstoffen. Duurzaam Bedrijfsleven schrijft juist op dat TNO waarschuwt dat Nederland miljarden misloopt als we niet (snel) overstappen op groene alternatieven voor gas en olie.
De waarheid zit waarschijnlijk ergens in het midden. SER voorzitter Wiebe Draijer die het rapport in ontvangst voelde in ieder geval de behoefte om meteen een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het rapport, aldus het FD: “Het is wel van belang dat we de “mindset” in Nederland veranderen. We kunnen ook geld verdienen aan duurzame energie. Er is een trendbreuk nodig en die kun je alleen realiseren als je aanzet tot groei, niet tot behoud.”
Opmerkelijk is dat TNO bij de 5 aanbevelingen ook de rol van de burger benoemt. Dit staat er in het rapport bij aanbeveling 5: “Ruimte bieden aan de energieke samenleving. Lokale initiatieven met hernieuwbare energie en innovatieve financieringsconstructies. Deze initiatieven stimuleren innovatie en dragen positief bij aan betrokkenheid van burgers. Betrokken en gemotiveerde burgers zijn van groot belang om de transitie van
onze energievoorziening te kunnen realiseren.”
Dat is opmerkelijk omdat dit een politiek gevoelig punt is. Het Ministerie van Economische Zaken wordt ervan verdacht dat het de rol van de burger in de energietransitie zo klein mogelijk wil houden. De SER wil, althans dat is de verwachting, juist dat de rol van de burger zo groot mogelijk is.
Het lijkt erop dat TNO hier dus kiest voor de SER. En voor alle burgers die zelf met zonnepanelen of winddelen hun eigen groene stroom willen opwekken is dat waarschijnlijk goed nieuws.
Bronnen: FD.nl, duurzaam bedrijfsleven, TNO
Lees ook
Groene stroom écht uit eigen land. Zo regel je dat gemakkelijk
4 manieren waarop je geld kunt verdienen met wind
De beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver

3 reacties op “TNO: burgers moeten Nederland van fossiele verslaving afhelpen”

  1. ja, de overheid wil niet aan duurzame energie want shell wil dat niet en we hebben miljarden gestopt in de gasrotonde en nieuwe kolencentrales. burgers moeten het dus zelf gaan doen. ik ben zover en heb net zonnepanelen op me dak met alle informatie van sun4ever. oost-west-plaatsing gedaan want mijn dak was eigenlijk wat aan de kleine kant. wel de verlaging van de btw op de montage mis gelopen maar dat is maar € 186. wel lekker lage kwh-prijs voor wel 30 jaar. dat wordt kassa.

Reacties zijn uitgeschakeld.